SFL: 5-0 när Tahmi vann målvaktsmatchen

Av Mattias Jansson, Publicerat för 6 månader sedan.

Visst har vi sett Poja Tahmi storspela förr, men målvaktsduellen med Tolga Ayranci i Falcaos mål – som agerade utespelare för att göra något åt Bajens 3-0-ledning – var något i hästväg, med fullt känslopådrag även vid 5-0 och med 40 sekunder kvar på uret. Framåt avgjorde Sebastian Holmqvists tre mål. – Vi kommer med självförtroende och har jobbat mycket med det taktiska, säger tränare Daniel Blanco.

 

Bajen tog ju en viktig seger i helgen, när Botkyrka-baserade Falcao betvingades via 3-2 på bortaplan. Då ledde Hammarby ett tag med 3-0 – så även i kväll. Skillnaden var alltså att koncentrationen behölls i alla de 40 effektiva spelminuterna, när serien vände vid Ringvägen.

 

Returen inleddes med ett ställningskrig, och sådana behöver ju inte vara känslospäckade. Så småningom blev det dock en grinig och stundtals nästan hetsig uppgörelse, i Söderortsderbyt. Ett första tecken på det var ett humörtapp från Holmqvist i och med ett domslut, som innebar lite tappad skärpa. Inledningsvis var det heller inte hans ”fyra” som lyckades bäst kreativt, även om HIF genomgående hade mest boll. Michel Basberber, Peiman Pahlevan, Valentin Ponce och Rårsgar Majid fick bättre snurr – tills den sistnämnde fick en smäll.

 

Fredrik Notice kom in istället, och nickbröt omgående sånär Peiman Pahlevan till ett friläge. Istället kom utdelningen kort därpå, med 13.14 på uret, när Holmqvist nådde Patrick Mallengren som förlängde till Liridon Makolli – och därmed var det ändå ”andrafyran” (där även Fredrik Arvidsson ingick) som spräckte nollan för Tolga Ayranci. Inte nog med att Falcao-målvakten torde vara släkt med Sinan Ayranci. Han är dessutom ofta stins när Bajens U19-killar spelar. Och så är han känd (i den bemärkelse Johan Johansson använt ordet i en låt) från dokusåpan Ex on the beach. I kväll dock storspelande futsalmålvakt, åtminstone dittills.

 

Farligast för Falcao blev det när Sami Ibrahim samspelade med landslagsmeriterade Stefan Ostojic, men istället för 1-1 avgjorde Bajen innan paus, kort efter att även José Monteiro testats i Majids frånvaro. Och samspelet mellan Holmqvist och Makolli gick inte heller av för hackor – Sebastian väggades fram till 2-0, 18 minuter in. Med 36 sekunder kvar av halvleken kunde han dessutom, efter en längre konferens med Notice som också var sugen, kliva fram och förvalta den långstraff som Falcaos sjätte foul inneburit.

 

Direkt efter paus använde Falcao sin målvakt som utespelare, med utgångsposition till vänster, och de första minuterna osade det katt för gästerna som tryckte på med tom bur. Tahmi stod för en fin benparad mot Ibrahim, Monteiro täckte själv med smalbenet sedan han tvingats orsaka ett vasst frisparksläge, och så tyckte Alan Arslan att det vid ett tillfälle var solklar hands i försvarsspelet – något han nog också hade rätt i. Just efter att Makolli prickat stolpen då Ayranci bara nästan hunnit tillbaka, tog HIF timeout och kapten Pahlevan drog på sig extraspelarvästen, för att jämna ut styrkeförhållandena ute på planen.

 

Det draget gick hem. Men först med sju minuter kvar kunde uppemot 300 på Eriksdalshallens läktare andas ut. Då hade vi fått se en målvaktsduell där Ayranci testade Tahmi med en rökare, ett klackvolleyförsök från Botan Arif, en lång tå från Ponce som räddade ett givet Falcao-mål, och en stolpträff i jätteläge av gästernas Luciano Andres Lorca. Och i synnerhet blev just Lorca utvisad, efter ett andra gult kort. Det numerära överläget drog Mallengren nytta av efter 33.01, fint framspelad av Pahlevan.

 

Falcao fick ersätta Lorca (á la power play i ishockey eller straffslag i bandy), men det hjälpte inte. Holmqvist fick fastställa 5-0 med 4.34 kvar, efter klapp-klapp-lir från den i spel återvändande Majid och från Makolli. Ändå blev alltså även slutskedet dramatiskt. Falcao ville väldigt gärna spräcka nollan och få med sig ett tröstmål, och fortsatte med en västspelare. Rårsgar och Michel var nära att näta i tom bur, men det fodrades flera jätteparader av Poja för att säkra hans första SFL-nolla. En snabb igångsättning som friställde Peiman mot slutet godkändes inte av domarna, och Bajens målvakt visade milt uttryckt vinnarskalle i sin reaktion, men stod emot även i slutsekunderna och fick således sista ordet.

 

Nu väntar speluppehåll fram till den 27 december för Bajen, som då tar emot tabelltrean Nacka Juniors. I kraft av kvällens tre poäng är Hammarby nu förbi Djurgården och på slutspelsplats, men DIF har en match tillgodo. Här finns tabellen, och här hittar du matchfakta från kvällens seger mot Falcao.

 

VM-Tele2-600x600
Synsam_mob1
CarglassHammarby-600x600
UNW_Boxbanner
Boxbanner_Grill
Hammarby matchtröja Vår 2018-600x600-Swedish
Sefina_Banner_HB_600x600_VIB
Silja_hammarby_generic_600x600
Jämtkraft_mob
24889_Hand_in_hand_600x600_px_variant1_
boxbanner2
Banner_Gatti
600x600 Boxbanner
Banner-600x600
webb_kvadrat_600x600
Banner 600x600
Banner_2
HeForShe_mob
enskede600x600
Kvadrat 600x600 Eventpaket
interbus
Valt Bajen_600x600_hammarby.se_square

ANNONSER

Comments

comments

Banner-600x600

ANNONS