Uträknat HIF en felskriven slutscen från poäng

Av Mattias Jansson, Publicerat för 1 år sedan.

Det såg länge dystert ut borta mot fjolårstrean Norrköping, som tog ledningen i 24:e och utökade i 41:a. Jiloan Hamad hann bränna en jättechans just före pausvilan – men spelade fram till Rômulos reducering i 91:a, när Bajen forcerade med tio man efter Juniors utvisning. Arnór Smárason var sedan ytterst nära 2-2 i 93:e. Plågsamt hedersamt, men 45 minuter att ta med framöver, där man inte vek ner sig.

 

Dukat till fest var det verkligen på Östgötaporten, som arenan i Norrköping heter just nu, med fullsmockade läktare utom ståplatssektionen bredvid Bajens gungande tillresta skara, och 14 533 på plats. Sammantaget får man säga att Hammarby och Norrköping bjöd tillbaka i det trevande östgötska vårvädret, men hemmalaget drog nytta av en lite yrvaken första halvlek från de tigerrandigas sida, och kunde via ett 2-0-mål och en bränd jättechans i samma veva just före paus gå ut i omklädningsrummet med en till synes betryggande ledning. HIF spelade upp sig betänkligt i andra halvlek och fortsatte att trycka på med samma intensitet även efter att Junior visats ut med kvarten kvar, och målet kom till sist, liksom ett sista läge för poäng – men det räckte inte ända fram.

 

Vi ska dock börja i rätt ände, och Richard Magyar räddade Hammarby från en mardrömsöppning på det allsvenska året, redan 70 sekunder in – med en fint tajmad tackling i sista momangen när försäsongens förgrundsfigur i Norrköping, Kalle Holmberg, blev framkombinerad till höger i straffområdet. Matchupptakten fortsatte att vara intensiv, även vi inte fick se fler vassa chanser; det närmsta Bajen var en målchans stod Pa Dibba för när han ett par gånger testade positionssäkerheten hos ”Pekings” inte direkt reptilsnabbe mittbackskapten Andreas Johansson.

 

Nära hemmaledning var det även i tionde minuten vid en trippelchans, när Joseph Aidoo gjorde ner en IFK:are just utanför straffområdet och varnades. Nicklas Bärkroths hårda frispark gick rakt i stolpens insida, returen studsade tillbaka till skytten, vars nästa skott fick en konstig bollbana och studs men parerades av Ögmundur Kristinsson – innan andrareturen rensades i pallet på Sebastian Andersson, men någon meter utanför och slutligen till inspark.

 

Chansfördelningen jämnades ändå ut en aning framemot halvlekens mitt, om än via distansförsök. Först var det ett snabbt anfall, där nyvärvade Mario Musa vann boll och hittade fram till Dibba, som snabbt lirade tillbaka till Hamad. Denne förlängde vidare i sidled till Paulsen, som spelade bredvid Pa på topp och testade skott för andra gången denna dag, och här fick betydligt bättre träff än vid första testet – Michael Langer såg inte ut att ha kontroll på bollen, som strök hans ribba. Arnór Smárason var sedan bollförande i en snabb omställning, och hade lagkamrater med sig, men valde eget avslut. Även denna distansträff var det bra tryck i, men Michael Langer stod rätt och hade fri sikt. Bara halvminuten senare, i 22:a minuten, slog Linus Wahlqvist ett skevt uppspel när han satts under press. Arnór fick bollen i famnen och en liknande möjlighet att nypa till, än en gång med bra träff fast inom Langers räckvidd.

 

Men IFK fyllde på med ordentliga numerär i Hammarbys straffområde när Niclas Eliasson och Bärkroth matade inlägg från flankerna, vilket skapade oreda. Och en högerhörna, dryga minuten efter Smárasons två avslut, där Sebastian Andersson nådde högst på Bärkroths serve med en låg nick som smet in vid ”Ömmis” högra stolprot. Kristinsson (som sportade en fluorescerande orange vägarbetardress; undertecknad får till sist äta upp utskällningen av Landskronas chockrosa bortaställ från Söderstadion-mötet 2013…) stod för en strong reflexparad invid vänsterstolpen när Filip Dagerstål drog till från nära håll, och i det läget kändes knappast 1-0 på tavlan i underkant.

 

Detta stod sig heller inte fram till halvtid. Efter att Eliasson tagit ner en andraboll och spelat Dagerstål, fick denne på ett högt och avigt vänsterskott som smet in till vänster om Ögmundur. Bajen hann sedan med att ta sig fram till ett jätteläge för reducering med halvminuten kvar av halvleken, där Dibba fick en djupledsboll och den löpduell han ofta sökt, men Johansson hann emellan för att omöjliggöra ett avslut. Pa spelade istället snett inåt bakåt till Jiloan Hamad, som nöp till från ett klart centralt läge, men fick alldeles för mycket fot under skottet. Detta blev det sista som hände innan paus, och länge kändes det som att situationen behövt falla ut annorlunda för att man skulle kunna skaka ”Snoka”.

 

Hammarby låg visserligen på ordentligt i inledningen av andra halvlek, där man omgående jobbade sig fram till ett par röriga situationer i hemmalagets straffområde, men trots slumpartat flipper kunde Norrköping freda sig. Nära var det också i 52:a när en utsökt yttersida från Jiloan, som stundtals klev över på högersidan, nådde Birkir Már Sævarsson som fyllde på längs kanten. Inlägget nådde sånär fram till Arnór vid bortre stolpen, men fastnade just före. Flyt hade HIF däremot kort därpå. Joseph skulle nickrensa ett inspel från höger, men missriktade detta totalt – för det är väl tveksamt att han var kylig nog att valla till Magyar via vänsterstolpens insida… Det ledde i alla fall till en omställning där Bajen tappade fart längs vägen, och Junior fick testa från 30-talet meter, en bit utanför. Efter paus försökte Jakob Michelsen med en 3-5-2-formation vid bollinnehav där just Junior droppade ner mot mittbackarna, något som skapade ett stort spel- och avslutsmässigt övertag, men aldrig resulterade.

 

Närmast innan dramatiken i slutet var Sævarsson, efter ett kvickt anfall på ett tillslag genom Junior, Hamad och Smárason, men skottet från nära håll och högerläge gick i burgaveln. Kennedy Bakircioglu vill nog helst glömma sin första halvlek, men hade ett helt annat tryck i både steg och tanke efter paus. I 65:e tvingade han Langer att sträcka ut ordentligt med en distansrökare, då man satt in en press som Jón Gudni Fjóluson inte kunde hantera. Ändå fick han och Dibba lämna plats för Fredrik Torsteinbø och Rômulo med tjugo kvar av ordinarie tid.

 

Det skulle ge utdelning, efter många om och men – i 77:e rev Junior ner Holmberg och domarteamet bedömde det som målchans eller friläge, något nyförvärvets lagkamrater inte direkt köpte. Luften gick dock absolut inte ur Hammarby – tvärtom. Med tio kvar sköt Hamad, keepern räddade och alla väntade på hörnan, utom Torsteinbø och Musa. Norrmannen stack iväg och hämtade helt sonika kulan, innan han spelade tillbaka in till kroaten, som sköt direkt… men det låga avslutet smet halvmetern utanför bortre stolpen.

 

I och med utvisningen gick Rômulo ständigt hela vägen ner mot backlinjen och hämtade boll, ett lite udda beteende för spjutspetsen i ett 4-4-1, men brassens speluppfattning befäste pressen i forceringen. Efter en hörna var Richard riktigt nära att knoppa in reduceringen, men den österrikiske målvakten hade lite flyt som fick bollen rakt på sig. Han var dock maktlös i första tilläggsminuten – Rômulo löpte sig fri i vänsterläge efter Jiloans genomskärare, och rullade kallt in Bajens första seriemål 2017. Slutscenen hade kunnat bli en riktig klassiker just framför det massiva bortastödet. Aidoo lyfte in bollen mot boxen där Magyar stod kvar, jätteoffside. ”Peking”-backlinjen glömde då bort Smárason som smög sig in bakom dem och tåade dit det höga inspelet när det studsat till vänster, men fick se avslutet stryka bortre stolpen. Dramats manus hade alltså en lucka; slutscenen.

 

Statistik, Norrköping-Hammarby 2-1 (2-0):
Frisparkar för 14-6 (4-4)
Hörnor 4-4 (3-2)
Offsidelöpningar 1-1 (1-1)
Gula kort 0-2 (0-1)
Rött kort 0-1 (0-0)
Bollinnehav 56-44 (60-40)
Avslut totalt 10-16 (6-5)
Avslut på mål 5-7 (4-2)
Avslut i ram 1-0 (1-0)
Publik 14 533

 

Ytterligare matchfakta från premiären finns här.

 

Härnäst stundar hemmapremiär mot Kalmar FF. Runt 30 000 har biljett, men ett fåtal finns kvar, här.

 

Foto: Bildbyrån

Trocsidobanner
Hammarbykortet-sidobanner
BajenPremiumTrolly_alt2_600x600 (3)
Synsam_mob1
INTERSPORTMOB
CarglassHammarby-600x600
UNW_Boxbanner
Sefina_Banner_HB_600x600_VIB
siljaresort_600x600_a
24889_Hand_in_hand_600x600_px_variant1_
boxbanner2
Banner_Gatti
600x600 Boxbanner
Banner-600x600
Banner_2
HeForShe_mob
enskede600x600
hammarby_sale_600x150-3
interbus
Valt Bajen_600x600_hammarby.se_square
jamtkraft

ANNONSER

Comments

comments

600x600 Boxbanner

ANNONS