Match | Hammarby - IFK Norrköping

Allsvenskan, 2019-05-27 19:00

Publiksiffra: 22 654

Hammarby

2:2

(1:2)

IFK Norrköping

Hammarby

IFK Norrköping

MATCHVÄRD

Rafflande moralisk seriefinal slutade oavgjord

 

Kvällens hemmamöte med Norrköping allt utom ett lyckligt slut. En sagoöppning däremot – Muamer Tanković tog avsparken och 32 passningar senare gjorde Vidar Örn Kjartansson 1-0. ”Peking” vände innan paus, men efter ”Mujos” kvittering i 72:a gick Bajen även för ett avgörande, utan att få dit bollen. Båda lagen visade att utdelningen hittills är i underkant och symptomatiskt nog delades också bara två poäng ut.

 

Muamer Tanković tog hand om avsparken och att Hammarby tog hand om taktpinnen är ingen överdrift. En kvällstidningsmurvel med kopplingar till Skarsjövallen räknade till 32 passningar, där Simon Sandbergs inlägg också hittade rätt och blev målgivande; Vidar Örn Kjartansson avslutade säkert i nät bakom Isak Pettersson. En drömöppning – men dessvärre skulle bortamålvakten klara resterande tre avslut på mål innan paus.

 

Det blev inga fler giftiga sådana i den omedelbara matchinledningen, men det dröjde länge innan ”Peking” för första gången hade bollen under kontroll på offensiv planhalva. Och tolv minuter in skapade Bajen nästa praktläge, sedan Kjartansson kapats och fördelen lämnats. Jeppe Andersen såg soprene Tanković till vänster, men Pettersson fick fingertopparna på skottet och därmed bollen över ribban.

 

Istället för de 2-0, som inte hade varit helt ologiska i detta läge, gjorde Norrköping 1-1. Jordan Larsson lyckades, efter ett mindre resolut mörkgrönt agerande, virka sig längs kortlinjen och in i målområdet där han gjordes ner av Gianluca Curci. Domaren hann nog varken blåsa straff eller lämna fördel innan Christoffer Nyman skickade upp andrabollen i nättaket. Och olyckan kom inte ensam – tre minuter efter målet fick Mats Solheim så ont att han omgående signalerade för byte. Marcus Degerlund hann dra av sig överdragströjan och ta emot taktiska direktiv, men det blev ändå ett försök till fortsatt spel.

 

Snart kom nästa trippelsnyting för HIF. Först lyckades Pettersson nog med årets allsvenska räddning hittills, då Jeppe Andersen tagit bollen in i boxen och sedan den därefter hamnat hos Imad Khalili som gick på kraft, bara för att se keepern få ut vänsterarmen i en onaturlig position. Fyra minuter därefter, i 33:e, fick HIF inte undan bollen efter en dubbelhörna och i svallvågorna kunde Larsson behärskat volleybredsida dit 1-2. Och då Solheim fick kasta in handduken med fem minuter till vilan blev det naturligare att byta in Vladimir Rodić. Liksom i Göteborg agerade han högerback och Sandberg flyttade därmed in bredvid Odilon Kossonou. Vikarien för avstängde Nikola Djurdjić, Alexander Kačaniklić, var närmast en replik men bommade med någon decimeter från distans – och Bajen gick till vila i underläge.

 

Efter 1-0 i andra spelminuten var det nära 2-2 med lika kort tid spelad av andra halvlek. Darijan Bojanic fann Rodić med en finfin stickare mellan mittback och ytterback, och inspelet studsade till bortre delen av boxen, där Tanković i och med smalbensstyrningen inte hann komma rätt till avslutet med nästan alla nätmaskor vidöppna. Istället blev halvleken en lång jakt på kvittering, där Odilon höll Larsson i herrans tukt och förmaning då IFK sökte omställningslägen. En vass möjlighet för 1-3 hade ”Peking”, då Kasper Larsen nickade en högerhörna mot bortre burgaveln, men där stod ”Mujo” och räddade framför mållinjen.

 

Kvarten in började Sarajevo-stämningen byggas upp, då Simon Thern fick bollen för långt ifrån sig då han skulle snurrfinta, sprang in i Sandberg… och fick frisparken med sig. Minuten därpå gick Muamer omkull i offensivt straffområde, och visst var det korrekt att inte döma straff, men han försökte mest ta sig förbi sin försvarare och tappade balansen – och varnades. Och i 71:a fick även uppvärmande Jean Carlos de Brito gult kort efter att ha lagt sig i ett domslut.

 

Det var alltså i rättan tid som Tanković fick utdelning. Widgren satte fart på kombinationsspelet och efter väggspel med Kjartansson fick vi se ett nummer i den högre tekniska skolan, med mottagningen och det perfekt riktade avslutet invid Petterssons bortre stolprot, från vänsterläge. Tre minuter därpå manade 22 000 till ökad takt… det hade de nästan inte behövt – Bajen gick redan för avgörandet, och skapade sett till hela den tempofyllda och välspelade matchen mer. Dock fick Curci stå för en avgörande benparad, sedan just inbytte Kalle Holmberg frispelat Larsson. Italienaren kom ut snabbt och gjorde sig tillräckligt stor. In i spel hade även Tim Söderström nyligen kommit, och han låg bakom inspelet från höger till Andersen, där dansken sköt utanför första stolpen.

 

Och de tre tilläggsminuterna gav dubbla käftsmällar för Bajen. I den andra ordnade Vladimir en högerhörna där han själv stod på rätt plats vid bortre stolpen, när backben styrde bollen dit, men montenegrinen hann inte rikta avslutet rätt. Och i den tredje drog Odilon på sig den varning som sätter honom ur spel mot AIK, och som gjorde detta till mittbackens sista framträdande för HIF. Ändå var det svårt att lämna Tele2 Arena med en dålig känsla, efter en rafflande match mellan sexan och åttan som kändes mer som en tidig seriefinal.

 

Mattias Jansson

 

Statistik, Hammarby-Norrköping 2-2 (1-2):
Avslut 18-15 (11-7)
På mål 6-6 (4-3)
Hörnor 3-7 (1-3)
Frisparkar för 12-13 (4-6)
Gula 5-1 (2-0); Khalili 19’, Andersen 43’, Tanković 60’, de Brito 71’, Lauritsen 91’, Kossounou 93′
Offside 1-1 (1-1)
Publik 22 654

 

Foto: Therese Back

Startelva

2.
Simon Sandberg
3.
Dennis Widgren
4.
Odilon Kossounou
6.
Darijan Bojanic
7.
Imad Khalili
8.
Jeppe Andersen
17.
Vidar Örn Kjartansson
20.
Alexander Kačaniklić
22.
Muamer Tanković
27.
Gianluca Curci
77.
Mats Solheim

Arena

Tele2 Arena

Avbytare

11
Vladimir Rodić
14
Tim Söderström
16
Leo Bengtsson
18
Filston Mawana
23
Marcus Degerlund
25
Davor Blažević
28
Jean Carlos de Brito

Domare

Bojan Pandzic

Mål

 • 1-0 Vidar Örn Kjartansson (2)
 • 1-1 Christoffer Nyman (17)
 • 1-2 Jordan Larsson (33)
 • 2-2 Muamer Tanković (72)

Kort

 • Imad Khalili (19)
 • Jeppe Andersen (43)
 • Muamer Tanković (60)
 • Jean Carlos de Brito (71)
 • Rasmus Lauritsen (91)
 • Odilon Kossounou (93)

Byten

 • Mats Solheim / Vladimir Rodić (39)
 • Christoffer Nyman / Karl Holmberg (74)
 • Alexander Kačaniklić / Tim Söderström (83)
 • Jordan Larsson / Alexander Jakobsen (85)