Sent avgörande när Bajen knep andra raka efter uppehållet

Av Marcus Bolldén, Publicerat för 3 månader sedan.

Här är matchrapporten, med kommentarer från Isak Dahlin och segerskytt Lotta Ökvist, efter 2-1-segern hemma mot Assi. 

 

Bajen kom till spel med en färsk trepoängare i bagaget efter omstarten senast borta mot Sundsvalls DFF, en match som dock lämnade mer att önska rent spelmässigt enligt laget själva. Ett fint glädjeämne inför matchen var att två namn som inte funnits med i truppen hittills under 2019 var med, då både Cathrine Dahlström och Helén Eke tog plats i matchtruppen för första gången på 14 respektive 12 månader efter sina korsbandsskador. 

 

Den som mindes vårmötet på bortaplan mot Assi hade nog inga svårigheter att komma ihåg förutsättningarna och den då regnsjuka planen som lagen gjorde entré på. Och regnet skulle rama in även denna drabbning, dock med klart bättre dräneringssytem. En annan grej som ramade in eftermiddagen var de välfyllda läktarna på Hammarby IP, trots vädret, där det timmarna innan avspark var rekordmånga biljetter sålda såpass tidigt inför. Det där publikrekordet i Elitettan som BP tog under våren (2206) såg att kunna få sig en putsning i den takten.

 

En sen ändring tillkom i den grönvita startelvan när kapten Emma Jansson fick utgå efter att ha testats under uppvärmningen och inte ansågs redo för 90 minuter från medicinskt håll, och Astrid Larsson fick kliva in och Ellen Gibson ta bindeln. På topp vi fick även se Filippa Graneld göra debut från start i seriespel för säsongen. 

 

Hammarby bet sig fast på Assis planhalva i matchinledningen och skulle så göra under stora delar av den första halvleken. Ledningsmålet kom tidigt efter anfall ute till höger där till slut Hanna Lundkvist skulle ta emot, vända in och avsluta med vänstern som Watson i Assi-buren tippade åt sidan, men inte bättre än att just nämnda Astrid kunde slå in returen i öppet mål. ”Astas” åttonde mål för säsongen och hon var inblandad i mycket denna dag.

 

Hanna skulle komma att ha en trevlig eftermiddag ute på högerkanten, i gott sällskap av en ofta överlappande Alma Nygren, och skulle dra ner flertalet ovationer från läktarhåll med sina vändningar och fina bollbehandling. 

 

Assi då? Jo, de vaskade fram ett par halvlägen som hade kunnat blivit farliga. De främsta lägena var när Frida Jacobsson sånär rann igenom, men blev störd i avslutsögonblicket av hemåtjobbande Ellen Gibson. Sedan hade norrbottningarnas innermitt Jaclyn Savicki kanske halvlekens bästa chans när hon avslutade med fel fot efter ett lågt inspel från vänsterkanten, men skottet högt över då bollen studsat upp något precis innan.

 

Filippa, som skulle stå för en klart godkänd insats på topp, fanns med i förgrunden när Astrid var nära att utöka ledningen. Graneld tog runt ute på högerkanten och fick en brant och högt inspel som Emilia samlade upp. Lotta gav understörd, fick bollen, och slog in den i straffområdet – en boll som skulle överrumpla bortaförsvaret och slumpmässigt styrdes till en ”Asta” på rätt plats. Watson kunde dock rusa ut och täcka i skottögonblicket, endast ett par meter från mål. 

 

Några större farligheter skulle inte skakas fram och lagen gick till pausvila med 1-0 på tavlan. 

 

I den andra halvleken skulle Assi komma ut lite som ett nytt lag rent energimässigt, då man satte hög press i Bajens uppspelsfas och skulle ha mer boll på offensiv planhalva än i första. Bajen skapade de något hetare målchanserna, men det skulle inte riktigt vara samma frenesi och antal högkvalitativa lägen som många av de tidigare hemmamatcherna. Emilia hade ett av de bästa grönvita avsluten när den hårda frisparken från 25 meter tippades över ribban av Watson med viss möda. 

 

Assis chanser skulle främst bestå av relativt ofarliga avslut från distans, som dock skulle ge utdelning med kvarten kvar. Efter en lång och hög boll in på frispark från mittplan landade bollen framför fötterna på de båda anfallarna Frida Jacobsson och Sanna Yliantilla, där den förstnämnda nästan sparkade ihop med kollegan och fick till en lurig lobbträff som letade sig in i nät, precis under ribban bakom Gynning som hade fingertopparna på bollen. Något av en kalldusch för grönvit del som ändå haft kontroll på matchen, men som fick både laget och rekordpubliken på plats (2296) att vakna och lägga i en extra växel mot slutet.

 

Kapten Jansson fick hoppa in precis efter målet, när Elin Bergkvist togs ut och laget trycktes fram för forcering. Knappa fem minuter efter kvitteringsmålet skulle så ledningen återtas. Anfallet skulle både inledas och avslutas av Lotta Ökvist. Hennes långa boll upp skulle till slut nå Emmas fötter, som gick på avslut både en och två gånger på täckande Assi-ben, och där bollen i andraläget styrdes ut till en fristående Lundkvist till höger. Hon höll i och höll i, samtidigt som läktarna unisont ropade efter avslut, men spelade istället bollen kyligt snett inåt bakåt till en ren Ökvist som kunde pricka in 2-1-målet med fel fot i öppen bur. 

 

Kvitteringsskytten Jacobsson skulle sedan vaska fram matchens sista chans med sitt avslut från distans, en boll som Britta tog det säkra före osäkra med och tippade till en resultatlös hörna. Slutvissla från huvuddomare Cecilia Ekwall och tre nya poäng innebar ett litet ryck från trean AIK som tidigare kryssat hemma mot Lidköping. En smått magisk insats från läktarhåll skall tilläggas, där det som bekant kraftsamlades till ett nytt publikrekord för Elitettan, och bra tryck matchen igenom. Fortsätter det så här, både på planen och läktaren, kan den där siffran säkert behöva en korrigering eller två under hösten.

 

Isak Dahlin sammanfattar mötet:

– Jag tycker vi har full kontroll över 90 minuter, men har förhoppningsvis en eller två nivåer kvar. Framförallt i vårt anfallsspel där vi i perioder sätter oss i svåra situationer och knackar för mycket rent tekniskt. Förvisso gör Assi det jobbigt för oss men jag tycker att vi med mer skärpa bör kunna klara av att skapa fler målchanser. Försvarsmässigt tycker jag dock vi straffar Assi på ett bra sätt, där vi arbetar hårt i vår direkta återerövring.

 

– 1-1 kommer verkligen från ingenstans när vi redan skulle dödat matchen, men vi är såpass trygga på hemmaplan att vi lugnt och metodiskt ändå kan avgöra matchen. Sen bör vi såklart vara skickligare på att spela klart matchen, men summa summarum en helt okej dag på jobbet och med stämningen och inramningen på plats i dag är vårat jobb rätt roligt, avslutar Isak.

 

Segerskytten Lotta Ökvist fyller i:

– Det satt långt inne… Jag tycker vi äger matchen men är lite sämre i sista tredjedelen. Vi ska kunna avgöra en sådan här match tidigare. Skönt med tre poäng, att få göra första målet för säsongen och skapa en liten lucka ner till tredjeplatsen, summerar matchvinnaren. 

 

Klicka här för att se HTV-intervjun med Astrid Larsson efter matchen – “Fantastiskt att spela inför så många”.

 

Härnäst väntar cupmötet borta mot Tyresö på onsdag kl 20.15, innan nästa Elitettan-omgång sker på söndag borta mot Borgeby kl 15.

 

Klicka här för att se tabell och spelschema

 

Foto: Peter Jonsson

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS