Referat från tisdagskvällens medlemsmöte

Av Mattias Jansson, Publicerat för 2 år sedan.

Runt 170 slöt upp vid tisdagskvällens medlemsmöte och fick bland annat ta del av vad som rör sig i huvudet på nytillträdde huvudtränaren Jakob Michelsen. Här är ett referat från mötet, som hölls i aulan på Bohusgatan 24 för föreningsmedlemmar i Hammarby IF Fotboll.

 

Mötet inleddes av ordförande Richard von Yxkull, som hälsade de runt 170 närvarande välkomna till aulan på Bohusgatan, en välbekant möteslokal för den som följt Hammarby Fotboll på någorlunda nära håll de senaste åren.

 

 

Inledning – läget i föreningen

 

von Yxkull höll även i den inledande genomgången av det övergripande läget i föreningen:
– Dam och herr slogs ihop under hösten, efter att flickverksamheten kommit in sedan tidigare. Många sponsorer och partners har tryckt på för det. Damerna kommer att ha egen budget, men Hammarby Fotboll AB gjorde en grundinvestering vid övertagandet. Organisationen kommer att bli bra mycket starkare. Målet 2017 är att vi etablerar oss i högsta serien.

 

– Hemmamatcherna kommer att spelas på Zinkensdamms IP, i väntan på att Nya Kanalplan färdigställs. Väl då kommer 800-900 rymmas under den nya huvudläktarens tak, medan totalkapaciteten blir någonstans mellan 2500 och 3000. Arbetet pågår för fullt och planen är att invigningen ska ske hösten 2017, men det skulle jag inte sätta någon större slant på. Vi tittar dock på att spela någon enstaka match på Tele2 Arena, exempelvis ett hemmaderby mot Djurgården.

 

von Yxkull fortsatte med ett par kortare lägesbeskrivningar:
– När det gäller det långdragna projektet nya Årsta IP är grundfinansieringen samt ritningarna klara. Vi hoppas kunna ge grönt ljus för en spade i marken om en till två månader. Själva byggstarten beräknas i nuläget till hösten 2017, med invigning vår eller tidig sommar 2018.
– Tolv talangfulla ledare, mellan 18 och 23 år gamla, genomgår för närvarande en ettårig utbildning med teori och praktik som omfattar fem timmar i veckan.
– I futsallaget finns såväl gamla som nya Hammarby-hjältar, och efter segern i grundserien väntar nu i mitten av februari kval till SFL, högstaligan.
– Edvard, som snart fyller fem år, blev i januari ungdomsspelare nummer 3000 – en härlig milstolpe.

 

Därefter redovisades utvecklingsplanen, där fokus sedan 2012 legat på en stark grund. Med ett skapligt eget kapital, flytten till den nya arenan med allt vad den inneburit, en rejäl uppryckning på ungdoms- och akademisidan, att vi är i slutfas för att färdigställa nya Årsta IP, och med en stark och välfungerande organisation – är utvecklingen i linje med vad Hammarby då försatte sig att göra. Förhoppningen är att vi nu på allvar är redo för att ta nästa steg och utvecklas vidare i samma takt.

 

Revisorerna granskar just nu siffrorna, och prognosen för Hammarby Fotboll AB är just en prognos, betonades det från podiet. För koncernen, det vill säga HFAB och HIF FF, beräknas intäkterna till cirka 117 miljoner kronor och resultatet före skatt uppgår till cirka 9 miljoner kronor, vilket ger ett eget kapital på drygt 34 miljoner kronor. Gällande aktiebolaget pekar intäkterna på 99 miljoner kronor, och ett resultat på 3,1 miljoner kronor före skatt. Det egna kapitalet kommer att uppgå till knappa 16 miljoner kronor vid årets slut.

 

Bakom den positiva utvecklingen finns förstås publikutvecklingen och att sponsorerna hängt med i arenaflytten och det allsvenska avancemanget på ett bra sätt. När det gäller den kommande femårsperioden, fram till 2022, finns fem nya fokusområden: Sportslig ledning och tillhörande processer, talangutvecklingen, ett fortsatt ökat eget kapital, en än bättre supporterservice och ytterligare stärkning samt utveckling av organisationen.

 

Betydligt mer information och konkretisering kring detta blir det på föreningens årsmöte den 14 mars, men redan nu kan vi konstatera att det finns en annan typ av strategi kring truppbygget med Jakob Michelsen som huvudtränare, och att klubben i år planerar att investera mer i spelartruppen än tidigare.

 

När det gäller utväxlingen av akademiverksamheten ser vi en del positiva bitar redan i dagsläget (även om det är årskullarna som är födda 2002 och yngre som gått hela vägen, kullar som genomgående är topp tre i Sverige). Bajen vann SM-guld för såväl U17 som U21 i höstas, medan U19-laget föll i semifinalen, och i de äldre pojklagen finns för närvarande åtta landslagsspelare varav fyra med A-kontrakt. Där är vi en bit bakom Malmö FF:s 16 landslagsnamn, men delad tvåa, med marginal ner till Djurgårdens två.

 

Bildbyrån

Bildbyrån

 

 

Försäsong och läget i A-truppen

 

Mats Jingblad fanns på plats i aulan, men just innan mötet inleddes blev han tvungen att lämna, eftersom ett viktigt telefonsamtal dök upp. ”Förhoppningsvis är han i slutförhandlingar om ett fint nyförvärv”, sa Jakob Michelsen, halvt på skämt och halvt på allvar. Den nye huvudtränaren välkomnandes med en applåd, och intervjuades av Hammarby Fotbolls innerplansspeaker Peter Aronsson. Här är ett urval av vad dansken gav för besked:

 

– Det här är ett spännande projekt på åtminstone tre års tid; det inkluderar unga spelare och därmed kan resultaten dröja, men jag ser verkligen fram emot det. Jag har fått en bra start, Bajen är en trevlig klubb med många sköna människor, och det har varit nyttigt att jobba på planen de tre senaste veckorna – då lär man känna människorna bakom laget, det gör man inte genom att se 40 matcher på DVD, och de gör ett gott jobb.

 

– Vi har kommit en liten bit på väg, vi har en bra bit kvar. Hittills har vi mest jobbat med de åtta bakersta positionerna på planen, eftersom laget släppte in alldeles för många mål i fjol, särskilt första halvan av serien. Då stod laget för högt upp utan ordentlig press mot motståndarna, men det såg betydligt bättre ut andra halvan. Vi vill fortsätta med det och variera oss mer. 4-4-2 i de två första träningsmatcherna kommer att ersättas av 4-3-3 vid de två kommande, mot HJK och Norrköping i Volkswagen Stockholm Cup, eftersom vi vill kunna vara flexibla beroende på vilka vi möter. Gran Canaria-lägret där jag hade spelarna dygnet runt blev ett bra första tillfälle att prata om hur vi försvarar oss. Alla spelarna är väldigt motiverade och stolta över att representera klubben.

 

– Staben ser ju ut nästan exakt som i fjol, och att Stefan Billborn anslutit är väldigt viktigt, så vi har en stark koppling mellan akademin och A-laget. Främst är han med eftersom han är en kompentent coach, därefter för att han är en bra person, men den tredje anledningen är också viktig – att han är duktig med ungdomarna. Vi hade sex unga med på lägret. Truppen blir mindre i år, men förhoppningsvis starkare. Vi vill använda kompentensen och färdigheterna i hela staben, så att varje individuell spelare får ett så bra upplägg som möjligt.

 

– Om jag känner press? Ja, fast den största pressen kommer förhoppningsvis inifrån en själv. Jag kommer aldrig klaga på vår stora publik, det är en stor ära att få leda en sådan klubb; förstås innebär det även press men vill man inte ha supporterpress kan man spela schack… SønderjyskE som jag just lämnade är ju ett bättre lag just nu, men förhoppningsvis ändras det framöver.

 

– Mina intryck av truppen hittills är att det är ett fysiskt starkt lag som är rätt bra på fasta situationer. Vi har en del att göra i vår defensiva organisation och behöver även bli bättre med bollen. Vi spelar inte så varierat nu, och behöver bli bättre på att använda olika system, även att byta uppställning under match. I träning arbetar vi mycket med att få till presspelet. Vi kommer inte att vara redo för Svenska Cupen; det är omöjligt, men vi kommer förstås att göra vårt bästa.

 

– Jobbar man med människor kommer de att spela bra ibland och dåligt ibland, men efter en halv säsong bör vi se förbättringar och när vi står här om ett år igen hoppas jag att vi kan se en del påverkan från mig – att det ser ut ungefär som jag vill.

 

– Bjørn Paulsen känner jag till väldigt väl; jag hade honom i sju veckor innan han såldes till Esbjerg för en bra slant. Där hade han ingen bra period och användes på åtta olika positioner. Bjørn är väldigt stark, snabb, och bra i luften – han kommer att göra mål för oss på fasta situationer. Han är en bra ledare, inte fantastisk med bollen, men skaplig. Gershon Koffie har jag aldrig sett live förrän nu, men jag har fått höra att han är väldigt bra – fysiskt stark, bra CV, bra karaktär. Han behöver fler matcher innan vi ser hans nivå eftersom han haft en lång ledighet, och kommer att starta mot HJK.

 

– Dusan Jajic och Leo Bengtsson har gjort ett väldigt bra jobb, båda har imponerat båda på mig, de tränar väldigt bra och är väldigt motiverade – men vi måste komma ihåg att de är 18. Saker kommer ta tid, men de kommer definitivt få speltid i år, det är det viktigaste för att utveckla de unga. Jag tror att de har en stor framtid och vi hoppas att de kan ta det sista steget till seniorfotboll, vilket är det svåraste.  Eftersom vi inte kan veta vilka klarar steget, vill vi ha med många ungdomar, men Dusan och Leo ligger närmast just nu.

 

– Jag arbetar ju med Mats Jingblad och Micke Hjelmberg och vi har ett nära och bra samarbete. Jag hoppas att det kommer något nyförvärv innan vi drar igång serien i april. Det är detta jag syftar på angående att vi inte kommer att vara redo för cupen – truppen kommer sannolikt inte att vara färdig förrän i april. Man brukar säga att en coach behöver två-tre-fyra fönster för att anpassa truppen utifrån sin filosofi, så det är ett långt projekt. Vi har en kontinuerlig dialog om positioner, karaktärer, och förstås även specifika namn. Det är lätt att köpa en massa dyra spelare, men svårare att hitta rätt spelare. Vi kollar mycket på video, men jag har fått höra om ”videojuggarna”… framför allt vill vi se dem live.

 

– Svenska Cupen är givetvis viktigare än vänskapsmatcherna. Vi går alltid för att vinna, men jag är även realistisk – vi kommer inte att vara 100 procent redo, men vi kommer att ge 100 procent för att sedan nå Europa League-finalen… Det lär troligen inte hända, men vi vill alltid vinna!

 

Peter Jonsson

Peter Jonsson

 

 

Frågestunden

 

En hel del frågor kom från medlemmarna, och här redovisar vi ett urval med svar (HK står för Henrik Kindlund, PK är föreningschef Peter Kleve, RvY är Richard von Yxkull och JC är Jacob Christensen).

 

Hur ligger vi till med U19-tränare?
PK: För tre veckor sedan inleddes processen för att hitta Andreas Brännströms ersättare och vi är nära en lösning.

 

Hur är läget med damernas inträde i HIF FF?
PK: Det jobbas på att sätta truppen. I dagsläget är 15 spelare kontrakterade; det känns definitivt som att det kommer gå. På pojk- och flicksidan är det samma organisation, det som skiljer sig åt är att pojkarna har en akademi. Det är något vi på sikt vill starta upp för flickorna, när vi hittat större intäkter. För F19-laget pågår provträningen fortfarande.
RvY: Vi har avsatt en tydlig budget och det behövdes en rätt stor inledande investering för att få det hela på plats. På sikt vill vi bygga på samma sätt som vi bygger verksamheten på herrsidan. Damerna kommer från en ideell värld till en mer strukturerad värld, det har dock fungerat väldigt bra hittills.
PK: Det blir inga chansningar i ekonomin för damlaget. Pengarna ska tas in innan vi gör av med dem och vi jobbar långsiktigt – A-laget kommer att ha den lägsta budgeten i Damallsvenskan och behöver verkligen publikens stöd i år. Finns det mer pengar framöver är det viktigaste att få igång flickakademin så att vi på sikt har fler egna spelare i A-truppen.
HK: Den stora potentialen med intäkter är Nya Kanalplan, på så sätt är det lite oturligt att sammangåendet sker just den här säsongen när vi inte kan vara där, men det kommer bli riktigt bra framöver.

 

Hur ser värvningsbudgeten ut på herrsidan?
HK: Jag kommer förstås inte att dra några siffror, men som Richard varit inne på lägger vi mer pengar på värvningar nu än de senaste åren – budgeten har gått upp. Vi har en väldigt stabil ekonomi; säljer vi behöver vi inte täcka svarta hål utan vi kan återinvestera i truppen. Vi kommer att dra upp budgeten mer, för att kunna ta in rätt spelare till rätt pris. Vi är jättenöjda med de två värvningar vi gjort, det kommer mera, eventuellt i närtid. För att vara etablerade är Bjørn och Gershon ganska mycket yngre än hur vi värvat tidigare; då var de ofta 28-29-30. Det blir dyrare, men det tror vi är värt det.

 

Hur ser det ut med akademin nu, är Nanne Bergstrands manual kvar där, och har vi slutat att tappa spelare till BP?
PK: En del principer från manualen är kvar, som att ligga högt upp med yttrarna. För oss är det viktigt att Jakob introducerar principer och idéer; saker man kan ta med sig. Stefan är kvar som ansvarig för akademin ner till pojkarna som är åtta år, det känns väldigt bra. Bajens upptagningsområde är i fokus; Södermalm och Söderort är rätt mycket större än Djurgårdens, med Ålands hav och Åkersberga… Det är andra tider nu, jämfört med när alla sökte sig till BP. För fem-sex år sedan gick du till AIK eller Hammarby om du inte fick spela kontinuerligt som innermittfältare i DIF, nu är det få som hoppar mellan klubbarna. Gällande Bredängsskolan har de haft omsättning i ledningen och vill nu varken ha fotboll, basket eller andra idrottsprofiler kvar.

 

Hur håller vi koll på spelarna som inte får kontrakt när de blir överåriga för U19?
PK:
Vi försöker framför allt att hjälpa dem att hitta klubbar som är bra för deras fortsatta utbildning. Och de vi känner till bäst är förstås klubbarna i närområdet; vi har ett bra samarbete med Enskede IK och då kan vi dessutom följa dem väldigt bra, så vi försöker bistå i kontakten med den typen av klubbar för dem.

 

Tar damerna eller futsalen resurser från herrarnas A-lag?
PK:
Futsal drivs helt ideellt och ligger under föreningen. Damerna har en egen budget.
HK: Fokus på damsidan ligger på att få in sponsorer, bland annat har de just fått klart med en ny huvudsponsor, och framöver kommer vi att trycka på mer om matchbiljetter. Vi ska inte ta befintliga sponsorpengar och dela upp dem, utan dra nytta av att flertalet företag som är nya sponsorer inte vill satsa enbart på herr utan även på dam, så det öppnar upp för bra effekter även för herr. Det ska inte kannibalisera på verksamheten.

 

Hur ser tränaren på truppstorleken? Det ser tunt ut nu?
JM: Jag kan inte säga att du har fel… men det är två månader kvar till den 31 mars när fönstret stänger – får vi inte in någon innan dess har vi problem, men jag kommer att sova gott åtminstone till dess. Coachen vill alltid ha mer, men vi spenderar inte pengar vi inte har. Jag är ganska säker på att det kommer en eller två spelare till i det här fönstret, samma sak i sommarfönstret, och nästa vinterfönster. Jag kommer också att använda och få ut det bästa av en spelare, så länge han är under kontrakt och i klubben. Vi är väldigt glada över de vi har nu, och hoppas göra förändringar på vägen.

 

Stämmer det att Alex inte hade kontakt med klubben innan han försvann?
HK: Det stämmer inte. Dialogen har man med spelares agenter i första hand, därefter med spelaren. Vi hade en dialog under våren och början av sommaren, när hans agenter begärde sex-sju gånger så mycket som vi var beredda att lägga; det var alltså inte aktuellt. En ny kontakt togs senare när de gått ner till hälften, men det var fortfarande väldigt mycket mer än vi tänkt oss. Alex själv hade gärna varit kvar.

 

Hur ser vår scoutingverksamhet ut?
HK: Mats Jingblad är huvudansvarig, och Micke Hjelmberg är anställd som scout för A-laget. Han ser otroligt mycket fotboll, en hel del i Norge och Island, och är i Västafrika ungefär två gånger om året där nätverk byggs upp över tid. Micke samarbetar mycket med Johan Lager som är rekryteringsansvarig för akademin. De är nere på årskullarna 2002 och 2003 och scoutar, följer upp och pratar, träffar familjer och så vidare för att få en bra bild. Det här är väldigt likt hur det ser ut i de andra tio-elva största allsvenska klubbarna.

 

Det skulle inte göras några förändringar innan den nye tränaren var på plats. De spelare som inte erbjöds nytt kontrakt, var det ändå i samförstånd med Michelsen?
HK: Vi har förstås haft en dialog med dem, men en del spelare vill ha svar exempelvis innan den sista september, och då har vi ju fått svara att vi inte vet. Av de som försvunnit är det i första hand Erik Israelsson och David Boo Wiklander som vi hade velat behålla, men av olika skäl tog de andra beslut.

 

Richard von Yxkull avslutade med att tacka alla närvarande medlemmar för visat intresse, och välkomna dem åter till årsmötet den 14 mars.

 

Foto överst: hammarbyfotboll.se

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS