Sen kvittering räddade 1-1 mot Jönköping

Av Mattias Jansson, Publicerat för 3 år sedan.

Nykomlingen ”J-Södra” uppträdde frejdigt i kylan inför 24 131, och det dröjde innan Bajen fick grepp om händelserna – och då nätade plötsligt Tommy Thelin. Hammarby såg ut att gå mot förlust, men grejade 1-1 med matchens sista… någonting. Förre Djurgården-backen André Calisir fick lagkamratens resning från mållinjen i ansiktet då Erik Israelsson nickat, och därefter blåste domaren alltså av. Mer lättnad än glädje, förstås, men en skön medstuds som förlänger Bajens positiva trend inför tisdagens tuffa bortamatch mot mästarna IFK Norrköping.

 

De båda formstarka lagen kom senast från segrar mot Djurgården respektive Gefle, och poängskörden hittills var så god på båda håll att matchen faktiskt gällde vilket lag som skulle kliva upp i åtminstone temporär serieledning. Hammarby kom med samma elva som senast, medan ”J-Södra” ändrat om på ett par positioner. Över 24 000 fanns på plats även om det bara var någon enstaka plusgrad, och merparten av storpubliken fick vänta riktigt länge på ett värmande Bajen-mål.

 

Första halvtimmen gick ganska klart till gästerna, som i dag spelade iklädda något slags ljusgröngult reflexställ, och bortasupportrarna kunde emellanåt göra sig hörda. Jumboplatsen när en kvällstidning rankade Allsvenskans klackar inför seriestarten känns hyfsat besynnerlig; efter ett flera tusen supportrar stort följe till Kalmar i premiäromgången var också sektionen på Tele2 Arena rätt så välfylld, med en högljudd skara. Gästerna öppnade alltså starkt även på planen, och tränare Jimmy Thelin tycktes ha noterat Bajens ovan att släppa in tidiga mål.

 

Det var överhuvudtaget böljande och intensivt i början; Jönköping klev betydligt högre upp i banan än de flesta förväntat sig. Första målchansen var ändå Bajens – Birkir Már Sævarsson fick en fin omställningsboll av Philip Haglund och satte fart, hela vägen fram till skottläge för ett bra, lågt avslut som Damir Mehić klarade – men returen hamnade hos Alex, som bemästrade den höga bollen hyfsat för volleyn, men sköt över.

 

Kvarten in uppstod en omdiskuterad situation, när Arnór Smárason snodde bollen av Joakim Karlsson högt upp i banan. Islänningen fick en bra förstatouch vid sin frambrytning, men en lite sämre andraberöring, och tvingades försöka runda Mehić – men föll. Domaren menade att det var fråga om en filmning och delade därmed ut ett gult kort. Fem minuter senare tog Melker Hallberg emot bollen ute till vänster, en back hann emellan, men Erik Israelsson vann tillbaka bollen – och sköt snabbt, tätt utanför Mehićs bortre burgavel.

 

Något konkret åstadkom visserligen inte JSIF i sina rätt så frejdiga anfallsförsök, utöver att också Daryl Smylie fick ett gult kort efter att ha ramlat lätt, men det var först under halvlekens slutkvart som Bajen kunde ta över. Och minuten före paus hade man också en boll i Mehićs mål – Alex skaffade sig utrymme i boxen, men keepern klarade första avslutet. Returen gick på brassen och i stolpen, och linjemannen noterade i det läget en hands, så när Alex fick tag i bollen och på tredje försöket lyckades trycka in den så räknades detta inte.

 

Under kvarten före paus var det till stor del i kraft av de många offensiva fasta situationerna som Hammarby skaffade sig ett övertag – i själva spelet var tempot sällan vad det borde, och det saknades också en hel del beslutsamhet i aktionerna. Särskilt det senare blev bättre i andra halvlek, och fem minuter in bjöd Hallberg dessutom på sådan skärpa i kombination med bollskicklighet. Lite oväntat hade Lars Sætra redan stått för matchens första snurrfint, men denna var något mer graciös, och kom dessutom efter en tjusig tvåfotare – fast inspelet hamnade sedan bakom såväl Israelsson som Alex.

 

När de grönvita agerade mer resolut, inte minst i pressen, fick smålänningarna svårare att skaffa sig andrum. Försöken handlade mest om långbollar mot Cibicki som gestikulerade åt sina lagkamrater att flytta med uppåt i banan, utan vidare gehör. Hammarby tryckte på, men just efter två grönvita halvlägen gjorde istället ”J-Södra” 0-1. Birkir och Johan Persson var långt ifrån överens med linjemannen om att gästerna skulle ha inkastet och där tappades lite fokus. Ett snabbt kast från vänster, ett lika kvickt inspel, en överhoppad boll och ett rappt skott av Cibicki räckte. Ögmundur Kristinsson gjorde visserligen en stark fotparad, men på returen var kapten Tommy Thelin hetast. Ologiskt, men även oskärpt.

 

Resten av speltiden gällde förstås en matchbild där Bajen fortsatt tryckte på, men man hade svårt att få det att hetta till där framme. Med tjugo kvar krigade Persson vidare Magyars uppspel till Smárason som fick på ett bra och pressat skott mot bortre stolpen från centralt läge i halvmånen, men det var Mehić med på. Keepern behövde dock inte ingripa kort därpå, när Sætras brytpass förlängdes av Israelsson ut till Hallberg; vinkeln blev för snål och Tom Siwe kunde täcka ut.

 

Rômulo, Kennedy Bakircioglu och Imad Khalili kom in – men smart framnickad av den sistnämnde var det Birkir som stod för nästa kvitteringsmöjlighet, efter ännu en kraftfull räd med tio kvar att spela. Den räckte sånär ända in i offensivt straffområde, men defensivt inbytte Fredric Fendrich tog ett gult kort just som det skulle byta färg, och såg därmed till att det varken blev avslutsläge, utvisning eller straff. Frisparksläget var dessutom lite för nära, för att Kennedy skulle lyckas få bollen att dyka, och suset som gick genom storpubliken blev till ett besviket läte. Cibicki var nära 0-2, vilket ju hade blivit Malmö FF-lånets fjärde seriemål, med fem kvar av ordinarie tid – men skottet strök ”Ömmis” stolpe.

 

Istället skaffade Rômulo sig två jättemöjligheter att rädda poäng; Kennedy ordnade en hörna som han servade för en nick från första ytan som gick tätt över, och i första tilläggsminuten tryckte han bollen utanför från nära håll efter ett par flipperstudsar i boxen. Bajen-publiken manade på, och skulle få jubla – efter en ny rörig situation framför Mehić. Israelsson nådde högst på Torsteinbøs inläggsnick, matchens sista försök, men på mållinjen rensade Karlsson – rakt i backkamraten André Calisirs tryne och tillbaka i nät. Rejäl lättnad hos HIF förstås, men trots utjämningen var det nykomlingen ”J-Södra” som klev upp i serietopp.

 

Nästa allsvenska match spelar Bajen på tisdag, borta mot regerande mästarlaget IFK Norrköping, klockan 18.30 på Östgötaporten (som Nya Parken numer heter). Om du inte har möjlighet att åka ner och stötta på plats – missa då inte att Hammarbys damer spelar hemmapremiär i Elitettan på Zinkensdamm, klockan 19 mot rivalen AIK. Nästa hemmamatch i Allsvenskan för HIF-herrarna: GIF Sundsvall på besök, söndagen den 1 maj klockan 17.30 – runt 17 500 har redan biljett, köp din här!

 

(Foto: Bildbyrån)

ANNONSER

Comments

comments