Säker men rörig storseger i Norrort

Av Mattias Jansson, Publicerat för 1 månad sedan.

Först och främst är det fint att räkna hem tredje raka vinsten, andra raka nollan och en god målproduktion trots att det finns mer att hämta offensivt. I detta Elitettan-möte med nykomlingen Bollstanäs visade Emma Jansson återigen vägen från elva meter, i 34:e. Efter paus var Bollstanäs inte nära, men ändå blev andra halvlek sällsamt händelsespäckad. Bajen gjorde ytterligare tre mål – två fula som räknades och ett vackert som viftades bort.

 

Därefter är det nära till hands att plocka fram cupmatchen mot BSK, på ”Bipen”, för halvtannat år sedan. Med två serier lagen emellan skiljde det mindre, än i kväll, såväl målmässigt som spelmässigt. Då som nu var Louise Lillbäcks snabbhet det främsta gulgröna hotet mot Hammarby, där hon ju också haft en ganska framgångsrik sejour nyligen. I övrigt styrde och ställde HIF allt som oftast helt och hållet.

 

Efter den solida 2-0-segern på Lidköpings finfina men tunga gräsmatta i lördags, väntade Bollstanäs och ett mer hemtamt konstunderlag på Bajen i fjärde omgången. I gengäld tornade de mörkaste av norrortsmoln upp sig – och ett präktigt busväder hade nog varit det enda som kunnat störa Hammarby i kväll, men himlen höll sig på mattan.

 

De grönvita tog tag i händelserna direkt, med en första målchans dryga minuten in. Emma Jansson gjorde bort sin försvarare ute till vänster och fann Emilia Larsson i boxen. Avslutet smet just utanför första stolpen och Emilia skulle fortsätta hålla sig i händelsernas centrum, främst den första halvleken igenom. Två minuter till spelade – och vi fick se ett cykelsparksförsök efter June Pedersens högerhörna.

 

Tio minuter in gick Larsson i däck, för första gången, men återvände snart i spel. Knappa halvtimmen in var det dags igen, efter en ordentlig men sjyst tryckare i straffområdet. Ett par minuters avbrott senare reste hon sig, och ordnade straff. Emma Westin, som även hon låg bakom mycket i kväll, spelade in från höger och just innan direktavslutet kom överkörningen från försvararen. Jansson stegade fram och lät sig inte distraheras av biltutorna just bakom. I nät distinkt från elva meter, via storspelande Åsa Vallgårdas högerstolpe.

 

Under de första 45 hade dessutom Hanna Folkesson, kvällens spjutspets Dajan Hashemi och Pedersen skapliga chanser att utöka. Ändå var halvtidsledningen med uddamålet skapligt skön att få med sig in i omklädningsrummet, då BSK-presspelet fick Bajen i smärre gungning under en period innan straffmålet.

 

Marcus Bolldén

 

Men att 2-0-baljan kom så tidigt efter vilan som tre minuter in i andra akten, det var skapligt logiskt. Pedersen lyfte in en frispark från högerläge, och den gick in bakom Vallgårda via hemmaspelare – självmål. Den bollen stod Dajan annars redo att peta in, men bränt barn skyr elden; vis av erfarenheten med den trickfilmade offsideflaggan i Lidköping senast passade hon sig noga.

 

Med halvtimmen kvar av matchen uppstod, tyvärr, en ny obegriplig offsideavvinkning när Hammarby gjorde ett vackert upprullningsmål. Westin tog emot ett snabbt inkast till höger och spelade snett inåt bakåt till Jansson, som avslutade säkert i nättaket. Flaggan kom upp. Vid inkastet. Vid inkastet. Att bollen sedan inte utsparkades iväg över sidlinjen, in i någon av de pittoreskt omgärdande villaträdgårdarna, det är nog på gott och ont.

 

Dessbättre avgjorde Bajen tillställningen helt, i 65:e. Målet liknade i stora drag 2-0-självmålet, men här höll sig Folkesson framme, och revanscherade sig för lägena i första genom att helt enkelt forcera bollen över mållinjen med kroppen. Siffrorna hade kunnat bli större. Frida Thörnqvist behövde bara några minuter på planen för att tvinga upp Vallgårda i sitt vänstra kryss medan Jansson och Pedersen hade varsitt vasst frisparksläge för direktavslut, men vinstsiffrorna stannade alltså vid 3-0.

 

 

Matchfakta finns här.

 

 

Pablo Piñones-Arce om Bajens tredje raka seger:
– Vi gör ännu en stabil insats där vi aldrig riktigt är hotade, och återigen skapar en hel del chanser. Spelarna gör ett fantastiskt jobb både defensivt och offensivt. Den fotboll vi vill lira kräver en hel del av spelarna och ambitionen, lojaliteten och viljan finns där, men vi blir lite väl slarviga emellanåt och det måste vi jobba bort. Nu får vi njuta av segern ett par timmar, sedan börjar vi fokusera på lördagens match.

 

Även den spelas på bortaplan, mot en nykomling, nämligen Alingsås FC. Avsparkstid är 15.00 och matchen sänds i SportExpressen.

 

Foto överst: Henric Wauge

ANNONSER

Comments

comments