Match | AIK - Hammarby

Elitettan, 2019-04-22 13:00

Publiksiffra: 1066

AIK

1:1

(0:1)

Hammarby

AIK

Hammarby

1-1 med både mersmak och ett nödrop i bortaderbyt

 

Hammarby hade ledningen i två tredjedelar av dagens bortaderby, men utöver en bra grönvit start på andra halvlek hade AIK betydligt mer att säga till om i och kring offensivt straffområde. Därmed var det med både mersmak och ett nödrop som vi åkte hem till huvudstaden. Förgrundsfigurerna i dag: Astrid Larsson, som nu är tidig skytteligaledare i Elitettan, och den defensiva centrallinjen.

 

Efter den ganska plågsamma cuptorsken i mitten av februari fanns givna frågetecken inför årets första seriedrabbning. Skulle den grönvita defensiven stå emot bättre med fler matcher tillsammans i benen? Kunde Hammarby rentav revanschera sig? Skulle vi få se Bajen ha bättre kontroll på matchbilden? Egentligen formerade väl bara det första frågetecknet om sig till ett ”check”, men visst var det nära seger, och det grönvita lugnet med bollen i inledningen av andra halvlek lovar mer.

 

Någon matchbild att tala om hade dock inte satt sig förrän Astrid Larsson gav Hammarby ledningen. Felicia Saving, som ihop med F17-landslagskompisen var tillbaka på gamla hemmaarenan, fördelade bollen ut till vänster och därifrån fick ”Asta” på andra försöket igenom avslutet. Inte längre än fem meter – men touchen via den svartgula försvararen ställde Lovisa Koss helt.

 

Det mesta hände just från vänster med Astrid och Lotta Ökvist och det var inte förrän efter paus, när även Julia Ekholm och Hanna Lundkvist kunde börja kombinera på allvar, som Bajen kunde dra nytta av sin ledning och detta övertag. Elin Bergkvist och Fanny Johansson i mittförsvaret stod ändå rätt gång efter annan och avvärjde potentiella nästanlägen, medan Jonna Andersson plockade ner vad som kändes som dussintals kantfrisparkar och hörnor, förstås med god hjälp av ett bra positionsspel. Farligare var det när anfallarna Nicole Modin och Therese Simonsson fick komma rättvända, alltför ofta på grund av bolltapp och onödigt stressade felbeslut på mittplan, men HIF stod emot till vilan.

 

Andra halvlek inleddes på ett betydligt mer betryggande sätt. Det var inte alls långt ifrån att Emilia Larsson kunnat utöka till en tvåmålsledning, tre minuter in, just framför Bajens klackkortsida. Och på sittplats var det en och annan grönvit som trodde att högeravslutet från vänstra straffområdeshörnet gick i nät – men rasslet orsakades på fel sida stolpen. Naturligtvis hade det blivit en brantare uppförsbacke för ”Gnaget”, om det avslutet suttit, eller om Emma Jansson – bara dryga minuten därpå – fått något av sina försök från nära håll förbi försvararen respektive målvakten.

 

Även spelmässigt agerade HIF med lugn och pondus, särskilt jämfört med första 45. Men laget sattes åter i gungning knappa kvarten in. Efter en lyftning från höger dundrade en AIK-spelare in i Andersson. Den givna frisparkssignalen uteblev och bollen nickades högt mot nät. Där lyckades Lundkvist nå upp för att nickrädda på mållinjen, men de svartgula stärktes av att ha fått till en hundraprocentig chans.

 

Detta hade solnaiterna också med sig i ryggen då halva halvleken återstod och Fanny tvingades byta. Som vanligt blev det Ellen Gibson som klev ner i mittlåset, och inbytta Ellinor Johansson tog hennes centrala mittfältsplats. Samtidigt ersattes målskytten Astrid, som inte gav klartecken för spel förrän under uppvärmningen då hon hade en fotkänning, av Alma Nygren. Samtidigt var ”Gnaget”-bytena desto mindre påtvingade.

 

Kvitteringen kom med tolv minuter kvar av ordinarie tid, genom en passning snett inåt bakåt där Elsa Törnblom fanns centralt och nöp till högt, utom Anderssons räckvidd. Hemmalaget hade ytterligare en boll i nät fyra minuter senare, men tydligt offsideavvinkad. Annars hände inte alltför mycket av värde i slutfasen – inget av lagen var alltför missnöjt med derbypoängen; AIK som ju utjämnat rätt så sent hade lite bättre struktur när uret tickade upp mot 90, och Hammarby som varit i delvis självförvållad gungning men kunde få med sig ett fall framåt jämfört med cupmötet.

 

Nästa match i Elitettan: IK Uppsala på bortaplan nu på lördag – boka supporterresan för bara 50 kronor här! Nästa hemmamatch: Mallbacken på Hammarby IP den 4 maj – köp biljett här!

 

Foto: Peter Jonsson

Startelva

3.
Julia Ekholm
4.
Fanny Johansson
5.
Elin Bergkvist
6.
Felicia Saving
8.
Ellen Gibson
9.
Astrid Larsson
10.
Emma Jansson
16.
Emilia Larsson
17.
Lotta Ökvist
18.
Hanna Lundkvist
20.
Jonna Andersson

Arena

Skytteholms IP

Avbytare

2
Filippa Graneld
11
Alma Nygren
14
Lawlaw Nazeri
15
Merlinda Shabanaj
22
Jonna Ståhl
24
Britta Gynning
25
Ellinor Johansson

Domare

Cecilia Ekwall

Mål

  • 0-1 Astrid Larsson (14)
  • 1-1 Elsa Törnblom (79)

Kort

  • Fanny Johansson (10)
  • Emma Jansson (87)

Byten

  • Fanny Johansson / Ellinor Johansson (68)
  • Astrid Larsson / Alma Nygren (68)
  • Emilia Larsson / Filippa Graneld (84)