Storseger i Mölndal – åttonde raka för Bajen

Av Mattias Jansson, Publicerat för 3 dagar sedan.

Hammarby tycks onekligen ha prickat formen lagom till slutstriden om de allsvenska uppflyttningsplatserna. Dagens 5-0-bortaseger mot femman Jitex innebär inte bara maximala 24 poäng sedan omgång 13 – laget har dessutom mäktat med 30 baljor och är nu målgladast i serien. Trenderna underströks av att Emilia Larsson och inbytta Klara Andrup båda nätade dubbelt inom minuten på Åbyvallen. – Det gällde att komma upp i samma nivå som i onsdags och lägga ner jobbet, det lyckades vi bra med, säger assisterande tränare Ludvig Axelsson.

 

Precis som i onsdagens 3-0-seger satte Bajen full fart från avspark, när bortareturen mot Jitex blåsts igång i Mölndal. Inte heller i dag gav den offensiva beslutsamheten omedelbar utdelning – men de matchavgörande målen lät inte vänta på sig till efter paus. Medan HIF tvingade Jitex till tröstlösa långbollar var första kvarten och hela halvleken Emilia Larssons; vänsteryttern var nära att hitta igenom vid flera genombrottsförsök från sin kant och stegade med just 15 minuter på uret fram då Dajan Hashemi ordnat frisparksläge. Avståndet var långt men Hanna Kohl i hemmaburen var chanslös på rackarrökaren, som tog i högra kryssribbans undersida och damp ner på mållinjen.

 

Larsson fick trots June Pedersens balja senast förnyat förtroende vid frisparksbollen tre minuter därpå, när hon själv gjorts ner av Matilda Nilsson. Den här gången valde hon en smart studs upp mot andra burgaveln, och då Kohl också misslyckades kapitalt med sitt ingripande hamnade ledningsbollen i nätmaskorna. Då var 18 minuter och 18 sekunder spelade – avsparken togs precis då uret tickade upp i nästa matchminut, och Emilia behövde bara ytterligare 18 sekunder för att slå till på nytt. Hashemi återerövrade till höger på offensiv planhalva, Hanna Folkessons motlägg hamnade hos Carol Rodrigues som skarvade fram till friläget – och Larsson lade med vänstern bollen tillrätta för högern och ett lika fulsnyggt som effektivt avslut invid bortre stolproten.

 

Jitex hade knappt bollen under kontroll framför mittlinjen alls i halvleken och tvåmålsledningen i paus hade kunnat vara större. Larsson serverade exempelvis Hashemi med tio minuter till vilan, men danskan fick inte bättre träff från straffpunktstrakten än att Kohl kunde hålla avslutet. Och med halvlekens sista spark var ett gammeldags hattrick nära. Carol gjordes ner bryskt, HIF fick fördel och Emilias skott fräste tätt över.

 

 

Folkesson, som fått en tidig smäll, klev av i paus och inbytta Hanna Lundkvist fick för ovanlighetens skull ta hand om vänsterkanten medan Larsson och Hashemi tog ett större ansvar för att avlasta Ellen Gibson i de centrala göromålen. Lika lyckosam höll Jitex pausförändring på att bli. Efter två pliktskyldiga distansförsök i första halvlek fick Tindra Ivarsson Lidström på hemmalagets första allvarligt menade skott, då hon efter fem minuter tog emot ett inkast och vek in från höger – den snärtiga träffen gick rakt i Britta Gynnings ribba.

 

I övrigt förmådde inte de lila göra något åt matchbilden. Hammarby hade kunnat döda matchen tidigare än vad som blev fallet, exempelvis vid någon av de många hörnorna. Istället blev det farligt även vid nästa fasta hemmasituation. Nora Rönnfors gjordes ner av Helén Eke och frisparken från vänsterläget nådde Ivarsson Lidström högst på – nicken gick utsidan av Gynnings bortre stolpe.

 

Ramträffarna bidrog, trots Bajens spelövertag, till att nerven fanns kvar inför slutskedet, till vilket de grönvita bytte in Ellinor Johansson, Ellen Wangerheim och Klara Andrup. Den sistnämnda skulle leverera med besked i sin nyfunna roll som pressande murbräcka, då hon löst av Carol, men det definitiva avgörandet svarade Larsson först för. Med 83 minuter på klockan tog Johansson hand om bollen på mittplan, varpå Wangerheim satte fart på den då hon såg att Lundkvist löpte in centralt med fart. Den fint genomförda omställningen fullbordades då ”Lunkan” släppte ut bollen i exakt rätt ögonblick, och när Emilia svarade med att tvåfota sig förbi utrusande Kohl och behålla balansen för ett 3-0-rull i öppet mål.

 

Ärrade av tidigare säsongsupplösningar har vi ju nämnt målskillnadsfaktorn här mer än en gång i höst, och på planen slog Hammarby definitivt inte av på takten. I 89:e tvingades Lina Reinl linka av och JBK fick slutföra matchen decimerat. Det drog HIF full nytta av. Först gick bollen hela vägen från Gynning, via Elsa Karlsson och June Pedersen och Larssons korta instick till Andrup – som lär ha säkrat en plats i årets mål-omröstningarna då säsongen väl summeras. Kohl hann knappt reagera vid kanonträffen i nättaket från straffområdeshörnet. Dock får hemmakeepern ta på sig 5-0-målet, där Wangerheim lyfte in en boll i boxen, i nästa tilläggsminut. Andrup krönte ett effektivt tiominutersbesök i de gamla hemtrakterna med att sno åt sig luftbollen och fastställa slutsiffrorna.

 

 

Bajens assisterande tränare Ludvig Axelsson om storsegern:
– En utmaning att möta samma lag igen så tätt inpå. För oss handlade det mesta om att komma upp i samma nivå som i onsdags och lägga ner det jobbet som bäddade för den vinsten. Det lyckades vi bra med, och vi löser att möta ett Jitex som för dagen väljer ett annat spelsätt och en annan formation. Grunden till det är att vi är aggressiva nog i vårt presspel och därmed vinner bollen tillräckligt högt upp i planen.

 

– Skönt med fem fina mål framåt, noll insläppta och tre poäng inkasserade i slutet av en intensiv vecka. Det är starkt gjort av tjejerna – det vittnar om den professionalitet som infinner sig i den här gruppen.

 

 

Tabelläget smyger vi in i kursivt – i och med omgångens övriga resultat har Bajen nu fem poäng och sju mål upp på trean Morön, som ju står för motståndet i två av de fyra slutomgångarna. Bortamötet i Skellefteå är uppgiften som väntar härnäst, klockan 16.00 på söndag nästa vecka.

 

 

Matchfakta finns här.

 

 
Foto: Henric Wauge

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS