toggle menu

ANNONS

Välförtjänt uddamålsseger mot Sirius

Av Redaktionen, Publicerat för 1 månad sedan.

Hammarby dominerade stora delar av hemmamatchen mot IK Sirius, och nog borde segern blivit större än uddamålet. Men energin och frenesin i spelet är något att ta med sig in i fortsättningen av säsongen, för då lär det bli många fler – och större – segrar än eftermiddagens 3-2-viktoria.

 

Jeppe Andersen fanns som vanligt med i Hammarbys startelva, och därmed gjorde han sin etthundrade allsvenska match i Bajentröjan. Ett jubileum han skulle se till att fira på bästa sätt. I övrigt gjordes en ändring i elvan jämfört med senast – Darijan Bojanic tog åter plats på innermittfältet, medan Aimar Sher inledde på bänken.

 

Motståndaren Sirius kom till södra Stockholm med en fin säsongsinledning i ryggen, och frågan var om Bajens presspel skulle störa det bollskickliga Uppsalalaget. Svaret kom snabbt och resolut – ja, det skulle det. Hemmalaget satte högsta fart i inledningen, och den offensiva trion tillsammans med framför allt Abbe Khalili stressade backlinjen rejält i uppspelen, vilket gav utdelning i många bollvinster högt upp i banan.

 

Redan in den andra minuten tråcklade Akinkunmi Amoo sig in i straffområdet innan han fastnade på siste försvarare, och kort därefter stångade sig Gustaf Ludwigson in i det samma och tacklade Joseph Colley in i målvakt David Mitov Nilsson, och båda Siriusspselarna fick ses över innan spelet kunde fortsätta. Mitov Nisson fick några minuter senare bekanta sig med kynnet hos Astrit Selmanis som sånär hann blocka Siriuskeeperns uppspel – en pass som slogs rakt i gapet på Jeppe som kunde starta ett nytt, farligt anfall.

 

Inledningen var som sagt intensiv och det dröjde nära tio minuter innan Sirius fick upp bollen i offensivt straffområdet. Inspelet från vänster var inte oävet, men Christian Kouakous avslut vid första stolpen gick utanför. Därefter tog Bajen över igen och pumpade på mot gästernas mål, men lyckades inte skapa de där riktigt klara målchanserna. Förrän i den 14:e minuten. Då tog Gustav ett snabbt inkast på vänsterkanten till Astrit som löpte längs kortlinjen och prickade Abbe med en yttersida. Mittfältarens löpning var lika perfekt som anfallarens passning, och bredsidesavslutet distinkt – 1-0 till Hammarby.

 

Målet krönte en frejdig inledningskvart, en frejdighet som bedarrades något, utan att Hammarby för den skull tappade initiativet. Närmre utökad ledning än Astrit Selmanis hårda avslut knappa halvtimmen in, där Mitov Nilsson trots det långa avståndet hade nytta av sin placeringsförmåga i paraden, kom dock inte Bajen. Sirius åstadkom å sin sida inte särdeles mycket mer än Adam Ståhls avslut högt över, en spark som blev halvlekens sista.

 

 

Till den andra halvleken trampade Bajen gasen i botten, och var skärpt när det gällde farten inte bara på planen, utan även utanför. Dagens bollservice bidrog till såväl 1-0 som 2-0, genom snabba leveranser till Gustav Ludwigsons och Simon Sandbergs kvickt ivägskickade inkast. Vid andra HIF-målet tog Selmani emot och fördelade vidare till Abbe Khalili, som på volley stack in bollen till Jeppe Andersen. Den jubilerande dansken gjorde inget misstag från nära håll. Sirius lyckades reducera snabbt – Jacob Ortmark snappade upp en motläggsboll och direktavslutet lämnade David Ousted chanslös.

 

Sirius hade matchen igenom större problem med Bajens press- och återerövringsspel än vad laget haft i sina inledande matcher i år. Det var alltså inte bara grönvita bollvinster i mittersta tredjedelen, vilket vi var inne på i motståndarkollen, utan även erövringar i Hammarbys offensiva tredjedel. En av dessa resulterade i det 3-1-mål som i stort punkterade eftermiddagens match, blott minuten efter Sirius 2-1. Selmani rev åt sig bollen och löpte med efter att ha spelat Amoo. Nigerianen gick dock på eget avslut och det gjorde han rätt i – skottet avlossades i farten och steget, in via närmsta stolpen.

 

Bajen hade bud på mer efter 3-1. Tim Björkström fick bollen på armen, men tydligen tillräckligt olyckligt och från egen fot för att domarteamet skulle fria. Med 20 minuter kvar av ordinarie tid piskade Bojanic in en vänsterhörna som Selmani nådde högst på. Nicken hamnade i Mitov Nilssons vänstra stolpe och returen från dess insida lyckades han mota undan. Med knappa kvarten kvar var Selmani återigen oerhört nära sitt första allsvenska mål för HIF, när ett avslut från halvdistans vinade just utanför; en boll keepern hade varit chanslös på. David Accam byttes in och gick snart sånär hela vägen, men Mitov Nilsson kunde nypa bollen i sista momentet.

 

Istället hittade Sirius en väg till att göra match av tillställningen igen. Den notoriske Ettan-målspottaren Ekin Bulut hade bytts in i 86:e, och efter tre minuter på planen gled han undan bevakningen och chippade kyligt dit 3-2 från vänsterläget. IKS var dock inte nära ett poängrån i slutskedet. Närmre var Ludwigson att få utdelning efter en omständligt men till sist väl utfört omställningsläge, på tilläggstid. Bajen klev i kraft av trepoängaren upp på rätt tabellhälft.

 

 

Matchfakta finns här.

 

 

I nästa allsvenska omgång ställs Hammarby mot Varberg på bortaplan. Redan nu på onsdag klockan 18.30 är det dags för ny match.

 

 

Foto: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments