ANNONS

Supportrarnas Matchprogram satsar dubbelt – "Många har efterfrågat damprogram"

Av Mattias Jansson, Publicerat för 8 månader sedan.

Nummer 189 av Supportrarnas Matchprogram blir ett unikt dubbelprogram, som funkar både till dammatchen på Hammarby IP mellan Hammarby och Morön samt till herrderbyt Hammarby-AIK på Tele2 Arena. Programmet är utökat med åtta sidor dammaterial som finns i mitten av programmet och kan tas loss. Totalt är programmet alltså hela 48 sidor tjockt.

 

I damprogrammet hittas inför-snack med de båda lagens tränare, spelarporträtt, intervju med ytterbacken Cathrine Dahlström samt laguppställningar och tabell. För att understryka att detta är ett eget matchprogram i det dubbla matchprogrammet, så är damsidorna tryckta på ett kraftigare papper. Här berättar redaktör Magnus Hagström mer om Supportrarnas Matchprograms nya satsning.

 

Hur har tankarna gått kring dubbelprogrammet, Magnus?
– När Hammarby bestämde sig för att ordna ett heldagsarrangemang med två matcher inom kort tid så tyckte vi att det var ett bra tillfälle att skapa ett program till båda matcherna. Vi vill bidra till en lyckad dag genom att göra det vi är bra på. Det är också så att många efterfrågat att vi ska göra ett program till dammatcherna.

 

Säsongsutveckling med toppstrid och publikutveckling med toppstämning – det blåser positiva vindar kring damlaget, och här kommer en till rejäl vindpust. Har draget kring laget spelat in något i ert beslut att sjösätta det här?
– Ja, det får man väl lov att säga. Många har frågat oss oss om vi inte ska göra damprogram också, och denna söndag kändes som ett bra tillfälle att påbörja en process. Vi har känt att det skulle krävas ett hyfsat publikunderlag för att det ska bli intressant, nu håller någonting på att hända och kan vi bidra till ett fortsatt ökat intresse så vill vi göra det. Vi gillar ju också hur Hammarby jobbar med att göra damernas matcher som ett lika självklart inslag i Bajensupporterns vardag som herrlagets.

 

Som du hintar om finns det tankar om ett permanent damprogram. Ofrånkomligen blir det ju en mindre apparat; även då det är fullt på Hammarby IP, är underlaget runt 10 procent av herrsidans. Tror ni ändå att det skulle kunna bära sig?
– Jag tror i och för sig att en större procentandel av publiken på “Kanalplan” skulle köpa ett program, jämfört med den stora publiken på Nya Söderstadion. Men frågan är om det ändå är realistiskt med att dra i gång en säljapparat kring ett damprogram? Jag tror mer på att låta det vara gratis och finansieras med några annonser. Blir det av, så kommer det att handla om ett samarbete med Hammarby Fotboll där vi får komma överens om hur det finansieras på bästa sätt.

 

Finns det några föregångare när det gäller ordentliga damprogram?
– Om man går längre tillbaka i tiden är jag rätt säker på att det funnits innehållsrika program. Hammarby har till exempel haft ordentliga säsongsprogram, med inlagd laguppställning till aktuell match. Men nu pratar vi om tiden före internets stora genomslag. I dag tycker de flesta att det inte är värt besväret att göra tryckta program, när folk får info på så många andra sätt. Det är begripligt att man resonerar så, men många värdesätter ändå det tryckta. Det är något bestående med tryckt material, en dimension som nätbaserad info saknar.

 

Har arbetet med produktionen av damprogrammet skiljt sig åt något från den rågång som måste vara väldigt väloljad för herr?
– Ja, de åtta sidorna i mitten har delvis administrerats av en egen redaktion där en hängiven Hammarby dam-supporter, Anders Danielsson, haft huvudansvar. Vi ser ju det här som embryot till en eventuell kommande satsning på eget damprogram. Det här blir ett test; intresset är tillräckligt stort, det vill säga om tillräckligt många bland publiken på Hammarby IP köper dubbelprogrammet, då kommer vi att försöka permanenta en separat redaktion, i en rejäl satsning kommande säsong på ett damprogram.

 

Vad innehåller detta nummer av herrprogrammet?
– I det “vanliga” programmet bjuds en rejäl intervju med Nikola Djurdjić, som i sin framtidsvision ser sig själv som lagkapten i ett titelvinnande Hammarby. Programmet har också haft ett snack med AIK:s assisterande tränare Patric Jildefalk som tippar att det blir en tät match där hans lag till slut vinner med 1-0, målet gjort på straff. Vidare innehåller programmet intervjuer med Jocke Björklund, Aimar Sher och Sebastian Bojassén, connections Hammarby/AIK, Ante Čović i den historiska målvaktsserien, Gustafs krönika, quiz och mycket annat.

 

Till sist, hur har mottagandet varit än så länge, och vad har du för förhoppningar på söndagen?
– Fler än vanligt har förhandsbeställt programmet och vi har överhuvudtaget fått bra respons kring damsatsningen. Jag hoppas att 25 procent av publiken på matchen mot Morön är så pass intresserade av ett damprogram att de köper dubbelprogrammet. Vill du ha mina tips förresten? Jag tror på 2-0 till Bajen. Utan Lotta Ökvist är det inte fullt så målglatt, men spelet är gediget ändå och en sådan här match vinner vi. För herrarna lossnar det, igen. 4-0.

 

Det utökade numret (48 sidor) kostar 40 kronor som vanligt. Köp av säljarna på Söder och utanför Hammarby IP och Tele2. Eller i 69:ans Spel & Tobak på Götgatan 69. Programmet går också att beställa i Supportrarnas Matchprograms webbshop.

ANNONSER

Comments

comments