toggle menu

Så gick det för Hammarby-spelarna i landslagen

Av Mattias Jansson, Publicerat för 3 månader sedan.

De gångna veckorna har många Bajen-spelare bytt ”Kanalplan” mot de internationella scenerna. Samtidigt som Sverige ju kvalificerat sig för VM 2023, så har också våra grannländer tagit kliv mot att nå mästerskapet i Nya Zeeland och Australien. Här är en sammanställning av prestationerna i landslagsdresserna – som också innefattar futsalherrarnas avancemang i VM-kvalspelet.

 

 

VM-kval, Sverige: Någon speltid för Madelen Janogy blev det inte mot Georgien och Irland. Däremot lirade blivande Hammarby-liraren Jonna Andersson i vanlig ordning från start för Sverige. I storsegern på Tengiz Burdzjanadze-stadion svarade kantspelaren för en balja och två målpass, och när VM-platsen säkrades mot irländskorna – då 1-1 kom men satt långt inne – blev det också 90 minuter för Andersson och mycket att stå i på hennes vänsterkant.

 

Arkivbild

 

VM-kval, Finland: ”Helmarits” bortamöte med Slovakien i samma grupp blev en tydlig missräkning. 4-19 i avslutsstatistiken – 1-1 på resultattavlan på Anton Malatinský-stadion i Trnava. Adelina Engman spelade från start och blev kvar på planen i 73 minuter, medan Eva Nyström denna gång hamnade utanför matchtruppen. Poängtappet innebar att en vinst mot särklassiga gruppjumbon Georgien hemma på Bolt Arena i Helsingfors förstås var ett måste, och i denna 6-0-seger bidrog Engman med 3-0-målet strax innan paus. Hammarbys offensiva mittfältare drog nytta av ett missat georgiskt uppspel och rann igenom till ett säkert avslut, stolpe in. Finland kommer vid en högst trolig irländsk seger mot Georgien att ha en poäng upp till andraplatsen inför avgörandet i september, där en nyckelmatch i Dublin står på programmet. Där gäller det att ta poäng, för annars fordras ett resultat mot Sverige, i och med Irlands målkvot som lär bli ointaglig efter deras match i Tbilisi.

 

 

VM-kval, Norge: Norskorna har bara tappat poäng i en match, och har förkrossande 41-2 i målskillnad på de åtta matcherna, förvisso mycket beroende på att Armenien har det riktigt kämpigt. Ändå är Norge bara tre pinnar före Belgien inför de två slutomgångarna, där en bortamatch mot just belgiskorna står härnäst på programmet. Att utgångsläget ändå är bra, det har Norge programenliga hemmasegrar mot Kosovo och Polen att tacka för. Vilde Hasund spelade från start i snöyran på Sandefjord Arena, och fick under sin timme på planen se returen efter sitt skott resultera i 3-0, innan hon också slog hörnan som gav 4-0 – i en match som slutade 5-1. Likväl blev det inga minuter på Ullevål. Där satt trepoängaren långt inne trots två tidiga norska mål – Polen lyckades dock inte komma närmre än 2-1 och får därmed svårt att nå andraplatsen.

 

Arkivbild

 

VM-kval, Danmark: Danskorna har full pott på sina åtta matcher och är sannolikt klart för VM, då grupptvåan Ryssland som skulle ha stått för motståndet i slutomgången knappast kommer att få spela sina hängmatcher. I de senaste två omgångarna tog Danmark 2-0-vinster utan att förta sig, såväl borta mot Malta som hemma mot Azerbajdzjan. Bajens burväktare Kathrine Larsen fick förtroendet mellan stolparna vid båda dessa VM-kvalmatcher – och ökade alltså på sin meritlista till sex framträdanden för A-landslaget, och ytterligare nollor. Faktiskt fick Larsen rentav inte ett enda avslut att mota på dessa 180 minuter, och det handlade väl istället om att utveckla det redan fina spelet med fötterna samt kemin med landslagskamraterna på det området.

 

 

EM-kval, Sveriges F19-landslag: Efter att ha blivit tvåa bakom Frankrike i första kvalrundan behövde Sverige vinna nästa gruppspel, som gick av stapeln på hemmaplan; på Borås Arena. Som väntat blev Danmark där det största hotet mot ett svenskt EM-slutspel i Tjeckien till sommaren. Sverige inledde med 4-2 mot Polen, där Ellen Wangerheim och Matilda Vinberg svarade för varsitt mål. Vinberg byttes ut med kvarten kvar, i samband med att Wangerheim spelade fram till den fjärde blågula pytsen. (Klicka här för att se målen!) Dessutom var det här som Sara Eriksson, Bajens mittfältare som ringts in till truppen efter ett återbud, via sin halvtimme lirade till sig en fortsatt startplats på Sveriges innermittfält.

 

 

Kroatien blev därefter en munsbit – 4-0, där Wangerheim noterades för 1+1 under sin timme (se höjdpunkterna på denna länk!) och Vinberg nöjde sig med de första 45.

 

 

Också i det avgörande mötet med danskorna lirade hela den grönvita trion från start och i princip hela matchen – och Sverige bärgade mästerskapsplatsen efter två mål av IFK Kalmars nyförvärv Svea Rehnberg (höjdpunkter och glädjescener finns här!).

 

 

Landskamper, Australien: “The Matildas” och Nya Zeeland jubilerade då grannländerna möttes för 50:e gången, i en dubbellandskamp på australiensisk mark. Hammarbys båda nyförvärv Courtney Nevin och Kyra Cooney-Cross var uttagna i Tony Gustavssons trupp, men någon elfte landskamp för Nevin eller ett sjuttonde framträdande för Cooney-Cross blev det inte denna gång. Kyra gjorde sig som bekant illa i samband med att Melbourne Victory tog hem mästerskapet och fick lämna återbud, medan Courtney hamnade utanför matchtrupperna.

 

 

VM-kval, Sveriges futsalherrar: Blågult gick vidare till Main Round i VM-kvalspelet, efter ett framgångsrikt gruppspel på hemmaplan i Karlskrona där Peiman Pahlevan, Liridon Makolli, Nima Kadivar och Tolga Ayranci alltså muntrade upp sig själva efter Bajens SM-semifinalförlust. Inledningsvis spelade Sverige 3-3 mot Österrike, efter att ha hamnat i tidigt tvåmålsunderläge. 0-2 stod det också på tavlan redan fem minuter in i mötet med Andorra, men efter reducering strax innan vilan mot det kompakt spelande motståndarlaget kunde Sverige vända till en i slutändan komfortabel 6-2-vinst. Andorranerna tog därefter en klar seger mot österrikarna vilket gjorde att avancemanget i praktiken var klart redan inför Sveriges avslutande möte med Albanien. Här blev det också en klar svensk 4-0-seger.

 

 

Samtliga foton (utom Nevin; hammarbyfotboll.se): Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments