toggle menu

Match | Hammarby - AIK

Svenska Cupen, 2021-03-07 13:00


Hammarby

3:2

(1:0)

AIK

Hammarby

AIK

MATCHVÄRD

Hammarby kom till start med en ganska väntad startelva, sånär som på en omdisponering i de bakre leden centralt. Richard Magyar tog plats bredvid Jón Gudni Fjóluson i mittförsvaret, och Mads Fenger tog klivet upp som mittfältsankare, en uppgift dansken genomförde med den äran.

 

De grönvita tog omgående kommandot i matchen som rivstartade i högt tempo, fick utdelning av sin höga press och gav inte AIK mycket utrymme att bygga spel. Dessutom visade Akinkunmi Amoo tidigt att han var på riktigt spelhumör och att han utgjorde ett starkt hot på sin kant, vilket skulle betala sig.

 

I den åttonde minuten hade Hammarby en boll i nät när Richard stötte in en fin inläggsfrispark från Abbe Khalili, men firandet blev inte långvarigt när spelarna insåg att offsideflaggan var uppe. Kort därefter stod Amoo för ett riktigt läckert nummer där han skottfintade bort en AIK-försvarare vid kortlinjen och valde att ta avslut ur snäv vinkel – som gick rakt på Budimir Janosevic.

 

Bortalaget hade alltså svårare att få till sitt anfallsspel, men vid några tillfällen hotade de vid straffområdet och fick fram ett par nästanlägen.

 

I den artonde matchminuten kom så Hammarbys 1-0-mål, och ett riktigt vackert sådant. Amoo fick bollen, tog sig förbi sin bevakning med en kvick peta-spring-fint, vek in i planen och avlossade vänstern. En perfekt träff, och bollen letade sig in i bortre krysset utan chans för målvakten. Målskytten sprintade därefter ifrån sina lagkamrater och rusade upp på läktaren för att fira med Hammarbys chefsscout Mikael Hjelmberg.

 

Ledningsmålet ändrade matchbilden något. Gästerna – som behövde en seger medan det räckte med oavgjort för Hammarby – lyfte spelet medan Bajen blev något mer försiktiga. Det gav en något sämre spelkvalitet, och vad det led blev det fler och fler avblåsningar vilket sänkte tempot. Hammarby behöll dock kontrollen och kunde gå till pausvila med 1-0 i ryggen.

 

Ledningen blev dock inte särskilt långvarig. När andra halvlek drog igång var det AIK som tog kommandot, och drygt tre minuter in kom kvitteringen efter passivt grönvitt försvarsspel. Målskytt blev Saku Ylätupa som sköt från nära håll efter att ha fått bollen av Nabil Bahoui, och hittade luckan vid Ousteds bortre stolpe.

 

Bajen svarade dock upp efter kvitteringen och fick bättre ordning på spelet igen, och i den 54:e minuten serverade en genom hela matchen vilt slitande Astrit Selmani Abbe Khalili inne i straffområdet. Mittfältaren fick inte riktigt ordning på mottagningen och Sebastian Larsson hann in och störde honom i avslutsögonblicket och bollen gick till inspark.

 

Två minuter senare gjorde Hammarby sitt första byte efter att målskytten Amoo fått vad han själv beskrev som krampkänning. In kom Vladimir Rodic som inte hann mer än att rulla upp strumporna innan han satte av i djupled över en stor fri yta, fick bollen perfekt av Abbe och avslutade med en yttersida som träffade rakt i virket vid bortre krysset och gick in i mål. Tio sekunder efter att han kommit in hade han alltså gett Bajen ledningen tillbaka. Snacka om fingertoppskänsla i det bytet.

 

Det fysiska spelet minskade knappast i intensitet efter detta, och med en knapp halvtimme kvar kom Richard Magyar in sent i en duell på mittplan och träffade Eric Kahl över benen. Rött kort direkt, och nu väntade en tuff matchavslutning för de grönvita, där de alltså fick finna sig i att försvara ledningen med en man mindre.

 

Med kvarten kvar kom så kallduschen när Henok Goitom gick omkull i straffområdet och domaren pekade på straffpunkten. Starka protester i Bajenlägret, men förgäves, och Sebastian Larsson satte straffen säkert till 2-2. Bajen hade alltjämt kvartsfinalplatsen i detta läge, men AIK hade fått vittring. Solnalaget satsade på lyfta bollar in i straffområdet mot välvuxna anfallsspelare och fick emellanåt ordentligt tryck mot Bajenkassen.

 

Som bekant uppstår dock ytor att anfalla på när ett lag trycker på, och Hammarby har spelarna att utnyttja de ytorna på. I den 82:a kom så läget när Gustav Ludwigson, som slitit ont i det defensiva spelet, fick en djupledsboll från Astrit att löpa på. Han hann just före Janosevic, petade bollen förbi honom till vänster och kunde lägga bollen i mål trots att ett par tillskyndande AIK-spelare såg ut att hinna in i skottbanan.

 

3-2 och visst andrum, men AIK hade långt ifrån gett upp. I den 86:e minuten såg det för någon tiondel ut att bli en ny kvittering när Bojan Radoluvic fick iväg ett avslut från nära håll, men David Ousted hann ner och gjorde en fin enhandsräddning. 3-3 där och det hade blivit riktigt svettiga slutminuter.

 

Svettigt blev det visserligen, men Hammarby var närmast att göra ytterligare ett mål, och de grönvita kunde släppa loss ett stort segervrål när domaren blåste av efter drygt fyra övertidsminuter.

 

Detta var andra gången Hammarby besegrade AIK i en cupmatch på Hammarby IF:s årsdag, och vilket firande det blev. Grattis Hammarby IF!

 

Love Gustafsson

Startelva

1.
David Ousted
2.
Simon Sandberg
4.
Richard Magyar
5.
Mohanad Jeahze
8.
Jeppe Andersen
13.
Mads Fenger
16.
Gustav Ludwigson
17.
Abbe Khalili
21.
Astrit Selmani
23.
Jón Gudni Fjóluson
33.
Akinkunmi Amoo

Arena

Tele2 Arena

Avbytare

11
Vladimir Rodić
15
Mayckel Lahdo
19
Jusef Erabi
19
Abdul-Halik Hudu
24
Oliver Dovin
29
Loué Bayere Junior
32
Aziz Mohammed Ouattara
35
Axel Sjöberg

Domare

Mohammed Al-Hakim

Mål

 • 1-0 Akinkunmi Amoo (18)
 • 1-1 Saku Ylätupa (49)
 • 2-1 Vladimir Rodić (56)
 • 2-2 Sebastian Larsson (75, str)
 • 3-2 Gustav Ludwigson (82)

Kort

 • Richard Magyar (64)
 • Erick Otieno (71)
 • Abbe Khalili (71)
 • Jeppe Andersen (73)
 • Henok Goitom (77)
 • Vladimir Rodić (85)

Byten

 • Sotirios Papagiannopoulos / Robin Tihi (46)
 • Tom Strannegård / Bojan Radulovic (46)
 • Akinkunmi Amoo / Vladimir Rodić (55)
 • Nabil Bahoui / Nicolas Stefanelli (62)
 • Eric Kahl / Felix Michel (83)