Tredje raka nollan för Bajen trots backsmällarna

Av Mattias Jansson, Publicerat för 3 månader sedan.

Hammarby fick avsluta kvällens toppmöte i Göteborg med nio utespelare – varav ingen kurant försvarare. Med det på näthinnan smakar bortapoängen mot vårsäsongens positiva utropstecken ”Blåvitt” helt okej, och även bortsett från hur slutskedet artade sig, så bjöds 14 136 på en högintensiv och sevärd tillställning trots att matchen blev mållös.

 

Gianluca Curci slog Superettan-rekord med 18 nollor i fjol. I år lät den första vänta på sig till omgång 8, men sedan dess har det rullat på. Mot Götborg gjorde den meriterade italienaren sitt för att – ihop  backlinjen – hålla tätt bakåt för tredje matchen i följd, efter segrarna mot Sirius och ÖFK.

 

Inför kvällens toppmöte med Isaknade Bajen två viktiga försvarspjäser i avstängde Simon Sandberg och nyligen sjuke Mads Fenger. Tränarteamet valde att fortsätta med Mats Solheim och David Fällman i mittlåset, medan Odilon Kossounou klev in som högerback. Tillsammans fick man en del att bestyra i första halvlek – där de flesta potentiellt prekära situationerna reddes ut genom en väloljad offsidelinje. Gianluca Curcis första ingripande blev att mota Giorgi Kharaishvilis hårda avslut från straffområdeslinjen, och georgiern var det största blåvita hotet i kväll; han och Darijan Bojanic hade var sin tidig, fin frisparkslyftning som medspelare sånär hann fram på.

 

Kharaishvili stod också för matchens första ramträff, halvvägs mot paus, ett mäktigt distansskott som gick klockrent i Curcis ribba. Spelinitiativet växlade friskt mellan kombattanterna, emellanåt såg Bajens passningsspel lite stressat ut, men chansmässigt replikerade Muamer Tanković med en delikat slagen frispark sedan Alhassan Yusuf dragit Vidar Örn Kjartansson i tröjan och varnats. Såväl islänningen som Mats Solheim var decimetern ifrån att kunna nicka från nära håll – troligen hade detta varit ett ledningsmål om någon av dem störtat själv mot bollen.

 

Med tio minuter till vilan spelade Odilon in till Kjartansson, som nöp till snabbt från högerläget. Ioannis Anestis motade bollen, som till slut hamnade i den andrabollsyta som Jeppe Andersen gjort till sin för avsluten, precis som föregångaren Johan Persson på balansmittfältet. Dansken drog till – men prickade den här gången en offsideliggande ”Mujo”. Strax därefter bjöd Muamer på en dragning från vänster som tog honom in i straffområdet, där inlägget dock hamnade för nära keepern. Tankovićs samarbete med polaren Alexander Kačaniklić i en omställning var också nära att resultera, men nyförvärvets försök att hitta krysset bommade med halvmetern.

 

Just före vilan kom skadorna, och det var inte bara Hammarby som drabbades. Nikola Djurdjić pressade i vanlig ordning skoningslöst i 42:a, och gjorde ner Yusuf bakifrån; den lilla träffen på bollen var inte nog för att slippa gult kort och den unge nigerianen fick utgå i paus. Samma öde drabbade Fällman. Då klockan nådde 46.00, och domaren blåste av för hands (och halvtid) i en situation där backen ville täcka ett uppspel, sträckte sig mittbacken och fick hjälpas av planen. Till andra halvlek valde Bajen-bänken att mönstra Vladimir Rodić som högerback, medan Odilon flyttade in centralt.

 

Med det fick HIF en annan offensiv slagkraft på hela högerflanken än tidigare i matchen. Hammarby öppnade också de avslutande 45 klart bäst, och det började redan efter elva sekunder då Kačaniklić ordnade hörna. Fyra minuter in väggade sig Andersen via Tanković in i straffområdet, en sekvens som mynnade ut i centralt avslut från Djurdjić, där Anestis sträckte ut och räddade men också sträckte sig. Bojanic piskade in flera fina hörnor och den som följde här nådde Solheim högst på – nicken såg vältajmad ut hela vägen men hamnade för rakt på greken.

 

Avbrottet på tre minuter då IFK-målvakten fick tillsyn på planen gav sedan andrum åt hemmalaget, som kunde ta över taktpinnen. Solheim tvingades till en kylig manöver just framför Curci, då han istället för att panikrensa chippade bollen förbi två blåvita. Och strax därefter slog Kharaishvili en lysande djupledsboll där Patrik Karlsson Lagemyr såg ut att löpa sig fri. Curci hann dock ut för att bensaxa – inte motståndaren, utan bollen.

 

Med knappa halvtimmen kvar byttes Imad Khalili och Lasse Vibe in. Den danske återvändaren tog sig till skarvavslut då ”Blåvitt” överrumplade efter ett inkast och forsade fram fyra mot tre, men bollen smet tätt utanför. Ungefär en kvart senare kunde Hammarby ta tag i initiativet igen, samtidigt som Tim Söderström kom in i spel, och vi såg ut att få se ett slutskede där de tigerrandiga skulle vara drivande och gå för femte raka vinsten. Kjartansson hade det vassaste läget, efter en fin kombination där Tanković och Khalili stod för förarbetet, men på det låga avslutet fick Anestis lite av sin handske på bollen – tillräckligt för att styra den i sin stolpe.

 

Men med fem minuter kvar av ordinarie tid gjorde även Widgren sig illa. Bajen hade ju gjort alla tre bytena, och vänsterbacken tvingades återgå i spel, tydligt hämmad. Där var det heller inte slut på eländet – i 89:e blev Odilon sittande med krampkänning. Tilläggsskylten med en sexa på visades upp, och då hälften av den tiden avverkats bröt inbytte Sargon Abraham in från höger. Nikola såg sig nödgad att sätta p innan inspelet kom, och drog på sig sitt andra gula kort.

 

Frisparken greppade sedan Curci, betydligt säkrare än han då nyss hanterat ett tillbakaspel. Tragikomiken fullbordades i allra sista minuten då även Mats drabbades av kramp – HIF avslutade alltså matchen med tio man och helt utan kuranta försvarsspelare. Med det på näthinnan kändes bortapoängen helt okej, när spelarna tackade av 807 på bortasektionen bland 14 136 närvarande.

 

 

Statistik, IFKG-HIF 0-0 (0-0):
Avslut 12-11 (5-4)
På mål 1-4 (1-1)
I ramen 1-1 (1-0); Kharaishvili 23’, Kjartansson 79′
Hörnor 3-6 (0-1)
Frisparkar för 20-9 (11-7)
Gula 2-2 (1-1); Yusuf 30’, Djurdjić 42’, Ohlsson 90’, Djurdjić 93’
Röda 0-1 (0-0); Djurdjić 93′
Offside 3-3 (3-2)
Publik 14 136

 

Ytterligare matchfakta finns här.

 

 

Foto: Therese Back

ANNONSER

Comments

comments