1-0-vinst mot KIF i sista cupmatchen – "Många värdefulla aspekter"

Av Mattias Jansson, Publicerat för 3 månader sedan.

Hammarby tog i dag första trepoängaren 2018, mot KIF Örebro. Avancemang från gruppspelet blev det ju inte, men cupspelet avslutades med en trepoängare. Bajen hade stundtals ett klart grepp om händelserna, även om Alma Nygrens vackra mål i 40:e gjordes just när gästerna hade som mest att säga till om. – Det som är riktigt bra är sättet vi jobbar oss igenom de perioderna, säger tränare Ann-Helén Grahm.

 

Som tidigare under försäsongsspelet och cupens gruppspel fick Hammarby-staben göra det bästa av truppläget, där det i dag fanns 14 spelare att tillgå. Här testade nytillträdda huvudtränaren Ann-Helén Grahm en 4-2-3-1-uppställning, med Helén Eke bredvid Alexandra Lindberg i mittlåset. Madeleine Tegström och Olga Ekblom tog hand om de mer tillbakadragna mittfältspositionerna, medan AIK-förvärvet Johanna Lindell rätt så framgångsrikt startdebuterade som centralt offensiv mittfältare bakom Emma Jansson.

 

Bortsett från hafsigt spel under de allra första matchminuterna öppnade Bajen bra, dock utan att komma till mer framåt än ett par nästan-avslutslägen för Jansson, och ett försök ur snäv vänstervinkel av Alma Nygren sedan Lindell spelat fram. Men kring halvlekens mitt tog gästerna från Närke över ganska betänkligt, även om inte heller KIF kom till giftiga chanser, och det hettade främst till då Caroline Forsgren – som imponerade i spelet med fötterna vid hemåtpassningarna mot Djurgården – här slarvade i samma spelmoment.

 

I minut 37 var det förvisso nära – en kantfrispark från höger ledde till ett jätteläge i bortre delen av straffområdet för kapten Hanne Gråhns, men hon sköt i översidan av ribban. Men målet gjorde ändå Hammarby, tre minuter senare, och det var vackert. De grönvita kombinerade högt uppe, framemot hörnflaggan, på ett enligt uppgift (en fana var i vägen) elegant sätt. Och i nästa sekvens lyfte Cathrine Dahlström en diagonalcross mot Mimmi Paulsson-Febos bortre stolpe. På plats i den ytan fanns Nygren, som på volley fick avslutet utom räckhåll för KIF-keepern.

 

Minuten innan pausvilan hade HIF även bud på 2-0. Lindells djupledsboll till höger fångades upp av Frida Sjöberg, som en bra löpning senare sökte Jansson med inspelet, som bröts till vänsterhörna i sista stund. Den lyfte Ekblom in, och specialisten på offensiva hörnnickar nådde än en gång högst. Lindbergs avslut motades dock på mållinjen av försvarare.

 

Till den andra halvleken gjorde Bajen ett planerat byte, där Julia Zigiotti ersatte Lindell. De avslutande 45 minuterna blev rätt så chansfattiga – men Söderbönorna återtog här ändå spelövertaget med besked, något som 9-1 i hörnor under halvleken i grönvit favör understryker.

 

Den hetaste möjligheten för Hammarby lät vänta på sig tills det var tio minuter kvar av ordinarie tid. Då satte inbytta Ellen Gibson en djupledsboll till höger, där Ekblom fyllde på. Jansson smög in bakom backlinjen och fanns vid bortre stolpen, dit kaptenens precisa inlägg också måttades, men anfallaren fick inte kraft bakom sitt försök att skjuta tillbaka mot första burgaveln. Karlslund flyttade fram det mesta i slutminuterna och vaskade fram ett par halvchanser, men Forsgren och hennes försvar höll emot.

 

Fotboll, Dam, Svenska cupen, Hammarby - Örebro

 

Grahm om segern i sin tävlingsdebut med Bajen:
– Jag tycker att laget gör en stark insats totalt sett över matchen. KIF spelar disciplinerat och gör det svårt för oss i första halvlek, men det som är riktigt bra är sättet vi jobbar oss igenom de perioderna under första halvlek, och sedan håller ihop laget bättre och får till mer anfallsspel på offensiv planhalva under andra halvlek.

 

– Det fanns många värdefulla aspekter i den här matchen, såväl vad laget beträffar som i de individuella delarna. Det bygger vi vidare på i de nästkommande träningsmatcherna, före den damallsvenska premiären 14 april.

 

Facit i cupspelets gruppfas blev en tredjeplats efter en förlust, ett kryss och en seger. Sent i kväll vet vi om Piteå eller Djurgården går vidare till semifinal.

 

Statistik, HIF-KIF 1-0 (1-0):

 

Avslut 13-13 (7-8)
På mål 7-5 (5-2)
I ram 0-1 (0-1)
Frisparkar för 9-4 (5-3)
Hörnor 11-4 (2-3)
Offside 0-2 (0-1)

 

Ytterligare matchfakta finns här.

 

Foto: Bildbyrån

VM-Tele2-600x600
Synsam_mob1
CarglassHammarby-600x600
UNW_Boxbanner
Boxbanner_Grill
Hammarby matchtröja Vår 2018-600x600-Swedish
Sefina_Banner_HB_600x600_VIB
Silja_hammarby_generic_600x600
Jämtkraft_mob
24889_Hand_in_hand_600x600_px_variant1_
boxbanner2
Banner_Gatti
600x600 Boxbanner
Banner-600x600
webb_kvadrat_600x600
Banner 600x600
Banner_2
HeForShe_mob
enskede600x600
600x600_banner
interbus
Valt Bajen_600x600_hammarby.se_square

ANNONSER

Comments

comments

Banner 600x600

ANNONS