Tung bortapoäng – i dubbel bemärkelse

Av Mattias Jansson, Publicerat för 11 månader sedan.

Hammarby drabbade i dag samman med tabellfemman, och det blev en händelserik och smågrinig tillställning. Detta var nog IFK Kalmars sista chans att få rejäl kontakt med andraplatsen och laget uppträdde därefter. Bajen rivstartade, men tog ledningen först i 70:e, då Emilia Larsson nickade i nät. Hemmalaget utjämnade i 84:e och slutminuterna blev en holmgång där båda lagen gick för ett segermål, men 1-1 stod sig.

 

I dag väntade bortamöte med olyckssystern IFK Kalmar, som ju också degraderades från finrummet i fjol fast med betydligt större marginal än Hammarby – småländskorna mäktade då bara med att ta poäng i en av de 22 matcherna. Betydligt fler pinnar har det blivit i år för Kalmarkamraterna, som inför matchen i denna tjugonde omgång hade skrapat ihop 36 stycken, sex färre än Bajen.

 

Då matchen på Gröndals IP summerades kändes inte oavgjort helt ologiskt. Annat var det i matchinledningen, som Hammarby dominerade med eftertryck. Sara Björk i hemmaburen fick sträcka ut mot sin högra stolpe och göra hörna tre gånger om bara under de första åtta minuterna. Först transporterade Astrid Larsson bollen i hög fart centralt och när en back till slut hann bryta blev detta en breddande passning till höger och Hanna Lundkvist, som vek in och nöp till. Sedan letade Emma Jansson avslutsläge utan att hitta luckan – det blev istället Emilia Larsson som avslutade. Vid tredje möjligheten vann Ellen Gibson resolut bollen, vilket gav ”Asta” läge att avancera och dra till, men denna gång stoppade en enhandsräddning från Björk skottet.

 

Istället för grönvit ledning fick de blåklädda chansen från straffpunkten – första gången som laget hade bollen under kontroll på offensiv planhalva. Mathilda Johansson Prakt rann igenom samtidigt som Fanny Johansson knuffades till och hamnade i vägen för skottet, som tog på mittbackens arm. Svårt att säga emot det nya regelverket gällande händerna – mer tveksamt kändes det som föranledde det. Skönt då att Fanny Nilsson lade sin elvametersspark långt utanför högra stolpen, dit Britta Gynning som gått åt rätt håll var på väg.

 

Straffen kom alltså ur ingenstans, men efterhand jämnade spelet ut sig. Främsta hemmahotet Amanda Arnautović hade, med kring halvtimmen spelad, tre halvchanser. Nicken efter vänsterinlägg tog Gynning enkelt hand om, men då en boll sedan lyftes in mellan henne och backlinjen, så tog sig Arnautović emellan och avslutade utanför. Vid tredje chansen var friläget nära men andratouchen på bollen inte den bästa.

 

Matchen skulle bli riktigt fysisk, och till det gjorde regnet tidigare under dagen sitt. Planen var väl halvskaplig inför avspark, men släppte betänkligt framemot paus. En situation med tio minuter till vilan gjorde också sitt för att spä på det stundtals dåliga humöret lagen emellan. Emilia gjordes då bryskt omkull av Sara Johansson och föll in i straffområdet – men frisparken uteblev. Båda de inblandade spelarna behövde omvårdnad vilket ryckte sönder slutfasen av halvleken något.

 

En riktigt vass målmöjlighet fick ändå Bajen fram – och efter att kapten Emma ju gjort förra säsongens framröstat vackraste balja på just Gröndals IP höll Emilia på att överträffa grannlåten i år. Vackrast var upprinnelsen, där Lundkvist gjorde bort en spelare och Felicia Saving två. Direktavslutet från vänster smet sedan tätt över bortre krysset. Hammarby kunde och borde nog ha fått tidig utdelning då IFK Kalmar inte alls var med i tempot i början, men halvleken blev alltså mållös.

 

Foto: hammarbyfotboll.se

 

Andra halvlek inleddes ungefär lika hafsigt som den första avslutats. Jonna Ståhl, som gjort matchcomeback med 60 minuter i F19-serien föregående helg, kunde äntligen äntra A-lagsplanen igen då Lundkvist hade spelat färdigt tio minuter in. Mittfältaren var involverad direkt och Hammarby förde oftast spelet, med Cathrine Dahlström som ovan men ofta påfyllande vänsterback. Och då IFK väl stack upp och kontrade stoppade andra ytterbacken, Alma Nygren, detta med ett väl värderat gult kort.

 

Med halva halvleken spelad small det ordentligt igen. I samma sekvens blev Felicia Saving liggande efter en duell på mittplan, och Emilia åter nergjord nära straffområdet. Den sistnämnda skulle dock ge igen snabbt med en smällkaramell till ledningsmål. Två minuter efter den misstänkta kapningen tog sig Bajen fram i ett snabbt anfall, och Emma fick till ett inlägg från höger, som Emilia resolut knoppade i nät.

 

Förlösande – men dessvärre skulle Hammarby inte lyckas hålla denna ledning. Känslan var att IFK Kalmars stora chans kom fem minuter efter 0-1. Då fick Tabby Tindell volleyträff i bortre ytan, efter en vänsterhörna, men jänkarens hårda avslut limmades av Gynning. Men det dök upp en till möjlighet. Tindell friställde Arnautović, som från vänster fick på ett avslut som smet in vid bortre stolproten. Vi får aldrig veta om bollen studsat typ stolpe ut, ifall det inte vore för snedstudsen i det leriga målområdet. Och förhoppningsvis kvittar det då tabellen räknas ihop i slutet av oktober. Efter furiösa slutminuter varav fem tillagda, där båda lagen gick för segermålet och Bajen var närmst med ett dubbelläge för Ståhl och Emilia, blåstes hur som helst dagens drabbning av i likaläge.

 

 

Statistik, IFKK-HIF 1-1 (0-0):
Avslut 9-17 (5-8)
På mål 3-8 (1-4)
I ram –
Hörnor 3-5 (0-4)
Frisparkar för 7-14 (2-8)
Gula 0-2 (0-1); Fanny Johansson 14′, Alma Nygren 66′
Straff 1-0 (1-0); Fanny Nilsson (utanför) 15′
Offside 1-1 (0-0)
Publik 372

 

Ytterligare matchfakta finns här.

 

 

Poängdifferensen mellan lagen är alltså intakt efter dagens match – omgångens stora vinnare blev istället Uppsala, som bortabesegrade Kvarnsveden med 2-1 och nu bara är målskillnad ifrån att vara förbi HIF. Och i morgon har Umeå chansen att rycka ifrån. Glädjeämnet blev Brommapojkarnas vinst mot AIK. I nästa omgång väntar en ny sydsvensk bortamatch för Hammarby, mot Asarum nästa helg. Nästa hemmamatch spelas mot Morön, söndagen den 22:a september. Och som bekant är avsparkstiden flyttad till 12.00 för att undvika krocken med herrderbyt mot AIK. Ditt stöd blir viktigt i den täta slutstriden – säkra biljett här!

 

Foto överst: Henric Wauge

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS