16 augusti 2023

Smilla Vallotto klar för Bajen

Offensiva 19-åringen Smilla Vallotto är Hammarbys första rekrytering under detta sommarfönster. Genève är födelsestaden även om Vallotto är uppväxt i Stavanger, och därutöver har hon även italienskt pass – än så länge gäller Schweiz internationellt där första kallelsen till A-landslaget damp ner i februari. Närmast kommer yttern från Stabæk, där hon hann stå för 44 Toppserien-framträdanden. Nu står det klart att Bajen köper loss mittfältaren, som skrivit på ett kontrakt på två och ett halvt år.

– Det känns mycket bra att Smilla valde Hammarby före andra alternativ. Hon är en spelare som redan gjort avtryck på seniornivå i ett par år, och som vi tror oss kunna hjälpa att ta ytterligare steg. Vi är sedan tidigare bra på att ta in unga spelare som utvecklats till tongivande allsvenska pjäser. Smilla är med och konkurrerar på en gång och vi ser fram emot vad vi kan åstadkomma tillsammans, säger Hammarby Fotbolls sportchef Johan Lager.

Smilla Vallotto började spela fotboll i Stavanger-kvartersklubben Forus og Gausel IL och fortsatte i närbelägna Hinna IL, innan hon tog steget till stadens stolthet Viking FK. Sedermera gick flyttlasset till Oslo där fotbollsutbildningen fortgick i akademin hos Stabæk IF. Efter att ha varit en av den inhemska fotbollens giganter – medaljplats åtta av nio säsonger fram till 2018 – så föll Stabæk ur Toppserien 2019. Det blev emellertid en trupp åter i finrummet som Smilla tog plats i, då hon flyttades upp i A-laget två år därpå, när klubben skulle följa upp en överlägsen förstaplats i andradivisionen med återetablering i högsta serien.

Toppmöte i Toppserien – Vallotto i aktion mot Brann hösten 2022 (Bildbyrån)

Stabæk blev sjua och för den blott 16-åriga offensiva talangen blev det sju ligaframträdanden, medan rollen i F19-laget som tog NM-guld blev desto mer betydande. I fjol lyckades både laget och Vallotto själv ta nästa kliv, då en fjärdeplacering gav mästerskapsslutspel. Även om denna fas blev motig för Stabæk, så kunde Smilla se tillbaka på 27 matcher och två baljor. Stabæk gick dessutom till cupfinal denna säsong. För närvarande, då Vallottos karriär alltså fortsätter utomlands, är laget femma i Toppserien. Utöver de inhemska meriterna, så har vänsteryttern noterats för sex mål på tio F19-landskamper för Schweiz. Och i februari blev hon alltså för första gången uttagen på A-landslagsnivå.

– Jag är väldigt glad över att ha valt Hammarby som lag. Jag ser fram emot att lära känna tjejerna, men jag ser också verkligen fram emot att bli en bättre fotbollsspelare med hjälp av ett bra strukturerat tränarteam, som jag hoppas kan hjälpa mig mot framgång och till fina stunder på och utanför plan, säger Smilla Vallotto.

Smilla kommer bära nummer 19.

Mer från Smilla följer inom kort. Varmt välkommen till Hammarby IF!

Foto överst: Johan Gustafsson / G40 Studio

Nyheter

Dam