Söderbönornas säsong i bilder – del 1

Av Mattias Jansson, Publicerat för 5 månader sedan.

Nu när året går mot sitt slut, blickar vi tillbaka på det som hände under 2017. Vi börjar förstås med försäsongen, och den allsvenska vårsäsongen som resulterade i att nykomlingen Bajen var ett av fem lag inom två poäng i bottenstriden.

 

Artikeln är uppdaterad med kapten Olga Ekbloms kommentarer (utom för delar av försäsongen där tränare Olof Unogård bistår).

 

 

Peter Jonsson 19 februari, HIF-IK Uppsala 2-0
Försäsongsmatchandet för den allsvenska nykomlingen inleddes på Stadshagens IP, mot nybildade Elitettan-laget IK Uppsala. Julia Zigiotti och Kajsa Sund nätade i andra halvlek. (Peter Jonsson)
Unogård: Den första träningsmatchen var som den första träningsmatchen brukar; både trevande och slarvig till en början. Vi växer dock med uppgiften och ju längre matchen går desto mer tar vi över spelet.

 

Peter Jonsson 25 februari, Karlslund-HIF 1-0
Bortamötet på Behrn Arena såg ut att bli mållöst, men i 87:e minuten fick hemmalaget KIF Örebro straff och fastställde 1-0. (Peter Jonsson)
Unogård: Med tanke på att KIF spikade truppen innan jul och har haft enormt mycket bättre träningsförutsättningar än vi under januari, så kan ändå vi inte vara annat än nöjda.

 

 

Peter Jonsson 4 mars, Åland United-HIF 0-0
Hammarby tog båten till Eckerö för träningsmatch mot ÅU från finska ligan. Där hade Söderbönorna kul under uppvärmningen, men gjorde en svag första halvlek medan den andra var bättre, dock utan att laget hittade nätmaskorna. (Peter Jonsson)
Ekblom: Det roligaste med matcherna på Åland är att vi varje gång får med oss ett gäng fans som sjunger hela resan och hela matchen!

 

 

11 mars, Kvarnsveden-HIF 0-1 Efter förlusten i Närke, gick det bättre mot nästa seriekollega, som betvingades med samma siffror. Amanda Johansson spelade fram inhoppande Sund gjorde matchens enda mål i 68:e minuten. (Söderbönorna) 11 mars, Kvarnsveden-HIF 0-1
Efter förlusten i Närke, gick det bättre mot nästa seriekollega, som betvingades med samma siffror. Amanda Johansson spelade fram inhoppande Sund gjorde matchens enda mål i 68:e minuten. (Söderbönorna)
Unogård: Väldigt stärkande att vinna mot ett lag som vi behöver ha bakom oss när serien är färdigspelad.

 

 

Peter Jonsson 18 mars, Eskilstuna United-HIF 4-0
Emot fjolårets trea hade Bajen däremot inte mycket att sätta – under slutfasen. Fram till dess var detta en jämn försäsongsmatch. (Peter Jonsson)
Unogård: Vi har en boll inne för 1-1 som dock vinkas av för offside. Ett lite snöpligt 2-0 kommer istället i 73:e minuten och leder till att vi tappar det mesta av vår struktur och Eskilstuna får komma igenom alldeles för enkelt.

 

 

Peter Jonsson 25 mars, Djurgården-HIF 1-3
Bajen vann klart på Stadshagen – Zigiotti gav laget ledningen, Anna Oskarsson låg bakom ett blårandigt självmål och Filippa Angeldahl fastställde segersiffrorna. Dessvärre innebar resultatet inget gott omen inför seriemötena… (Peter Jonsson)
Ekblom: Alltid skönt att vinna mot Djurgården! Vi gjorde en väldigt bra match och den insatsen får vi ta med oss in i nästa år, eftersom vi ju inte lyckades vinna något av mötena i Allsvenskan.

 

 

31 mars, AIK-HIF 2-1 I nästa försäsongsderby svarade Hammarby för en mindre bra insats. Elitettan-laget vann på Skytteholm, trots Therése Boströms mål. 31 mars, AIK-HIF 2-1
I nästa försäsongsderby svarade Hammarby för en mindre bra insats. Elitettan-laget vann på Skytteholm, trots Therése Boströms mål. (Peter Jonsson)
Unogård: Slätstruken insats mot ett hungrigare AIK. De gör 2-1 i ett misstänkt offside-läge, men att vi låter matchen avgöras i en sådan situation är helt enkelt för dåligt.

 

 

8 april, BK30-HIF 2-3 Genrepet, mot Elitettan-nykomlingen från Västerås, blev inte riktigt vad Bajen tänkt sig. Hemmalaget spelade på gränsen till brutalt, och i Hammarby-lägret var man lättade över att ”bara” Angeldahl tvingades kliva av. Pausledningen – där Olga Ekblom gjort första målet och Zigiotti utökat två gånger om – blev till en uddamålsvinst. 8 april, BK30-HIF 2-3
Genrepet, mot Elitettan-nykomlingen från Västerås, blev inte riktigt vad Bajen tänkt sig. Hemmalaget spelade på gränsen till brutalt, och i Hammarby-lägret var man lättade över att ”bara” Angeldahl tvingades kliva av. Pausledningen – där Olga Ekblom gjort första målet och Zigiotti utökat två gånger om – blev till en uddamålsvinst. (Peter Jonsson)
Ekblom: En tuff match, på gränsen till ful rakt av. Vi gjorde en hel del byten och hade inte riktigt satt en startelva ännu, men det blev vinst till slut.

 

 

17 april, Eskilstuna United-HIF 1-0 I seriepremiären stod Hammarby upp betydligt bättre än i den föregående försäsongsmatchen. Emma Holmgren gjorde dock ett av få misstag denna säsong i 50:e minuten; topplaget avgjorde med ett distansskott. 17 april, Eskilstuna United-HIF 1-0
I seriepremiären stod Hammarby upp betydligt bättre än i den föregående försäsongsmatchen. Emma Holmgren gjorde dock ett av få misstag denna säsong, i 50:e minuten; topplaget avgjorde med ett distansskott. (Bildbyrån)
Ekblom: Första tävlingsmatchen. Kul att få spela på Tunavallen där det alltid är mycket folk. Vi gjorde en bra match defensivt men hade inte mycket till anfallsspel. Trots det godkänt, sammantaget.

 

 

22 april, HIF-Linköping 1-3 LFC skulle försvara sitt SM-guld från fjolåret, och i Bajens hemmapremiär på Tele2 Arena fick 683 se gästerna gå till pausledning, dock bara med ett mål trots 11-2 i avslut. Strax efter paus gjorde Marija Banusic sitt andra mål, och strax därpå reducerade Zigiotti, men närmre kom inte HIF och ett självmål på kontring i 93:e avgjorde definitivt. 22 april, HIF-Linköping 1-3
LFC skulle i år komma att försvara sitt SM-guld från 2016, och i Bajens hemmapremiär på Tele2 Arena fick 683 se gästerna gå till pausledning, dock bara med ett mål trots 11-2 i avslut. Strax efter paus gjorde Marija Banusic sitt andra mål, och strax därpå reducerade Zigiotti, men närmre kom inte HIF och ett självmål på kontring i 93:e avgjorde definitivt. (Bildbyrån)
Ekblom: Hemmapremiär mot ett alldeles för starkt Linköping. Tror aldrig att jag upplevt en fotbollsplan så stor, som under den matchen…

 

 

28 april, Karlslund-HIF 2-2 Här föll ett av flera sena och poängkostande baklängesmål, när Julia Spetsmark (som efter säsongen gick till Manchester City) med två baljor hämtade upp till kryss i 90:e. Alexandra Lindberg skulle dock göra fler hörnmål än det som innebar ledning under året. Angeldahl utökade i 55:e, men det räckte alltså inte till tre poäng. 28 april, KIF Örebro-HIF 2-2
Här föll ett sent poängkostande baklängesmål, när Julia Spetsmark (som efter säsongen gick till Manchester City) med två baljor hämtade upp till kryss i 90:e. Alexandra Lindberg skulle dock göra fler hörnmål än det som innebar ledning under året. Angeldahl utökade i 55:e, men det räckte alltså inte till tre poäng. (Peter Jonsson)
Ekblom: En match som bjöd på fyra av de snyggaste målen i serien under året! Surt att tappa en tvåmålsledning.

 

 

7 maj, HIF-Piteå 0-1 Inte heller mot det norrbottniska mittenlaget kom första trepoängaren. Gästernas mål i mitten av första akten blev matchens enda, och enda glädjeämnet för ett uddlöst Bajen var försvarsspelet i övrigt. 7 maj, HIF-Piteå 0-1
Inte heller mot det norrbottniska mittenlaget kom första trepoängaren. Gästernas mål i mitten av första akten blev matchens enda, och enda glädjeämnet för ett uddlöst Bajen var försvarsspelet i övrigt. (Bildbyrån)
Ekblom: Piteå är ett erkänt starkt defensivt lag som vi inte alls lyckades få hål på, efter deras mål på hörna. Klassiskt tråkig match som jag har förträngt det mesta ifrån.

 

 

14 maj, HIF-Rosengård 1-0 Hammarbys första allsvenska seger kom istället via en jätteknall mot Rosengård, där den disciplinerade defensiva insatsen gav råg i ryggen, och så småningom banade väg för fler fina resultat. Zigiotti avgjorde tidigt, efter Anna Oscarssons inspel. 14 maj, HIF-Rosengård 1-0
Hammarbys första allsvenska seger kom istället via en jätteknall mot Rosengård, där den disciplinerade defensiva insatsen gav råg i ryggen, och så småningom banade väg för fler fina resultat. Zigiotti avgjorde tidigt, efter Anna Oscarssons inspel. (Bildbyrån)
Ekblom: Årets bragd och troligtvis årets skönaste seger! Inför säsongen trodde alla experter och tyckare att vi skulle hamna sist, men efter den här matchen så kanske åtminstone några började fundera kring sina tips.

 

 

20 maj, Kristianstad-HIF 0-0 Den första av två mållösa seriematcher i år. Madeleine Tegström jubilerade med sin 150:e allsvenska match, och Bajen fick med sig en viktig poäng hem. 20 maj, Kristianstad-HIF 0-0 Den första av två mållösa seriematcher i år. Madeleine Tegström jubilerade med sin 150:e allsvenska match, och Bajen fick med sig en viktig poäng hem. (Peter Jonsson)
Ekblom: Köttig match på gräs. Svår bortamatch, det är alltid bra att komma därifrån med poäng.

 

 

25 maj, HIF-Limhamn Bunkeflo 1-2 Särskilt den första halvleken, som skånskorna vann med 2-0, var svag. Hammarby skärpte sig efter paus och Ekbloms tidiga reducering var logisk, men trots spel med trebackslinje mot slutet kunde man inte rädda upp det hela. 25 maj, HIF-Limhamn Bunkeflo 1-2
Särskilt den första halvleken, som skånskorna vann med 2-0, var svag. Hammarby skärpte sig efter paus och Ekbloms tidiga reducering var logisk, men trots spel med trebackslinje mot slutet kunde man inte rädda upp det hela. (Peter Jonsson)
Ekblom: En riktigt dålig första halvlek av oss. En okej andra.

 

 

4 juni, K/Göteborg-HIF 3-3 Ett av säsongens bottennapp följdes upp med vårens höjdpunkt, ihop med segern mot Rosengård. Pausunderläget med tre mål hämtades upp i regnet, med början redan sekunder in i andra halvlek, när Angeldahls praktträff gav hopp. Elena Sadiku ordnade nästa reducering på en hörnretur, och efter Zigiottis kvittering i 65:e var Bajen närmast segern mot ett skärrat hemmalag. 4 juni, K/Göteborg-HIF 3-3
Ett av säsongens bottennapp följdes upp med vårens höjdpunkt, ihop med segern mot Rosengård. Pausunderläget med tre mål hämtades upp i regnet, med början redan sekunder in i andra halvlek, när Angeldahls praktträff gav hopp. Elena Sadiku ordnade nästa reducering på en hörnretur, och efter Zigiottis kvittering i 65:e var Bajen närmast segern mot ett skärrat hemmalag. (Peter Jonsson)
Ekblom: Fina mål och en riktigt härlig upphämtning.

 

 

18 juni, HIF-Djurgården 0-2 Men HIF fortsatte att uppträda ojämnt. Ytterligare en svag hemmaprestation innebar en ny nollpoängare på Zinkensdamm – till på köpet mot dom blårandiga. 2137 bjöd på en otrolig inramning, men alla utom ungefär 37 på bortasektionen fick vända hemåt molokna. Dessutom skadades Sadiku illa. Sjukhusvistelsen blev flera månader lång, och även om mittfältaren efter en rejäl fajt fick avsluta karriären, så var det en lättnad att infektionerna efter operationen inte innebar att hon tvingades amputera benet. 18 juni, HIF-Djurgården 0-2
Men HIF fortsatte att uppträda ojämnt. Ytterligare en svag hemmaprestation innebar en ny nollpoängare på Zinkensdamm – till på köpet mot dom blårandiga. 2137 bjöd på en otrolig inramning, men alla utom ungefär 37 på bortasektionen fick vända hemåt molokna. Dessutom skadades Sadiku illa. Sjukhusvistelsen blev flera månader lång, och även om mittfältaren efter en rejäl fajt fick avsluta karriären, så var det en lättnad att infektionerna efter operationen inte innebar att hon tvingades amputera benet. (Peter Jonsson)
Ekblom: En av två derbyförluster i serien. Vi ser fram emot att möta dem i cupen till våren och ta revansch där.

 

 

25 juni, Kvarnsveden-HIF 3-3 Andra 3-3-bortamatchen i följd, med en betydligt bittrare eftersmak än vid den i Göteborg. Hammarby chockade Borlänge-publiken då de tre första hörnorna gav tre nickmål, på 14 minuter i början av första halvlek – Lindberg som firade med att lyfta Sadikus tröja, Ekblom och Zigiotti slog till. Men man lyckades inte stå emot överlägsna skyttedrottningen Tabitha Chawinga. Malawiskan reducerade innan paus, och hennes nästa mål innebar ett likaläge som sedan stod sig. 25 juni, Kvarnsveden-HIF 3-3
Andra 3-3-bortamatchen i följd, med en betydligt bittrare eftersmak än vid den i Göteborg. Hammarby chockade Borlänge-publiken då de tre första hörnorna gav tre nickmål, på 14 minuter i början av första halvlek – Lindberg som firade med att lyfta Sadikus tröja, Ekblom och Zigiotti slog till. Men man lyckades inte stå emot överlägsna skyttedrottningen Tabitha Chawinga. Malawiskan reducerade innan paus, och hennes nästa mål innebar ett likaläge som sedan stod sig. (Peter Jonsson)
Ekblom: Vi gjorde många hörnmål under året, men här var det ju extremt. Chawinga visade klass men vi åkte hem med en poäng.

 

 

29 juni, HIF-Vittsjö 2-0 Trots många motgångar slutade vårsäsongen ändå i dur. Med halva serien avverkad, och inför det stundande EM-uppehållet, tog sig Söderbönorna upp på fast mark i tabellen – eller fast och fast, med fem lag inom två poäng i bottenstriden var det blott målskillnad som höll laget ovan strecket. Detta tack vare en väl genomförd sexpoängsmatch, där mål av Ekblom och Zigiotti i andra halvlek avgjorde. En fin grönvit slutpunkt för yttern Oscarsson, som i sommarfönstret lämnade för Linköping. 29 juni, HIF-Vittsjö 2-0
Trots många motgångar slutade vårsäsongen ändå i dur. Med halva serien avverkad, och inför det stundande EM-uppehållet, tog sig Söderbönorna upp på fast mark i tabellen – eller fast och fast, med fem lag inom två poäng i bottenstriden var det blott målskillnad som höll laget ovan strecket. Detta tack vare en väl genomförd sexpoängsmatch, där mål av Ekblom och Zigiotti i andra halvlek avgjorde. En fin grönvit slutpunkt för yttern Oscarsson, som i sommarfönstret lämnade för Linköping. (Bildbyrån)
Ekblom: Troligtvis vår bästa prestation under året!

 

 

Höstsäsongen i bilder finns här!

 

 

Foto överst: Peter Jonsson

Banner 600x600
VM-Tele2-600x600
Synsam_mob1
CarglassHammarby-600x600
UNW_Boxbanner
Boxbanner_Grill
Hammarby matchtröja Vår 2018-600x600-Swedish
Sefina_Banner_HB_600x600_VIB
Silja_hammarby_generic_600x600
Jämtkraft_mob
24889_Hand_in_hand_600x600_px_variant1_
boxbanner2
Banner_Gatti
600x600 Boxbanner
Banner-600x600
webb_kvadrat_600x600
Banner 600x600
Banner_2
HeForShe_mob
enskede600x600
Kvadrat 600x600 Eventpaket
interbus
Valt Bajen_600x600_hammarby.se_square

ANNONSER

Comments

comments

Banner-600x600

ANNONS