toggle menu

Stabil tvåmålsseger i Vällingby

Av Mattias Jansson, Publicerat för 2 veckor sedan.

Hammarby avgjorde kvällens bortamöte med Brommapojkarna med två mål på tio minuter framemot slutet av första halvlek. Ellen Wangerheim knäade in Courtney Nevins hörna – och när 17-åringen tvingades utgå skadad kom Matilda Vinberg in och hon låg omgående bakom 2-0-målet. BP inledde andra halvlek bra men sammantaget var det närmre utökat än reducerat, och Bajen kunde därmed ro hem första bortatrean.

 

Peter Jonsson

 

Hammarby ställde i kväll upp med en elva där Madelen Janogy gjorde sin första start på sex veckor på den offensiva högersidan, med Adelina Engman bakom sig i en ny ytterbacksroll – innanför sig hade hon Elsa Karlsson som alltså var åter på mittbackspositionen. BP kom å sin sida till 08-mötet med fem raka förluster bakom sig, men öppnade ganska respektlöst. Efter att lagen utbytt ett par offensiva fasta situationer tog dock Bajen över ganska betänkligt, rätt så tidigt.

 

Ett ledningsmål var nära tio minuter in, då Eva Nyström fördelade en uppspelsboll till ”Madde”, som förlängde till ”Adde”. Högersamarbetet gav ett inspel där Ellen Wangerheim sånär hann före Lovisa Koss – men BP-målvakten kunde den gången få tag i bollen. Kvarten in osade det återigen katt, då Nyström satte en precis djupledare mellan två rödsvarta, ut till Engman. Inspelsalternativet blev det rätta och centrala Vilde Hasunds direktskott i det närmaste perfekt, men Koss svarade för vad som måste vara en av årets damallsvenska räddningar när hon fick ut en reflexfot.

 

BP:s Frida Thörnqvist stack emellan mot sin förra klubb då hon fick på ett nickavslut som inte alls var lika bra som läget, efter ett högerinlägg. Men det blev Koss som fick kapitulera med 27 minuter på uret, efter Courtney Nevins inåtskruvade högerhörna. Wangerheim var hetast i målområdet då bollen sökte sig dit, och kunde knäa in det logiska ledningsmålet. Bara några minuter senare råkade dock anfallaren ut för en skada, och Matilda Vinberg ersatte efter ett avbrott med bårbärning.

 

Vinberg behövde bara minuten på sig för att vara involverad i 2-0-målet. Hon sökte centralt påfyllande Emma Jansson med ett inlägg, och medan vi där och då gav Vinberg målet så får vi nu konstatera att det rörde sig om ett självmål. Bollen hade nämligen antingen nått Jansson eller smitit just utanför, om inte närmsta försvararen Wilma Wärulf varit på den med huvudet. Efter en ganska oklar domarkonferens där frågan var offside eller ej, så godkändes målet. En logisk liten islossning alltså, som kunnat accentueras än mer om Emilia Larsson hittat rätt just i halvlekens slutskede då hon försökte vinkla dit bollen från sin vänstersida och halvdistans – vilket var nära.

 

Henric Wauge

 

Bajen inledde den andra halvleken rätt så tveksamt. Men aktionerna från Karlssons sida två minuter in, då mittbacken först slog en indianare men sedan täckte förtjänstfullt i inläggsläget som uppstod, summerade det hela ganska väl. Och då var det inte särskilt ofta, som Hammarby hade några fadäser att behöva reda ut. Farligast var det vid en tidig rödsvart dubbelhörna då Anna Tamminen bland annat behövde fingertoppsrädda Vaila Barsleys nick. Därefter fick vi se en grönvitt kontrollerad andra matchhälft och nästa BP-halvchans lät vänta på sig till 75:e, då Tamminen kom ut och gjorde ner Thörnqivst – men först efter att ha skickat undan bollen.

 

Offensivt hade Jansson ett halvdistansskott med tryck i, medan Hasund fick se sin passning in mot straffpunkten nedifrån vänstra hörnflaggan vinkas av för offside. Norskan kunde knappt tro sina ögon, medan de av lagkamraterna som var med under den förhoppningsvis sista Elitettan-säsongen fick flashbacks. Det ska på tal om den serien mycket till för att Vällingby-laget undviker en degradering, och Hammarbys segersiffror denna behagliga afton hade kunnat bli större med lite bättre skärpa mot slutet.

 

Och så kunde Jansson mycket väl ha fått straff med sig i 90:e då hon såg ut att hakas upp. Vidare in på tilläggstiden kunde Karlsson starkt hålla undan inbytta förra lagkamraten Klara Andrup vid en omställning och därmed hölls den sköna nollan intakt. Bajen kunde fira den, men framför allt en efterlängtad första bortaseger, ihop med ett par hundra högljudda grönvita på den av Grimsta IP:s läktare som inte är på väg att rasa ner i fältet. Råg i rygg som blir välbehövlig redan på måndag.

 

 

För då kommer Kristianstads DFF till Södermalm med avspark 19.00 – och på denna länk finns biljetterna.

 

 

Foto överst: Henric Wauge

ANNONSER

Comments

comments