Match | Malmö FF - Hammarby

Allsvenskan, 2019-04-24 19:00

Publiksiffra: 16 065

Malmö FF

4:1

(0:1)

Hammarby

Malmö FF

Hammarby

Luften gick ur igen i Malmö

 

Borta mot MFF behöver prestationen vara på topp – och så var fallet i första halvlek, förstås med Muamer Tankovićs vackra mål som höjdpunkt, men den kollektiva insatsen var solid. Efter att hemmalaget fått tidig utdelning i andra gick dock luften ur. I synnerhet runt halvlekens mitt, då Nikola Djurdjićs praktträff avlossades två decimeter på fel sida offsidelinjen, och då Søren Rieks just därefter fick dit 3-1. Och med 4-1 i slutskedet påminde detta väl mycket om tidigare möten.

 

Efter en knackig start har ju Malmö FF fått igång sitt maskineri poängmässigt, med segrar mot ÖFK och Sirius, och dessvärre blev detta kvällen då den ständiga seriefavoriten även gick ifrån till en betryggande segermarginal. Det kunde man dock inte se tendenser till i första halvlek, där Bajen stod upp riktigt väl på i princip alla fronter och dessutom gick till vilan i ledning.

 

En front som Hammarby hade lite flyt med var området riskminimering. En tidig sekvens tydliggjorde det negativa respektive positiva; Imad Khalili slog en boll med tajt marginal som bröts, vilket höll på att bli farligt, men snart därefter han redde själv upp det genom att läsa motsvarande motståndarpassning och de tigerrandiga kunde fortsätta pressa ner de himmelsblå.

 

Bajens elva var oförändrad jämfört med 3-1-vinsten mot AFC senast, men i MFF fick Arnor Traustason förtroendet. Islänningen hade första vassa hemmachansen då Søren Rieks förarbetat, men Gianluca Curci stod rätt och klarade till hörna, som han plockade ner – precis som övriga lyftningar in mot boxen. Kort därpå tog Hammarby ledningen… och som 3-0-baljan mot AFC, var det återigen ett Drillo-doftande men oerhört vackert anfall som resulterade. Jeppe Andersen skickade iväg en fin macka som Muamer Tanković bemästrade att ta ner, innan han tryckte dit bollen på halvvolley bakom Johan Dahlin.

 

Kvarten in blev Khalili felaktigt avvinkad för offside, efter att Bajen sågat sig igenom via en stickare in i straffområdet från Tanković. Tempot sjönk inte direkt i och med nuffrorna på resultattavlan och HIF såg faktiskt ut att trivas lika bra med detta – Darijan Bojanic fick förstås inte lika mycket utrymme som på sistone, men klev in i duellerna lika tufft som Andersen, då båda använde spelsinnet även defensivt. MFF hade mer boll, men Bajen såg välorganiserat ut, och de vassa kvitteringslägena uteblev.

 

Lika nära var det i så fall att Vidar Örn Kjartansson lyckats kroppsfinta sig till ett givet målläge, sedan en andraboll lyfts in efter hörna, men han fick inte bollen under kontroll. Marginaler emot skulle det bli gott om i andra – men även i första kunde Hammarby ha fått bättre utdelning för ett vasst presspel, där Markus Rosenberg filmade till sig en frispark med flera motståndare på väg framåt, och där andra hemmaspelare domslut med sig i liknande lägen som kanske inte var felaktiga, men heller inte glasklara. MFF-kaptenen tvingade Curci till en vass räddning mot slutet och Anders Christiansen fick iväg en rökare med svårbemästrad bana, men pausledningen var knappast orättvis.

 

Och mycket tydde där och då på att vi inte skulle behöva bevittna ett ras á la 4-0 häromåret, eller ens en vändning á la 2-1 i fjol, men vi fick alltså uthärda både och än en gång. MFF släppte in Jo Inge Berget istället för en back redan inför andra, och Traustasson fick utrymme för att vika in från vänster och placera in 1-1 i bortre burgaveln, redan efter sex minuter – kanske borde Kjartansson ha rivit ner landslagskompisen och tagit ett gult i momentet innan, men definitivt borde skottet inte ha fått gå igenom så enkelt.

 

Hemmalaget fick igång sitt presspel på ett helt annat sätt än i första halvlek och Hammarby orkade inte stå emot. Med halvtimmen kvar släppte Bajen in ett självmål i Skåne för andra gången på nio dygn – här ledde två svåra men mindre bra rensningar ur egen box till en nickfösare från Marcus Antonsson som Gianluca tagit, ifall den inte ändrat riktning på Jeppes lår.

 

Blytungt givetvis, och det var inte över med ”Di blåes” 2-1-vändning. Psykologi är inte en oviktig faktor i lagidrott och i kväll var det som om MFF lyckats ljuga så bra i omklädningsrummet i paus, om att man skapat massor i första, att man trodde på det själva och agerade med tillhörande pondus. Och på tal om attityd – när Rieks fick ett inspark-beslut emot sig blev han med rätta arg, men slutade inte skälla förrän det gula kortet åkt upp. Naturligtvis fick han också fortsätta käfta även därefter, utan vidare åtgärd. Det får inte alltid passera i, typ, Falkenberg.

 

Minuten efter detta palaver höll Nikola Djurdjić på att stänga omröstningen om årets allsvenska mål redan i femte omgången. Andersens kantfrispark från höger nådde bortre ytan, och vänstervristvolleyn krysset. Men precis som mot Kalmar FF, då serben ju fick svälja måljublet vid hemmaarenans klackkortsida, så åkte flaggan upp – precis nedanför 612 på bortasektionen. Ytterligare tre minuter därpå gjorde nyss nämnde Rieks 3-1, då dansken böjde in bollen högt i bortre gaveln från vänsterläge.

 

Resten är inte mycket att skriva hem om. Mats Solheim hade ersatt Dennis Widgren tidigt i andra, medan Vladimir Rodić och Leo Bengtsson luftades mot slutet, men geisten och koncepten var inte kvar efter de där mardrömsminuterna. 4-1 gjorde Rosenberg då han smart skaffat sig utrymme för en nick efter Bergets högerinlägg, och i 86:e blev Kjartanssons avslut metern över Bajens sista möjlighet att putsa siffrorna.

 

Mattias Jansson

 

Foto: Bildbyrån

Startelva

2.
Simon Sandberg
3.
Dennis Widgren
5.
David Fällman
6.
Darijan Bojanic
7.
Imad Khalili
8.
Jeppe Andersen
13.
Mads Fenger
17.
Vidar Örn Kjartansson
22.
Muamer Tanković
27.
Gianluca Curci
40.
Nikola Djurdjić

Arena

Stadion

Avbytare

4
Odilon Kossounou
11
Vladimir Rodić
16
Leo Bengtsson
25
Davor Blažević
28
Jean Carlos de Brito
32
Olle Edlund
77
Mats Solheim

Domare

Kristoffer Karlsson

Mål

 • 0-1 Muamer Tanković (12)
 • 1-1 Arnor Traustason (52)
 • 2-1 Marcus Antonsson (60)
 • 3-1 Søren Rieks (70)
 • 4-1 Markus Rosenberg (82)

Kort

 • Muamer Tanković (22)
 • Simon Sandberg (39)
 • Anders Christiansen (55)
 • Søren Rieks (66)

Byten

 • Andreas Vindheim / Jo Inge Berget (46)
 • Dennis Widgren / Mats Solheim (63)
 • Imad Khalili / Vladimir Rodić (68)
 • Arnor Traustason / Erdal Rakip (76)
 • Muamer Tanković / Leo Bengtsson (81)
 • Marcus Antonsson / Guillermo Molins (81)