ANNONS

Publikneddragning i derbyt mot Djurgården på söndag

Av Hammarby Fotboll, Publicerat för 1 år sedan.

Efter en längre tids dialog har Hammarby Fotboll nu fått slutligt besked från Polismyndigheten om att det blir neddragning av publikkapaciteten för matchen mot Djurgården på söndag. I praktiken rör det sig om 1000 platser färre på respektive kortsida, alltså 2000 platser totalt.

 

Beslutet

Som skäl till publikneddragningen anger Polismyndigheten den stora mängden pyroteknik som användes vid derbyt mot AIK i våras, och därtill den våldsincident som skedde efter samma match. Polismyndighetens anger att avsikten med beslutet att minska publikantalet på klacksektionerna på respektive kortsida för den kommande matchen mot Djurgården är att öka evenemangets säkerhet. Beslutet ligger i linje med den så kallade ”Åtgärdstrappan” som togs fram 2015 i samarbete mellan Polismyndigheten och Svensk Fotboll (läs: SvFF och SEF). Liknande neddragningar av publikkapacitet har redan gjorts under 2016-2018 på arenorna i Malmö och Solna.

 

Notera att beslutet i utgångsläget gäller matchen mot Djurgården, i kommande hemmamatcher under hösten ska alltså kapaciteten på klacksektionerna återgå till tidigare nivåer.

 

Konsekvens

Då merparten av platserna på Hammarbys klacksektioner på kortsidan redan är sålda innebär Polismyndighetens beslut att vi kommer att behöva flytta en andel av de supportrar som köpt lösbiljetter i klacken på kortsidan till andra, närliggande sektioner. De supportrar som flyttas till annan sektion kommer att kontaktas av klubben inom kort, och de kommer även att erbjudas kompensation av Hammarby Fotboll.

 

Vad gäller den totala publikkapaciteten för matchen mot Djurgården innebär beslutet att den kommer att ligga på 28 650 personer.

 

Kommentar från Hammarby Fotboll

Att det förekommer dialog mellan klubben och Polismyndigheten kring säkerhetsfrågor i samband med derbyn/högriskmatcher är standard sedan många år. I regel brukar parterna komma överens om evenemangets förutsättningar och villkor i god tid och i någorlunda samförstånd.

 

I samband med matchen mot Djurgården upplever klubben att vi ställt frågor kring analys, syfte och genomförande av den aktuella publikneddragningen där vi inte fått tillfredställande svar från Polismyndigheten. Vidare hade vi önskat ett mer effektivt handläggande av våra frågor och beslutet i stort. Dessa synpunkter kommer Hammarby Fotboll ta upp med Polismyndighetens ledning i Stockholm.

 

Frågor kring publikneddragningar samt pyroteknik är känsliga i svensk fotboll och i våra supporterled. Att man har synpunkter och en vilja att diskutera och protestera mot beslut och åtgärder är en del av ett öppet och demokratiskt samhälle. Från klubbens sida vill vi starkt uppmana våra supportrar till eftertanke i den här situationen.

 

Tillsammans är vi Hammarby.

ANNONSER