U21: Bajen överlägset Sirius i tidiga seriestarten

Av Mattias Jansson, Publicerat för 1 år sedan.

HIF begick på tisdagseftermiddagen tidig seriepremiär i U21 Allsvenskan Norra. Sirius, som deltagit som ersättare till ÖFK men ju nu är med av egen A-lagskraft, mötte upp på Tyresövallen. Bajen hade kommandot i princip hela speltiden och vann också med 3-0. Rômulo gjorde Hammarby Fotbolls första seriemål 2017 i 44:e, Richard Magyar avgjorde definitivt i 83:e och Stefan Batan fastställde 3-0 i 85:e.

 

Eftersom vi känner flåset i nacken när det gäller Bajenklipp, blev det extra många sådana i dag, premiären till ära… på vårt Twitter-konto kan du se samtliga. I och med att ni därmed kan se själva vad som försiggick på planen i rätt stor utsträckning, blir matchrapporten i ett slags bildtextformat den här gången.

 

Hammarby ställde i dag upp så här: Wåhlin – Solheim, Magyar (Hultin 85’), Degerlund, Batan (Alm 85’) – Durmaz (Alsanati 46’), Persson (Sequar 29’), Jajic, Bengtsson – Rômulo, Lidberg (Mitander 85’)

 

 

Sirius kom för övrigt till Tyresö med en lite yngre men långt ifrån oäven uppställning, som går att flukta in här. Men precis som Richard manade på om just innan avspark, så tog Bajen tag i taktpinnen direkt. På en hörna redan i tredje minuten höll han själv på att ge de grönvita ledningen:

 

 

Rômulo och Isac Lidberg hittade och förstod varandra markant bättre än när anfallsduon spelade ihop senast, sista halvtimmen mot Norrköping – som här, sju minuter in:

 

 

Efter att Johan Persson försökt hitta rätt men inte riktigt fått ner avslutet tillräckligt, och Uppsala-gästernas Dalkurd-värvning Diego Montiel prickat ribbans översida (överrumplande både sett till matchbilden, sett till det egentligen inte sylvassa omställningsläget, och för 17-årige Tomas Wåhlin som fick chansen i comebacktränande Tim Markströms och förkylde Giuliano Gaticas frånvaro), hände det mycket i den 29:e minuten. Nedan ser vi hur Persson linkar av och sjukgymnast Linda Eisersjö dessutom får se till Lidberg, och hur Dusan Jajics hörna sånär hockeystyrs i nät:

 

 

Nyss 18 år fyllde Abiel Sequar byttes in, och Fisksätra-grabben tog för sig allt mer efterhand – och Hammarby behöll det kompakta trycket mot upplänningarna. Två minuter senare fick vi se en sanslös parad av AFC-värvade Sirius-målvakten Joshua Wicks – enhandsräddningen uppe i krysset, via ribban, när Rômulo nickat till synes perfekt… den lär åtminstone inte överträffas på Tyresövallen i första taget. Däremot var den ständigt gastande amerikanen chanslös med en minut kvar till vilan, och då revanscherade sig brassen. Målet föregicks av en missriktad crossboll som Mats Solheim fångade upp, och först tänkte dagens högerback låta flankkompisen Elias Durmaz göra en gubbe eller två – något som hände emellanåt i hans halvlek. Men istället gick anfallet via vänsterkanten, där Leo Bengtsson till sist hittade in till Rômulo:

 

 

André Alsanati kom alltså in I paus, och samtidigt klev Persson upp på läktaren, där han såg andra halvlek ihop med några av Bajens ledare. Och han hade ett rätt så lugnande besked om sitt byte:

 

 

Alsanati visade inga nerver alls under sina 45 minuter. Här, i 64:e minuten, visade han däremot upp fin spelförståelse flera gånger om efter förarbete från vänster av Bengtsson och Batan – något som höll på att ge utdelning på andra kanten. Stefans avslut lämnade dock en del övrigt att önska… men precis som Rômulo skulle han ge igen senare.

 

 

Trots spel- och avslutsövertaget dröjde det ända till den 83:e matchminuten innan tillställningen avgjordes. Wicks hann ta ett Rômulo-friläge innan han, till synes obesvärad på alla sätt och vis, lämnade plats för den tidigare Hammarby-målvakten Benny Lekströms trolige rival om andrahandskarna under Sirius allsvenska A-säsong – 24-årige Lukas Jonsson. Denne hade inte mycket att göra på de två Bajen-målen, men något vidare roligt inhopp blev det förstås inte. Vid 2-0 försökte Abiel hitta fram med en genomskärare, vilket med viss möda lästes av de blåsvarta, men inte utan att den i dag väldigt mottagningsskicklige Isac gjordes ner. Frisparken lyfte Dusan väldigt fint mot bortre ytan, där Richard lika vältajmat nickade bollen i nät:

 

 

Samtidigt som 2-0-målet kablades ut i etern inifrån det lilla kontrollrummet med viktiga eluttag, gjorde Batan naturligtvis 3-0, bara två minuter efter Magyars mål. I matchens enda tilläggsminut var Solheim också nära att kröna en felfri insats så här dagarna efter debaclet i Nyköping med fyran:

 

 

Men han och det 50-tal åskådare som hittat till Tyresövallen trots tidig avspark och att vintern var tillbaka i Bajenland, fick alltså nöja sig med tre fina baljor. Det går att plussa för samtliga offensiva spelare, från mittfältet och framåt, vilket också framgått i klippen. Samtidigt stod backlinjen också för en lika A-lagsmässig insats som kvartettens trupptillhörighet ger vid hand, och även om Montiels rappa och tidiga ribbskott följdes av att han rann igenom lite halvt och sköt tätt utanför kort därpå så var de två Sirius-chanserna det enda som hotade Wåhlins nolla över 90 minuters spel. En solid och sevärd premiär, och första seriematch i landet, på det hela taget. Nästa U21-omgång dröjer – tisdagen den 28 mars tar Bajen emot Norrköping (preliminärt på Kanalplan).

 

Denna tisdag avslutar vi med att Batan får lägga ut texten om sin strut:

 

 

Ytterligare matchfakta följer.

 

Foto överst: Magyar, Batan, Rômulo och Wåhlin, av hammarbyfotboll.se

Comments

comments

hif_jobbafoross