U21-final: Bajen numret större – SM-guld i snöovädret

Av Mattias Jansson, Publicerat för 2 år sedan.

Det var aldrig något snack om var U21-guldet skulle hamna i år. Hammarby tog sig enkelt till A-slutspel och säkrade där finalplatsen i femte omgången med derbyseger mot DIF. I tisdagskvällens final öppnade U19-vänsterbacken David Alm målskyttet och sedan rullade det på till 4-0-seger. Isac Lidberg noterades för 2-0 och 4-0 medan Imad Khalili satte 3-0 på straff. Bajen är SM-guldmedaljörer!

 

Det var riktigt busväder när U21-finalen skulle avgöras. Att 450 tog sig till Grimsta IP i piskande regn, som övergick till snö halvvägs mot paus, får ses som strongt. Men en och annan kunde nog se något annat framför sig om hemmalotten fallit annorlunda – den omoderna fotbollen i all ära, men förutsättningarna hade kunnat vara bättre på en annan arena, vilket som tur var inte påverkade underhållningsvärdet för TV-publiken och de tappra på plats. Somliga i BP-publiken grämde sig samtidigt över att en kvartett ur A-laget saknades; västerort-gänget spelar ju en helt avgörande match om en plats i Superettan på söndag. Samtidigt använde ju heller inte HIF sig av den överåriga möjligheten fullt ut. Och det hade knappast hjälpt om de rödsvarta tagit risken att mönstra fler tongivande från Norrettan.

 

För redan från första stund tog Bajen kommandot. Leo Bengtsson gjordes ner bryskt av Tatu Varmanen i 5:e med gult kort som påföljd, och spelades fram av en Isac Lidberg-tå men sköt för rakt på Viktor Göranzon i BP-målet i 7:e, och i 9:e tog Hammarby ledningen. U19-lagets vänsterback David Alm rann igenom på en diagonal genomskärare från Dusan Jajic – avslutet satt fint via bortre stolpen och känslan var att det tidiga målet skulle sänka stridsviljan hos BP.

 

Hemmalaget, som tog sig till final ”bakvägen” efter vinst i sin Superettan-serie och en imponerande gruppseger före både Elfsborg, Norrköping och Malmö FF i A-slutspelet, hade heller inte mycket till svar på tal. Jacob Stenssons tidigt täckta skott i bra läge var enda undantaget och Bajen dominerade halvleken. Göranzon stod för en vass räddning när Isac snappade upp en boll som Dusan Jajic tråcklat fram när vi närmade oss halvtimmen spelad, och han klistrade även en fin halvvolleyträff utifrån av Fredrik Torsteinbø. Ett BP-inspel från höger kort därpå brytstyrdes via Sebastian Hjerpebo och dansade mot Tim Markströms nätmaskor, men U19-mittbacken hann upp bollen.

 

Och i nästa HIF-anfall utökade Hammarby. Ian Smith (som var tillbaka i spel efter skada och upplevde snö för första gången i sitt liv) och Bengtsson löste ett trångmål vid sidlinjen och Oliver Silverholt dribblade av bevakningen i mittcirkeln innan han mycket elegant smekte fram bollen till Lidberg – som, fri med keepern, pangade dit 2-0 mellan benen. Pausledningen hade också kunnat vara än större; de grönvita trillade boll på ett sätt som värmde gott i novemberrusket. Torsteinbø nåddes av ännu en fin Silverholt-djupledsboll och prickade Lidbergs panna med inlägget, men nicken mot första krysset blev missriktad. Norrmannen ordnade även ett fint frisparksläge åt Imad Khalili som gick på kraft utan att få kraft i skottet.

 

Matchen föreföll mer eller mindre avgjord, men Brommapojkarna repade mod och gick verkligen för att göra finalen spännande i inledningen av andra. HIF kunde stå emot med Marcus Degerlunds luftstyrka och en reflexparad av Markström, och i 56:e fick Khalili revansch för frisparksmissen. Ett riktigt grant och tempofyllt anfall slutade med att Seth Hellberg gjorde ner Smith. Och visst kan Imad betydligt mer än att bjuda glass – en mycket distinkt och helt otagbar straff punkterade matchen helt. BP gjorde ett trippelbyte i samma spelavbrott och finalen spelades helt enkelt av. Särskilt efter 72:a, när förre AIK:aren Christian Kouakou tappade humöret för andra gången i matchen och också fick syna ett andra gult kort.

 

Även HIF luftade bänken; hela, med undantag för William Eskelinen. U19-lagets strax överåriga trio William Garcia (ständigt bollvinnande innermittfältare), Cesar Weilid (central kompanjon och ofta lagkapten) och Yassin Housni (ytter som hade förtjänat att avgöra U19-semifinalen innan förlängningen) byttes in, och i den senares allra första bolltouch friställdes Lidberg. Ännu ett säkert avslut innebar 4-0 i 81:a, och firandet påbörjades på läktarplats. Segerskytten Alm hann avlösas av Samuel Persson. Och vid slutsignalen brakade glädjescenerna loss på innerplan med pokallyft, sånger till klacken och guldmedaljutdelningar.

 

Matchfakta finns här.

 

Foto, de offensiva guldmakarna – Khalili, Lidberg, Smith och Alm: Bildbyrån

600x600 webb
Hemsida_Square_600x600
Trocsidobanner
Hammarbykortet-sidobanner
BajenPremiumTrolly_alt2_600x600 (3)
Synsam_mob1
INTERSPORTMOB
CarglassHammarby-600x600
UNW_Boxbanner
Sefina_Banner_HB_600x600_VIB
siljaresort_600x600_a
24889_Hand_in_hand_600x600_px_variant1_
boxbanner2
Banner_Gatti
600x600 Boxbanner
Banner-600x600
Banner_2
HeForShe_mob
enskede600x600
hammarby_sale_600x150-3
interbus
Valt Bajen_600x600_hammarby.se_square
jamtkraft

ANNONSER

Comments

comments

600x600 webb

ANNONS