toggle menu

U19: HIF kyligast i hettan – ”Behöver slå i taket oftare”

Av Mattias Jansson, Publicerat för 4 år sedan.

Bajen och Mjällby tog var sin trepoängare i slutspelsseriens premiäromgång, och i dagens tidiga eftermiddagsmöte på Hammarby IP gick de grönvita upp i full pott. Jake Larsson kombinerades fram till två säkra avslut, och poängfördelningen var avgjord tidigt. – Vi ska kunna vara svintrötta från minut 80 men ändå fullfölja matchplanen, säger tränare Lukas Syberyjski om att HIF bara gjorde ett byte.

 

Albin Hultin som är avstängd efter bortasegern mot AIK ersattes av U17-lagets Alex Douglas, och till höger – med Abiel Sequar bakom sig – inledde i dag André Alsanati. I de 30 plusgraderna gjorde molnen det tidvis uthärdligt på planen i första halvlek. Hos gulsvarta MAIF, fyra i södra grundserien före lag som Göteborg och Elfsborg, undrade vi redan i andra minuten om det inte var en Silverholt som tvingade Oscar Krusnell till en brytning i sista stund. Och jo då, lillebror Taylor håller numer till på Listerlandet.

 

Det grönvita bolltempot var högt i inledningen och första farligheten låg Alsanati bakom fem minuter in, efter en attack med få tillslag, och hans lyftning till frilöpande Olle Edlund följdes av en halvvolley utanför. 1-0 kom istället strax därefter, när Samouil Izountouemois instick från vänster fiskades upp av Jake Larsson. Som vid påfallande många Bajen-mål i år passades avslutet snyggt i nät, via bortakeepern Max Rundqvists bortre stolpe.

 

Larsson var nära igen i elfte minuten, när han fick tag i en andraboll och testade från snäv vinkel. 2-0 dröjde heller inte längre till nästa anfall. Efter en snabb kombination från höger – från Alsanati via Izountouemoi in till Edlund som rakade bollen vidare i boxen – kunde Larsson säkert placera dit sitt andra mål, till vänster om Rundqvist.

 

Långt in i halvleken var presspelet fint, som vid sekvensen när man drog på sig två njutbart spelförstörande frisparkar på någon sekund i mittcirkelns offensiva hälft. Mjällby försökte också pressa högt, men Bajen spelade sig ganska enkelt ur och upp i planen. Och även om blekingarna också gav sig på att försöka spela konstruktivt offensiv med boll, agerade HIF-försvaret då säkert. MAIF slog sällan långt, men kvalitetsskillnaden visade sig i form av Hammarbys utdelning i återerövringsspelet.

 

Halvtimmen in, en stund efter treminutersuppehållet för vätskeintag, var 3-0 rätt så nära. En till snabb kombination från höger, signerad Sequar och Edlund, följdes av en spelvändning där Izountouemoi drog till. Returen var Larsson mycket intresserad av att sno åt sig men Rundqvist hann få fatt i bollen.

 

Slutdelen av halvleken gick till Mjällby, om än bara på poäng. Efter att fotspelssäkre Oliver Nnonyelu Dovin agerat väl kyligt vid en hemåtpass bet sig gästerna fast kring offensivt straffområde, vilket gav dem lite vittring. Symptomatiskt nog var det ändå en chansning som var närmast att resultera – Hampus Holgersson bröt vid mittlinjen och såg att Nnonyelu Dovin var en bit ut, men Bajen-keepern kunde ganska enkelt finna sig, och 2-0 stod sig.

 

I och med avsparkstiden 14.15 var åskådarna fler efter paus, och det var illa tajmat. Mötet mellan två spelande lag hade nog överlag blivit riktigt sevärt om vädret tillåtit lagen ett konsekvent tempofyllt spel; nu blev det omöjligt att skynda på vid inkast och andra fasta i 90 minuter. Resultatet bidrog förstås också till den andra halvlekens ”spela av”-karaktär – Hammarby kunde kontrollera det hela ganska enkelt.

 

Det fanns också chanser att utöka, som tidigt i halvleken, när Bajen kunde fått straff. Centrale mittfältaren Hampus Söderström vann bollen i sin mittcirkel och Alsanati förlängde snabbt mot Jarrett, som tryckte sig in framför Jakob Ottosson i en mot en-läget, och såg ut att springas omkull.

 

Vid sidan av Hammarbys klappklapp-lir i samband med andra målet, var Rundqvists enhandsräddning med halvtimmen kvar matchens prestation. Izountouemoi väggade med Larsson som fick bollen via ansiktet på en försvarare, och tvåmålsskytten nöp till snabbt och välriktat, men en otrolig enhandsräddning hindrade hattricket. Vid hörnan var dessutom Douglas nära att hinna fläka sig fram och stöta dit trean.

 

Med en fjärdedel kvar att spela stod Izountouemoi för en läcker dragning till vänster, och när Jarrett och Larsson screenade undan mittbackarna, fick nyss inbytte Elias Durmaz läge att dra till kring straffpunkten – men för mycket fot under. Istället var Hammarby-mittlåset nära att bjuda in Mjällby i matchen strax därefter, via ett felbeslut i eget straffområde, men reparerade genom att kasta sig framför avslutet.

 

Efter en sista reduceringschans, då Philip Persson läste en tänkt kantbytarboll på Bajens planhalva och tog sig till ett avslut där Nnonyelu Dovin fick tag i sin egen retur, blev sista läget grönvitt. Jarrett tömde sina sista krafter på tilläggstid och forsade fram till ett rappt skott, som dock parerades till en hörna som inte hann slås. I likhet med vid segern mot AIK hade Hammarby i dag en bit kvar till att stå för en maxprestation, men gjorde här nog för en säker trepoängare.

 

 

Siffror, HIF-MAIF 2-0 (2-0):
Avslut 15-7 (7-4)
På mål 7-2 (4-1)
Hörnor 5-4 (1-2)
Frisparkar för 9-14 (4-9)
Gula 1-1 (0-0)
Offside 3-1 (1-1)

 

 

Lukas Syberyjski, om vi börjar med första halvlek, så har Mjällby en bra period från 37:e ungefär. Är det värmen, något vi brister i, eller både och?
– Vi frågade givetvis oss själva detsamma där inne, eftersom vi upplevde exakt samma sak. Vi tränare gav vår syn på det, och spelarna fick chansen att svara. Både vår och deras känsla är att man invaggas i någon form av falsk säkerhet för att man har gjort ett hårt jobb. Det blir 2-0, och så känner man att motståndaren börjar vackla lite grann, för efter vårt andra mål har vi också en period med längre bollinnehav. Inte så att vi skapar massor med chanser, men vi har ett tryck, och vi känner ”det här är vårt”. Då är det väldigt lätt hänt att man trappar av någon procent, även om det inte ska hända.

 

– Det belyste vi också i halvtid, att oavsett vilket tempo motståndarna har i sig, så har vi vårt utefter vilket vi tränar och då ska vi hålla det hela vägen. Det är ändå det som är lett oss till framgångarna, till att vi leder med 2-0, så varför sluta? Det blir en växelverkan; när de trappar av och vi trappar av mer, då känner de att ”nu har vi faktiskt chansen att komma åt dem”. Och så börjar de spela bättre… när man väl hamnar i det där, är det i dag skönt att halvtidsvisslan kom när den kom.

 

Med två spelande lag hade det här väl kunnat bli riktigt sevärt, i en lämpligare temperatur?
– Kanske… kanske. Fast jag tycker att vi i andra halvlek driver ett tempo på ett annat sätt, vilket gör att vi får tid att spela av matchen. Sen är det en sak med mognad att veta när man ska gå på genombrott och inte – det som också leder oss in i dålighetheter i slutet på första, är att när vi trappar av jobbmässigt, börjar vi också bli slarviga i våra tekniska utföranden; passning och mottagning. Det sker också delar av andra halvlek, när de får ställa om. Men de har inte riktigt kraften att bjuda upp, vilket också kan handla om deras tidiga morgon med tågresa. Med vår förberedelse ska inte 30 eller 17 grader spela någon roll – vi ska köra ändå.

 

Till sist – varför gjordes bara ett byte i dag?
– Vi vill att de här spelarna ska lära sig att spela 90. Vi har spelare som behöver slå i taket oftare. För det är först när du når ditt tak, som du vet vad du måste göra för att komma över det. Och jag tycker att det finns spelare som behöver jobba ännu hårdare för att nå sitt tak. Det handlar om att maximera prestationen; att kunna vara svintrötta från minut 80, men ändå uppfylla de principer vi satt upp och fullfölja matchplanen. Där har du svaret på frågan – vi vill pressa spelarna.

 

Hur som helst står vi ju här med full pott.
– Definitivt, de poängen är vi glada och stolta över. Det ger oss en skön känsla inför nästa match. Då ska nya poäng bärgas.

 

 

I nästa omgång, söndagen den 19 augusti klockan 14.00, tar Bajen emot Täby på Hammarby IP.

 

 

Foto: Peter Jonsson

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS