Match | Ljusdal - Hammarby

Svenska Cupen, 2019-02-09 17:30

Publiksiffra: 50

Ljusdal

2:3

(1:2)

Hammarby

Ljusdal

Hammarby

Alltför spännande men skön vinst i cuppremiären

 

Efter att Hammarby under hösten kom undan med blotta förskräckelsen mot Bollstanäs i Svenska Cupens kvalomgång – 3-1-vinst men tre ramträffar för BSK – så blev även nästa cupmöte med gulgrönt Division 1-motstånd en pärs. Men det ordnade upp sig till slut, tack vare ett riktigt drömmål signerat Lawlaw Nazeri, i ytterns tävlingsdebut för Bajen.

 

Dagen före tävlingspremiären rasade fotbollstältet i Ljusdal in. Som tur var kom ingen till skada – och av bilderna att döma, som det gulgröna ledarteamet visade på förödelsen de tunga snömassorna orsakat, så ska vi vara tacksamma för att detta inte inträffade under cupmatchen. Förstås fanns det inget annat att göra än att flytta matchen, som istället spelades på Gavlevallen, och hälsingarna fick slita för att få ihop det arrangemang som i slutändan blev bra. På tal om ändringar kom både LIF och HIF till spel med elvor det hänt en hel del i, jämfört med föregående säsongs uppställningar, naturligt nog då klubbarna ju ramlat ur Elitettan respektive Allsvenskan.

 

Jämfört med cupgenrepet, 1-2 mot Eskilstuna United, saknade Hammarby också många. Alma Nygren och Merlinda Shabanaj som båda är på väg tillbaka efter hjärnskakningar. Dessutom var Britta Gynning sjuk medan Lotta Ökvist och Jonna Ståhl råkat ut för småskador i träning. Jonna Andersson fick således ta plats mellan stolparna, Julia Ekholm flytta ut som högerback med Ellen Gibson bredvid Elin Bergkvist, och Klara Folkesson starta på topp. På pluskontot när det gällde tillgängliga spelare var F17-landslagsduon Felicia Saving och Hanna Lundkvist tillbaka på svensk mark och på grönvitt mittfält.

 

Efter några böljande minuter satte sig matchen och Bajen tog som förväntat tag i händelserna. Emma Jansson, Folkesson och Lawlaw Nazeri var det som tog sig till de första avsluten mot Linnéa Lif Jonssons bur. Trycket mot hemmalagets straffområde var kompakt – men istället för 0-1 som hängde i luften, kunde Ljusdal ta ledningen tjugo minuter in. Matilda Wennberg såg att Andersson stod långt ute och chansade med en 45-meterslobb som hittade rätt. Hammarbys kvitteringsjakt varade dock bara i några sekunder. Jansson tog emot bollen till vänster i straffområdet och nästa tillslag blev en välplacerad halvvolley i bortre gaveln.

 

Och jakten på ett ledningsmål pågick heller inte länge. Tre minuter efter 1-1 kunde Folkesson skära in från högersidan, dit anfallet kvickt flyttats över då Emilia Larsson – innermittfältare för dagen – pressat fram ett inkast. Avslutet smet in vid bortre stolproten, och borde nog egentligen ha avgjort matchen. Istället hade Bajen svårt med beslutsfattandet i planens sista tredjedel, även om någon av distansträffarna normalt hade suttit – Saving var flitigast med att skjuta in sig, men fick aldrig ner siktet de sista decimetrarna, och var mer lyckosam passnings- än skottmässigt.

 

Även i andra halvlek fick HIF mest ägna sig åt att försöka dyrka upp det gulgröna lågt stående motståndarlaget. Jansson hade två möjligheter att utöka sin målproduktion och Hammarbys ledning till två mål, och den enda syl LIF fick i vädret var länge Wennbergs snurrfinter som lurade flera grönvita i samma moment – tills Ekholm fick nog och gick in axel mot axel så att målskytten helt enkelt flög iväg.

 

Men två olycksminuter skapade onödig nerv. Efter att Klara screenat bort sin mittback kunde Emma rinna igenom helt – men Lif Jonsson lyckades få en näve på frilägesavslutet. Och i 59:e gjorde Ljusdal ett nytt mål ur till synes ingenting. Ellika Persson nickade in ett inlägg från höger, från nära håll, en boll som Andersson var på men missbedömde. Hädanefter var det dock slut på tveksamheter från målvaktens sida. Säkert och stundtals fyndigt liberospel, då LIF i brist på andra idéer ständigt sökte den långa djupledsbollen, bidrog till att resten av matchen i stort spelades på Bajens offensiva planhalva.

 

Just när det börjat bli lite frustrerat, med utslagna armar på sina håll, fick Hammarby dit segermålet. Nazeri, som varit nära att hitta rätt med såväl stickare som näravslut då hörnor skapat oreda, fick i 70:e äntligen dit segermålet. Larsson, som tog mer ansvar och initiativ allt eftersom, såg att ”Lalle” fyllde på till vänster. Bortsett från att målskytten inte transporterade boll alls utan nöp till direkt, så var detta mål nästan identiskt med Leo Bengtssons i föregående herrmatch. Tävlingsdebutantens distinkta vänsterträff skickade upp bollen stenhårt i nättaket, och ordningen var till sist återställd.

 

Strax efter ledningsmålet var Emelie, Klara och Hanna nära i samma sekvens – men det första avslutet täcktes medan Lif Jonsson klarade de båda följande. För nervernas skull hade 4-2 gärna fått sitta där, för nu blev de sista tio minuterna istället onödigt spännande. Framför allt gav Bajen bort en handfull frisparkar på egen planhalva, men de lyftningar som nådde fram tog Jonna hand om. Och även om Svenska Cupen inte är föreningens högsta prioritet i år, och trots att det ska mycket till för att Piteå inte avancerar från den här gruppen, så smakade det förstås bra med seger i den första matchen där poäng stod på spel.

 

Härnäst, nu på söndag 13.00, tar Hammarby emot AIK i säsongens första derby. Kom och stöd Hammarby till en ny trepoängare – köp biljett här!

 

Mattias Jansson

 

Foto: hammarbyfotboll.se

Startelva

3.
Julia Ekholm
5.
Elin Bergkvist
6.
Felicia Saving
7.
Hanna Lundkvist
8.
Ellen Gibson
10.
Emma Jansson
14.
Lawlaw Nazeri
16.
Emilia Larsson
19.
Klara Folkesson
20.
Jonna Andersson
23.
Alice Ruda

Arena

Gavlevallen

Avbytare

Ella Lokrantz
Jasmine Rosell
Emmy Wigren
Moa Ekmyr Garpenbeck

Domare

Mål

  • 1-1 Emma Jansson (21)
  • 1-0 Matilda Wennberg (21)
  • 1-2 Klara Folkesson (25)
  • 2-2 Ellika Persson (59)
  • 2-3 Lawlaw Nazeri (70)

Kort

Byten