SFL: Landslagsuttagne Tolga – ”Finalen hade allt”

Av Redaktionen, Publicerat för 1 vecka sedan.

Halvannan vecka har gått sedan Bajens andra raka SM-guld i futsal. Finalen blev ett intensivt drama med Tolga Ayranci som en av de stora grönvita hjältarna. Målvaktens balja och avgörande räddningar var spektakulära och har sannolikt bidragit till att många, tidigare oinvigda, fått upp ögonen för sporten. Tolga, just nu på sin första landslagssamling ihop med Doni Makolli och Gabriel Diaz, berättar om guldglädjen och uttagningen. – Vi har visat alla att vi förtjänar titeln, konstaterar han.

 

 

Stort grattis till ditt andra SM-guld med Bajen! Hur känns det i dag, en vecka efter finalen?
– Det har varit intensivt, men nu har det börjat lugna ner sig lite. Jag har hunnit bearbeta alla känslor och det känns oerhört skönt att vi kan utnämna oss till tvåfaldiga mästare. Vi har visat alla att vi förtjänar titeln.

 

Det blev minst sagt en dramatisk och spännande SM-final. Hur upplevde du den från din position i buren?
– Finalen hade allt och det var en känslomässig berg- och dalbana. Oavsett om man är futsalfanatiker eller en person som aldrig sett en match tidigare, så måste det ha varit en otrolig kul match att titta på. För oss som spelade var det något utöver det vanliga. Reduceringen, ledningen, kvitteringen. Det kändes som det kunde gå åt vilket håll som helst. Jag kunde bara njuta och sedan vara glad att vi stod som mästare till slut.

 

ÖSK är det vassare laget i första halvlek och har med sig 2-0 in i paus. I andra kommer Bajen in och Özgur Yasar målar direkt. Vad sa ni under pausvilan?
– Vi var besvikna på oss själva, vi kom inte riktigt upp i nivå, men vi visste hela tiden att vi kunde vända. Av någon konstig anledning har vi varit bra i andra halvlek under i stort sett hela säsongen. Att vi lyfte oss nu kan bero på ledarnas taktiska förändringar i paus eller på kapten Michel Basberbers motivationstal.

 

Vi går ikapp och förbi, men strax efter varje ledningsmål kvitterar ÖSK – hela tiden genom ett jokerspel där Adnan Cirak får komma till målavslut vid din högra stolpe, det sista med bara sekunder kvar av matchen. Hur är känslan vid 4-4 när det står klart att det blir förlängning?
– Det var extremt jobbigt att tappa ledningen två gånger under så kort tid. Det kändes som att varje gång vi tog ledningen så skulle de kvittera. Jag ska däremot vara ärlig och säga att vid 4-3 så trodde jag faktiskt att matchen var i hamn. Men ack så fel jag hade. Det här visar att allt kan hända i futsal.

 

– När vi sedan gick in i förlängningen var jag hoppfull, då vi hade ett flow och dessutom ett övertag i och med att de hade fem frisparkar med sig in i förläggningen. Så min förhoppning var att vi skulle göra ett mål på en tiometersstraff och sedan avgöra i tom kasse, men det fick bli straffar istället.

 

Anders Nyberg

 

Historien upprepar sig i förlängningen. Bajen tar ledningen och ÖSK kvitterar strax därefter. Du gör själv 6-5 och då tror många att det ska vara klart. Berätta om målet.
– Jag brukar göra några mål under säsongerna, men den här säsongen sparade jag det till finalen… Nej, men de fortsatte spela sitt jokerspel och jag bara väntade på att få bollen så jag kunde slå in den i öppen kasse. Till slut kom chansen, jag drog till och lyckligtvis gick den in. Där och då trodde jag att vi hade avgjort och att ”filmen” skulle avslutas med att jag fick vara den som avgjorde finalen. Men tyvärr gjorde de ytterligare ett mål och 6-6 efter förlängningen betydde att finalavgörande på straffar.

 

Hade du studerat ÖSKs straffar, eller hur gick tankarna inför straffläggningen?
– Dessvärre inte. Det inte så vanligt med sexmetersstraffar i futsal, så jag hade inte någon haft någon möjlighet att studera hur de brukar slå dem. Men när matchen gick till straffar så visste jag ändå att vi bara skulle vinna. Jag brukar vara bra på straffar både i futsal och i fotboll, så självförtroendet var bra.

 

Din räddning på ÖSKs tredje straff kom att bli avgörande.
– Jag blev lite besviken på mig själv för att jag drog bort huvudet vid deras andra straff. Så inför deras tredje straff tänkte jag att jag skulle stå kvar lite i mitten och inte dra bort huvudet. Även om jag visste att det skulle göra ont, så kunde det bli guld värt om jag skulle rädda, vilket jag också gjorde. Som tur var satte vi alla våra straffar så det räckte med min räddning.

 

Hur har mottagandet bland fansen varit? Märker du någon skillnad mot bemötandet efter förra guldet?
– Efter matchen var min telefon bombad med meddelanden. Under säsongen och efter varje träning och match brukade jag skoja med vissa i laget att jag aldrig får några meddelanden, men nu har jag fått massor! Det var många gratulationer och jag tog mig verkligen tiden att tacka alla.

 

– Hela Hammarbysfären förtjänar det här SM-guldet och vi spelare uppskattar all den stöttning vi får. När vi kom hem till Stockholm efter matchen igen så hade några supportrar samlats utanför ”Jerka” för att ta emot oss, och det var också väldigt uppskattat. Även inför semifinalen hemma mot IFK Göteborg överraskades vi av supportrar som ville stötta oss. Allt det här uppskattas otroligt mycket och vi vill verkligen tacka alla för stödet.

 

Till sist – du befinner dig just nu i Trollhättan, på en samling med landslaget. Din första. Grattis! Vad betyder landslagsplatsen för dig personligen?
– Ja, äntligen blev jag kallad. Jag har nog väntat på den här kallelsen i åtta år nu, haha… Skämt åsido ser jag kallelsen som en bekräftelse på att jag gjort något bra under en längre tid, och att det är därför jag får chansen att representera Sverige. Roligt och inspirerande!

 

Återse sammandraget från finalen nedan.

 

 

Foto överst: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS