toggle menu

Match | Hammarby - Athletic FC Eskilstuna

Allsvenskan, 2017-04-29 16:00

Publiksiffra: 20 741

Hammarby

4:0

(0:0)

Athletic FC Eskilstuna

Hammarby

Athletic FC Eskilstuna

MATCHVÄRD

Stabil islossning i Bajens utskåpning mot AFC

Bajens defensiva stabilitet höll i sig – och islossningen framåt innebär en andraplats i tabellen, trevligt även om det förstås är tillfälligt denna gång; HIF-AFC var första paret ut i sjätte omgången. 20 741 fick se en rejäl islossning i andra halvlek där Pa Dibba och Arnór Smárason revanscherade sig för kontringen senast i Göteborg med varsitt fint mål, och så slog Bjørn Paulsen till två gånger om.

 

Första halvlek blev inte helt olik den senast på hemmaplan, mot GIF Sundsvall, och dagens öppningsakt blev ju även den mållös. Hammarbys stabila försvarslinje från onsdagens 1-1-match i Göteborg drabbades av ett sent avbräck när Richard Magyar fick lämna återbud på grund av sjukdom, men ännu en gemensam beröringspunkt med ”Giffarna”-hemmamötet blev att Marcus Degerlund åter noterades för en nolla bakåt – nu i par med Joseph Aidoo. På mitten tog Junior ett kliv upp i banan då Johan Persson startade som defensiv mittfältare. I övrigt var elvan från Gamla Ullevi intakt.

 

Inledningen var alltså avvaktande, men i en första halvmöjlighet lyftes bollen in i boxen efter att det blivit för trångt runt Jiloan Hamad och Junior, men Bjørn Paulsen och Pa Dibba kolliderade båda med keeper och mittback hos de orangea gästerna. AFC försökte hota i omställningarna men tog sig inte till mycket mer än en möjlig straffsituation kvarten in. Och så fort HIF väl fick till fler situationer kring och i offensivt straffområde, blev gästerna ointresserat av att bidra till tempo – man tog det mycket makligt vid fasta situationer.

 

Första riktigt heta målchansen för Hammarby skapade Dibba åt sig själv 20 minuter in, ett avslutsläge från vänster just vid straffområdets hörn, där ytterbacken dock ganska knappt täckte till hörna. Kort därpå stod Jiloan Hamad för en fin men till synes föga vägvinnande räd i utkanten av straffområdet, till sist kom passningen ut mot Birkir Már Sævarsson – som dock fick dålig träff på direktavslutet, högt över.

 

AFC-klacken har inte bara tagit till sig GUIF-supportrarnas molnfluffiga inställning till tillvaron, utan även hämtat ”Eskilstuna, klapp klapp klapp” från handbollsgänget. Jo, faktiskt gjorde 30-talet sörmlänningar sig hörda åtminstone till mittlinjen, när rappe engelsmannen Jernade Meade framemot pausvilan fick iväg ett fräsande skott tätt över Ögmundur Kristinssons ribba. Det hade vi kanske inte förväntat oss, och detsamma gäller bytet i 42:a, när Persson – som mest varit sitt vanliga jag – fick lämna plats för Leo Bengtsson.

 

Detta såg ändå ut att tillföra energi omgående. Efter en otrolig bollvinst av Mats Solheim, i offensivt straffområde, hittade Leo in till Bjørn som tog emot bara någon meter från mållinjen. Bun-Dawda Sowe i mittlåset stod i vägen för direktavslut så dansken försökte lyfta bollen över honom, som fick bollen på axeln eller högt uppe på armen. Straff hade varit ett hjärtlöst domslut då 20-åringen inte hann reagera, och andrabollen ville Arnór Smárason vinkla runt och över röran i målområdet, men då fick han något för mycket fot under skottet. Jätteläget kom istället på tillägg, då Hamad frispelade Paulsen, som dock sköt rakt på Tim Erlandsson från vänster – och 0-0 blev paussiffrorna.

 

De skulle dock inte bli kvar på tavlan länge. Bjørn slösade ingen speltid på att gräma sig över missen, utan höll sig på rätt ställe och tryckte upp bollen i nättaket när Erlandssons boxning gick om intet i första ytans trångmål, vid Jiloans vänsterhörna. 53 sekunder stod AFC emot efter paus, och det skulle bli betydligt värre för Pelle Olssons mannar, men inte än på ett tag.

 

Omar Eddahri, som imponerade stort i fjol men i år mest fått till en välklickad snackis genom att döma ut Bajens trupp som sämre på varje position än AFC-laget, försökte utifrån strax efter 1-0 men utan att kunna hota. Efter att Paulsen sparkat hål i luften vid ett läge Junior och Hamad skapat, kom matchens vassaste AFC-chans. Simon Alexandersson tog sig till ett friläge från vänster, och petade bollen förbi ”Ömmi”, men för löst – tre Hammarby-försvarare hade alla hunnit stoppa skottet från att gå i nät, vilket Joseph förstås gjorde.

 

Med halvtimmen kvar fick vi se en situation som inte resulterade i 2-0, men ändå blev avgörande. Pa och Leo satte full fart i ett två mot två-läge, men Anel Raskaj bromsade med osjyssta medel upp gambianen så pass att siste man i AFC hann emellan och stoppade passningen som skulle friställa yttern helt. Gult kort vid nästa spelavbrott blev påföljden. Och minuten därpå var Aidoo oerhört nära att nicka dit 2-0 – Sævarssons inlägg från höger möttes med ett häng som nästan såg trickfilmat ut, men Erlandsson gjorde en av årets vassaste parader när han nådde ner med en näve på marknivå.

 

Fem minuter senare, i 66:e, fick Bajen sällsynt mycket utrymme för en kontring. Den utfördes riktigt delikat – först såg det ut att gå alltför långsamt på mitten, men Bengtsson tempoväxlade och hittade Hamad, som snabbt förlängde till Paulsen. Det låga inspelet från vänster gick mellan målvakt och mittback, och Dibba spurtade fram till ett avslut i öppet nät vid bortre stolpen. Offside? Ja, kanske det, men vi minns ju den tveksamma avvinkningen vid friläget just innan paus i Göteborg. Det jämnar ut sig.

 

Direkt efter 2-0-baljan tappade Raskaj humöret och gick in med sträckt vrist mot Bjørn. Ett långt ifrån omöjligt direkt rött kort, men det blev istället den förre HBK-mittfältarens andra gula som tvingade honom av banan. Om luften gått inte gått ur AFC-ballongen helt i och med målet, så pyste det sista ut här. Hammarby kunde utan att förta sig skapa ytterligare ett knippe lägen, varav två alltså resulterade. Vid 3-0 i 78:e var det Bjørns tur att sätta dit foten med öppet mål – Pa bjöd igen för tvåan när han nickskarvade vidare Mats pressade inlägg, till samma bortre yta vid Wernerssons vänsterstolpe.

 

Direkt efter målet ersattes Dibba av Imad Khalili, och en stund tidigare hade Kennedy Bakircioglu avlöst Hamad. Båda inhopparna hann med att göra avtryck. Imad spelade fram Leo till ett ganska ostört avslut från vänster, där målvakten dock kom ut bra och täckte av. Och i 91:a gav Kennedy gott om yta till Arnór med en påpasslig central passning – islänningen tryckte av från halvmånen och Wernersson hann inte ner för att mota det invid stolproten placerade avslutet. I den andra av två tilläggsminuter kunde Saša Matic, inhoppare med förflutet i Djurgårdens ungdomsled, ha regnat på Bajens parad något – men lyftningen gick över. Därmed kröntes den grönvita målprakten framåt av ännu en nästintill helt prickfri försvarsinsats.

 

Statistik, HIF-AFC 4-0 (0-0):
Frisparkar för 9-7 (2-5)
Hörnor 8-1 (4-0)
Offsidelöpningar 6-2 (2-1)
Gula 0-3 (0-1)
Rött 0-1 (0-0)
Bollinnehav 59-41 (61-39)
Avslut totalt 13-3 (7-2)
Avslut på mål 8-1 (2-1)
Publik 20 741

 

Nu väntar två bortamatcher – boka resa till Östersund och Halmstad med Bajen Fans här! Därefter tar Bajen emot mästarna Malmö FF när Solheim hoppas ha roligast av norrmännen på planen 17 maj till ära – plåtarna lär bli rejält eftertraktade, så var redo på tisdag när det allmänna biljettsläppet påbörjas!

 

Mattias Jansson

 

Foto: Bildbyrån

Startelva

1.
Ögmundur Kristinsson
2.
Birkir Már Sævarsson
6.
Jiloan Hamad
6.
Joseph Aidoo
8.
Johan Persson
11.
Arnór Smárason
14.
Pa Dibba
23.
Marcus Degerlund
42.
Bjørn Paulsen
77.
Mats Solheim

Arena

Tele2 Arena

Avbytare

7
Imad Khalili
9
Stefan Batan
10
Kennedy Bakircioglu
14
Fredrik Torsteinbø
16
Leo Bengtsson
17
Dusan Jajić
25
Tim Markström

Domare

Kaspar Sjöberg, Malmö

Mål

  • 1-0 Bjørn Paulsen (46)
  • 2-0 Pa Dibba (66)
  • 3-0 Bjørn Paulsen (78)
  • 4-0 Arnór Smárason (90+1)

Kort

  • Anel Raskaj (60)
  • Anel Raskaj (68)

Byten