toggle menu

ANNONS

Svängiga men säkra 2-0 mot ÖSK

Av Mattias Jansson, Publicerat för 3 år sedan.

“Till slut kommer alla börja pussa mina fötter”, sa Muamer Tanković efter första hösten i Bajen och Allsvenskan. Och visst börjar det finnas täckning för den sortens tugg – efter kvällens hemmamatch mot Örebro har ”Mujo” nu stått för fem mål på lika många matcher. Johan Wiland och försvaret höll dessutom tredje raka nollan, och 2-0-vinsten var – trots en stundtals väl svängig andra halvlek – odiskutabel.

 

Lagen var relativt ordinarie – bortsett från var sitt rejält avbräck på det centrala mittfältet, där Jeppe Andersen ju missade matchen på grund av axelbesvär, och ÖSK-kaptenen Nordin Gerdzic fanns med i den preliminära truppen men lämnade återbud av personliga skäl. Efter en vacker tifohyllning till Kenta Gustafsson som nyligen skulle ha bastat 70, och ett elvan-jubel för hemmadebuterande Vladimir Rodić, blåstes matchen mellan tabelltvåan och krisnärkingarna igång.

 

Och farhågorna om en frustrerande tillställning där poängtörstande Örebro betade av 0-0-minuterna kom på skam – matchen tog fart direkt, och det ska sägas att de svartklädda gästerna bidrog till det, när man klivit fram. Andrabollen efter Nahir Besaras hörna fick dock Nikola Djurdjić tag i. Rodić tog emot nickbrytpassen Junes Barny, i fart och på väg mot mittcirkeln. Den avgörande passningen slogs tidigt av Andersens ersättare för aftonen. Ett oerhört vackert mål – som vi nog var många som såg komma, i samma stund som Muamer Tanković tog emot bollen i vänsterläge, innan han behärskat sände iväg den på en skön färd upp i bortre krysset.

 

Bajens vårseger på Behrn Arena blev ju grinig, och redan tio minuter in uppstod full kalabalik även i höstmötet. Jiloan Hamad varnades, efter att ha träffat bollen, men även väl mycket av Filip Rogic. Om det gula kortet irriterade en grönvit publik på höstkvällshumör betänkligt, så var det inget mot visselorkanen på halvannan minut som följde, när det uppstod märkligheter – såväl kring att Rogic tycktes få spela vidare direkt omvårdnaden inne på planen till trots, som kring huruvida ÖSK-frisparken var slagen eller inte. När väl Oscar Jansson tjongade iväg bollen, gjorde han det nog till det hårdaste Lee Baxter-hånet hittills på arenans läktare.

 

Trycket mot bortamålet bedarrade efterhand, och ÖSK hittade spelvägar ur den grönvita pressen, men det var Bajen som skapade möjligheterna mitt i halvleken. Djurdjić fick för mycket fot under en halvvolley, och nåddes minuten därpå till vänster i boxen av Hamads stickare. Efter den diagonala direktskarven ämnad för Tanković var Jansson nära en sådan där ”inget för målvakten att vinna”-situation, men nöp åt sig bollen.

 

Örebro svarade med en första egenskapad chans halvtimmen in, där Isaac Boye sånär fick utrymme för ett avslut från nära vänsteravstånd, men Bjørn Paulsen kunde täcka undan faran. Strax därefter testade Besara från 25 meter, med bra löd i dojan, men inte tillräckligt för att överlista Wiland. Närmre var Tanković ett andra mål efter Rodićs bollstöd och högerinspel, men den gången fick han inte till böjen över Jansson. Efter ett starkt ingripande av Jansson, då Vladimirs och Nikolas kemi sånär bar frukt, gick vi till vila med 1-0 på tavlan.

 

För ovanlighetens skull anföll Hammarby sedan mot den, vid sidan av en busslast närkingar, tomma kortsidan i andra halvlek. Det gav samtidigt Wiland tillfälle att hetsa igång ståplatssektionerna, och stödet var välbehövligt, för ÖSK hade långt ifrån gett upp. Efter en grönvitt kontrollerad inledning på andra akten, där HIF dock gjorde det lite för svårt för sig i kombinationsspelet när man nått straffområdet, blev det snart svängigare.
Det började i 53:e, med en uppskattad Neto Borges-räd, förbi den ena svartklädda efter den andra. Den spelvändande bollen över till vänster och Hamad följdes av ett nytt kantbyte, när Tanković fyllde på till höger. Sekvensen gav ”bara” inkast, men sedermera också en hörna, som Jiloan drog till direkt efter en halvkort variant från Vladimirs sida – i täcket. I nästa väg blev Rodić sånär målskytt i startdebuten, när Sebastian Ring inte tåade Djurdjićs inspel bättre än att bollen peggades upp, men Jansson sprattlade till.

 

En minut senare var det Wilands tur att visa reflexstyrka, när Michael Omoh fick på en lika präktig som plötslig träff. Och innan det spelats en kvart av halvleken fintade Junior ner Viktor Tranberg, innan han spelade in längs med mållinjen, men Michael Almebäck lyckades hålla undan ”Niko”. Det fortsatte ungefär likadant. Örebro uppträdde allt mer som under våren, naturligt nog i uddamålsunderläget, men med en finess i attackerna som gav det grönvita försvaret en del att stå i – även om de riktigt heta 1-1-lägena uteblev nästan helt.

 

Med 20 minuter kvar tystnade dock hela arenan. Kennedy Igboananike, tillbaka efter skada, nåddes sekunder efter sitt inhopp av Omohs högerinlägg – men avslutet fastnade på Paulsen. Istället kom det 2-0-mål som dödade matchen, med tio minuter kvar, i en av många Bajen-omställningar. Simon Sandberg kunde gott ha fått bollen fler gånger, men när passningen väl kom dit, hittade inlägget Muamers huvud i boxen via omvägar.

 

Slutminuterna fläckades av Johan Mårtenssons fula smäll mot Djurdjić. I en annan idrott används ordet blindside, och den brukliga påföljden är då ett gäng matchers avstängning. En betydligt värre satsning än den Igboananike blev utvisad för i vårmötet gav bara gult, efter flera minuters skadetillsyn och domarbetänketid. Och därmed får det väl kanske vara sluttjatat i gnällbältet nu, beträffande Behrn Arena-påföljderna i maj.

 

På plussidan fick vi i och med detta se ett kort men imponerande Sander Svendsen-inhopp, med två avslut som strök stolprötterna. Tanković var också tydligt sugen på en tredje pyts – på tilläggstid ordnade han utrymme för ett fräsande skott, efter en fin manöver till höger. Sammantaget speglade ändå 2-0 matchen alldeles förträffligt. Nollan bakåt smakar också bra, men allra skönast är förstås trepoängaren, efter att Bajen borstat bort kexsmulorna i toppjakten.

 

Siffror, HIF-ÖSK 2-0 (1-0):
Avslut 15-9 (4-3)
På mål 4-3 (2-2)
Hörnor 3-6 (1-3)
Frisparkar för 15-11 (7-4)
Offs 2-0 (0-0)
Gula 1-3 (1-2)
Publik 20 803

 

Ytterligare matchfakta finns här.

 

Foto: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS