Uppryckning i andra när Bajen träningskryssade

Av Mattias Jansson, Publicerat för 1 månad sedan.

Dagens försäsongsmatch mot Linköpings City, i fjol nykomling och nia i Division 1 norra, blev en ryckig tillställning där första halvlek lämnade en hel del i övrigt att önska. 0-2 blev ändå 2-2 till slut, efter en andra akt som mest liknade en av de där väl ojämna U21-matcherna – spel mot ett mål, men bland mängder av lägen blev det bara Sander Svendsens och Imad Khalilis som satt i nät.

 

13.26 presenterades låneövergången för Vidar Örn Kjartansson och mindre än en timme senare sparkade islänningen igång träningsmatchen mot Linköping City. Det var nog en och annan bland de runt 400 på plats som dragit en vals för chefen, för att omgående kunna spana in honom. Men rent krasst såg matchen på Hammarby IP inledningsvis mest ut som ett första test i mitten av januari och nyförvärvet fick föga att jobba med.

 

Dock hade han kunnat bli målskytt redan efter tre minuter. Jean Carlos de Britos inspel möttes med ett direktavslut från nära håll, men City-målvakten lyckades rädda. Kvarten in visade istället Lawson Sabah att han inte är slut som artist för att fjolårets lånesejour i Varberg bytts mot spel ett snäpp ner i seriesystemet. IFK Göteborg-mittfältaren och Joseph Aidoos tidigare lagkamrat i Inter Allies fick praktträff från 25 meter och det lika välplacerade som hårda skottet borrade sig i nät vid Davor Blaževićs vänstra stolprot.

 

Halvtimmen in borde Bajen ha utjämnat, efter att ha fått frispark då David Fällmans centrala boll över det regnsnabba underlaget hittade Kjartansson. Darijan Bojanic slog den kort och snabbt till Muamer Tanković, som dock var alldeles för osjälvisk och sökte en sidledspassning istället för att avsluta själv, ren med målvakten. Strax därefter gjorde gästerna 0-2. Brasilianske anfallaren Matheus Garcia Fernandes hade bara att sätta fram bredsidan när inspelet från vänster gav honom öppet mål.

 

Framemot vilan blev Tanković sittande med en befarad känning. Mikael Klots Rubin gjorde honom sällskap av planen trots att det inte såg alltför illa ut – inte riktigt rätt vecka att ta några risker – och Sander Svendsen kom in istället. Bolltempot drogs upp något efter avbrottet, men Hammarby kom inte närmre än ett inspel från Vladimir Rodić där motlägget smet just utanför, då målvakt och mittback kolliderade.

 

Till andra halvlek gjorde HIF ytterligare fem planerade byten. Imad Khalili ersatte Kjartansson på topp, Leo Bengtsson och Alexander Kačaniklić tog hand om vänster- respektive högerflank medan Bojanic klev in centralt, bredvid Mads Fenger som avlöste landsmannen Jeppe Andersen, och Simon Sandberg tog plats som högerback i Jeans ställe medan Mats Solheim bytte till vänstersidan. Halvleken blev ojämn, mot ett motståndarlag som kroknade i takt med att GAIS-bekante armeniern Levon Pachajyan som hunnit bli 35 blev ensam om att ha fortsatta offensiva ambitioner.

 

Reduceringschanserna var många. Inom någon minut, tio in, sköt Bengtsson över och Kačaniklić rakt på målvakten. Solheim hann vara rätt så nära att hitta högra krysset med halvvolley på en tredjeboll efter hörna och Svendsen fann det vänstra via en frispark där keepern dock var med på knorren. Norrmannen var nära i 67:e och i 68:e ordnade han 1-2. Odilon Kossounous långa uppspel plockades ner av Leo som friställde Sander centralt, och skottet gick in, hårt och högt.

 

Bengtsson var involverad i mycket men fick inte till sina avslut. Med tio minuter kvar screenade Kačaniklić bort sin ytterback, en av flera japaner i City, vilket gav läge för Sandberg att fylla på ända in i straffområdet. I andra delen av boxen fick Leo ett praktläge, men bollen var närmre Hammarby Sjö än att gå under ribban.

 

Kvitteringen skulle ändå komma – och den möjliggjordes av att Solheim med god hjälp av hemåtjobbande Bojanic redde ut den enda riktiga omställning som Linköping City mäktade med, i 90:e. I den enda tilläggsminuten blev sedan 2-2-sparken matchens sista bolltouch. Mats fyllde på och vänsterinspelet gick mellan back och burväktare, till Imad som befann sig på rätt ställe och enkelt kunde peta dit kvitteringen. Förstås skönt att slippa torska trots allt, men speciellt mycket mer än det – och ett tillfälle för den nya offensiven att träffas – gav inte matchen att ta med sig.

 

Matchfakta följer.

 

Foto: Therese Back

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS