Slutstrid i Elitettan – här är förutsättningarna!

Av Mattias Jansson, Publicerat för 4 månader sedan.

Det är bäddat för den slutstrid i Elitettan som för tabelltvåan Bajen del inleds nu på lördag, då fyran AIK kommer på besök till huvudstaden och Hammarby IP. Umeå är i förarsätet inför de tre avslutande omgångarna, och möter trean Uppsala borta denna lördag. Dessutom har IFK Kalmar fortfarande en chans att nå en av de två uppflyttningsplatserna. Här går vi igenom förutsättningarna inför oktoberdramatiken som väntar. Säkra biljetter till Bajens två sista hemmamatcher på denna länk!

 

 

1. Umeå IK
53 poäng, 50-16 i målskillnad

 

Leder serien gör alltså Umeå IK – det förra decenniets stora dominant i Sverige, med sju SM-titlar, fyra cupfinalvinster och två Champions League-triumfer och emellanåt över 3000 i publiksnitt vid hemmamatcherna. Storhetstiden tog i praktiken slut då pengarna sinade hösten 2009, och i oktober 2016 tvingades man stå på en lerig plan i Kristianstad och erkänna sig degraderade till Elitettan. UIK blev sexa 2017, tia 2018 och har nu alltså fått ordning på torpet. Senast kommer de svartgula västerbottniskorna från programenliga 5-0 mot jumbon SDFF.

 

Återstående matcher:
IK Uppsala (b) 12 oktober 13.00
Borgeby FK (h) 20 oktober 12.00
IFK Kalmar (b) 27 oktober 13.00

 

UIK har förstås det bästa utgångsläget, men också det till synes knepigaste återstående spelschemat, då de svartgula tar sig an två av toppkonkurrenterna på bortaplan. Noterbart är att tabellettan fallit med uddamålet i de senaste två bortamötena med topplag; 2-3 mot Bajen och häromveckan 1-2 mot AIK. Uppgifterna framöver är trean Uppsala, som man möter med avspark en timme innan Hammarbys match mot AIK, och femman IFK Kalmar där det förvisso ska mycket till för att småländskorna fortfarande har något av konkret värde att spela för i slutomgången. Hemma mot nedflyttningsklara skånskorna Borgeby däremellan, där går UIK knappast bort sig.

 

 

2. Hammarby IF
50 poäng, 57-21 i målskillnad

 

Efter premiärfesten på äntligen nyrestaurerade Hammarby IP slutade fjolåret sedan inte som vi hoppats, men ett ungt och till stora delar helt nytt lag har fått ihop bitarna på ett bra sätt under 2019. HIF har innehaft serieledningen stundtals under året, lite beroende på hur bortaspelet fungerat. I omgång 19 gick dock Umeå IK om sedan Bajen tappat poäng hemma mot Kvarnsveden, då Cathrine Dahlström räddade 1-1 på tilläggstid. Det har blivit ytterligare ett par tunga poängtapp under hösten, och även borta mot Mallbacken senast hade Hammarby svårt att knyta ihop säcken, men Filippa Granelds segermål i 93:e räddade kvar den andra direktuppflyttningsplatsen i grönvit ägo.

 

Återstående matcher:
AIK (h) 12 oktober 14.00
IF Brommapojkarna (b) 19 oktober 12.30
IK Uppsala (h) 27 oktober 13.00

 

Det är onekligen ett raffinerat återstående spelschema för Hammarbys del. Ett jämnt vårderby på Skytteholms IP slutade 1-1, men den här gången har inget av lagen alltför stor nytta av ett kryss på Hammarby IP nu på lördag; eftersom Uppsala skuggar bara en poäng bakom. Innan säsongsavslutningen, mot just Uppsala, ställs HIF mot BP på bortaplan. Det är såklart inte till nackdel att de rödsvarta säkrat förnyat Elitettan-kontrakt, eller att Hammarby har SL-avstånd till säsongens sista bortamatch. Publikstödet på sluttampen, och att energin från läktarna kanaliseras rätt, lär bli en oerhört viktig faktor.

 

 

3. IK Uppsala
49 poäng, 57-22 i målskillnad

 

IKU har sitt ursprung i Danmarks IF, från orten utanför Uppsala med 400-talet invånare, där damfotboll länge bedrivits. Ungefär samtidigt som allsvenskt meriterade Bälinge IF, även de från trakten, pausade sin elitsatsning i slutet av förra årtiondet gick DIF för första gången upp i näst högsta serien. Resurser för nästa steg saknades varpå man valde att uppgå i Sirius. Det blev dock bara ett par säsonger i blåsvart – på planen gick det bra och Sirius var ett kvalspel ifrån uppflyttning då Damallsvenskan utökades till 2013, men dam upplevde sig lite undanskuffade av herr inom IKS och valde att bilda en helt ny förening. Detta är dagens hallonröda (enligt SvFF!) och vita IKU, som gör sin tredje säsong. Efter två mittenplaceringar kan det bära hela vägen i år.

 

Återstående matcher
Umeå IK (h) 12 oktober 13.00
Mallbacken (h) 19 oktober 15.00
Hammarby (b) 27 oktober 13.00

 

Om Hammarby slipper röra sig ur kommunen i seriens slutfas, så är logistiken nästan lika gynnsam för Uppsala, som utöver sina två hemmamatcher på Lötens IP sedan avslutar i huvudstaden. Och i likhet med Bajen har man en ”mellanmatch” mot ett lag på nedre halvan. Mallbacken innehar visserligen platsen just ovanför nedflyttningsstrecket, men har en bra chans att helt säkerställa att man hänger kvar innan mötet med IKU, då värmländskorna möter degraderade Borgeby på lördag. IKU har visat upp en sanslös form under hösten – sju raka segrar gjorde att det som länge såg ut som ännu en mittensäsong i allra högsta grad får en upplösning i toppen. Stopp tog det i Lidköping senast där LFK vände sent till 2-1, men Uppsala har ett riktigt bra slagläge och visst kan detta mycket väl avgöras på Hammarby IP i slutomgången.

 

 

4. AIK
47 poäng, 67-24 i målskillnad

 

En motståndare vi känner väl. Alltför väl, tycker nog den som följde de allsvenska derbyna 2015 då AIK blev tvärsist, men tog sina två poäng mot Bajen. Klubben från Solna har gjort ett par påhälsningar i finrummet, men främsta meriten är Svenska Cupen-finalen 2007 där Umeå IK vann med 4-3. I år har ”Gnaget” för första gången sedan nämnda nedflyttning vittring på en återkomst till finrummet.

 

Återstående matcher
Hammarby (b) 12 oktober 14.00
IFK Kalmar (h) 19 oktober 16.00
Kvarnsvedens IK (b) 27 oktober 13.00

 

AIK är det klart målgladaste laget i årets upplaga av Elitettan med nära tre baljor i snitt per match. Försöket med fri entré har ändå inte fallit alltför väl ut – 364 på Skytteholms IP är nästan prick en tredjedel av Bajens publiksnitt, och det gapet lär ju också växa i serieupplösningen. Målskillnaden blir nog ointaglig, men utan tre poäng mot Hammarby på lördagen är den troligen inte till så stor nytta. Det bästa återstående programmet av topplagen har ”Gnaget”, även om det ju inte avgörs på pappret. Efter lördagens stekheta toppmöte och länsderby kan visserligen IFK Kalmar ha en fortsatt chans då man åker till Solna, men slåss man för uppflyttning ända in i omgång 26 är det långt ifrån säkert att ens målsprutan Temwa Chawinga orkar störa, för ett sedan länge mittenparkerat Kvarnsveden.

 

 

5. IFK Kalmar
54 poäng, 52-30 i målskillnad

 

Hammarbys olyckssyster från fjolåret, som ju också flyttades ner från OBOS Damallsvenskan fast med betydligt bredare marginal än vår, kan vi också relativt väl sedan mötena 2018.

 

Återstående matcher
Morön BK (h) 13 oktober 13.00
AIK (b) 19 oktober 16.00
Umeå IK (h) 27 oktober 13.00

 

Med betydligt sämre målskillnad än tätkvartetten ska det inte kunna räcka hela vägen för de blåvita småländskorna – trots ett högintressant schema, där man likt Hammarby har två av toppkonkurrenterna kvar att avverka hemma, på det Gröndals IP-naturgräs där man bara förlorat en gång i år. Tre pinnar mot tabellsjuan Morön är förstås ett absolut måste för att man ska ha kontakt, inför matcherna mot de svartgula topplagen.

 

 

Foto: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS