toggle menu

ANNONS

Typ 1-diabetes är fortfarande en obotlig sjukdom – det vill vi förändra!

Av Samhällsmatchen, Publicerat för 2 år sedan.

Sedan 2019 är Hammarby Fotboll samarbetspartner till Barndiabetesfonden. I september kommer vi tillsammans lyfta typ 1-diabetes för att öka kunskapen om sjukdomen och stödet till forskningen.

 

Åsa Soelberg, generalsekreterare Barndiabetesfonden:
– Typ 1-diabetes är fortfarande en obotlig sjukdom, en olöst knut. Sverige är, näst efter Finland, mest drabbat i världen av typ 1-diabetes. 900 barn och minst lika många vuxna insjuknar varje år, men ingen botas. Sjukdomen kräver komplicerad insulinbehandling och blodsockerkontroll dygnet runt, livet ut. Trots modern teknik och behandling leder typ 1-diabetes ofta till allvarliga komplikationer och ett förkortat liv. Det kan vi aldrig acceptera. Kunskapen om sjukdomens allvar och konsekvenser är alldeles för låg i samhället och stödet till forskningen behöver öka markant för att nya forskningsgenombrott ska kunna ske.

 

– Samarbetet med Hammarby grundar sig i det genuina samhällsengagemang som klubben har, inte minst i deras arbete med att få alla människor att känna sig inkluderade. Det ska vara en självklarhet för alla de 3000 barn och unga som växer upp i Hammarbys verksamhet, precis som att förståelsen för typ 1-diabetes ska spridas till alla de 100 000-tals som följer, stöttar och älskar Hammarby.
Vi på Barndiabetesfonden är så tacksamma för vårt gemensamma arbete med att öka kunskapen i samhället. Hammarby är en förebild i sitt engagemang för barn med typ 1-diabetes och vi hoppas att vi kan inspirera fler till att vilja vara med och göra skillnad.

 

Hammarby Fotbolls CSR-ansvarige Abel Abraham:
– Att Hammarby ställer sig upp och använder sin röst för att skapa hopp för alla drabbade, både barn, vuxna och familjer betyder oerhört mycket
Samarbetet syftar även till att skapa förutsättningar och öka kunskapen om sjukdomen bland tränare och spelare. Föreläsningar med A-lagen och klubbens kansli har varit viktiga delar i satsningen och informationsmaterial för tränare har tagits fram. . Många barn med typ 1-diabetes känner rädslor för att idrotta då det är svårt att hantera blodsockernivåerna vid intensiv aktivitet. Vår ambition är att alla ledare i klubben ska utbildas för att skapa bättre och tryggare förutsättningar, för att alla barn ska kunna medverka i vår verksamhet.

– Vi är stolta över att synliggöra och belysa något som är otroligt viktigt men som det saknas mycket kunskap kring. Det här är en sjukdom som saknar botemedel, som är direkt livshotande och som även när den inte kostar liv påverkar livet för barnen, för deras föräldrar och för hela familjer. Kan vi vara med och sprida kunskap och utbilda människor, gärna även samla in ekonomiskt stöd till forskning, känns det givet att bidra. Vi tror att vi i Hammarby Fotboll, med vår räckvidd, engagemanget från våra supportrar och den kärlek som finns där ute kan göra en riktigt skillnad och vi är stolta över göra det.

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS