Match | Assi IF - Hammarby

Elitettan, 2019-05-12 14:00

Publiksiffra: 73

Assi IF

1:3

(0:3)

Hammarby

Assi IF

Hammarby

Dagsutflykten till Kalix förlängde sviten

 

Hammarby hade i dag, efter AIK:s och Moröns poängtapp under lördagen, chansen att göra ett tidigt ryck ner gentemot tredjeplatsen i Elitettan. Den möjligheten var det aldrig tal om att Bajen skulle bomma. Emma Jansson petade dit ledningsmålet, prickade in en frispark – och chanssköt 3-0-bollen redan mitt i första halvlek. Assi fick in en reducering i andra, men var inte särskilt nära mer. Befäst tätkänning, fortsatt obesegrade, tre raka vinster… en produktiv dagsutflykt.

 

Väderprognoserna inför Hammarbys första tävlingsmatch mot Assi sedan 2012 var först hyggligt lovande. Men när långresan närmade sig insåg vi sakta men säkert att detta skulle bli en ruskig historia, sett till förutsättningarna. Samtidigt blev konstmattan i Risögrund, halvmilen utanför Kalix, inte seg – utan blixtsnabb. Det gynnade ett tempostarkare Bajen som satte full fart och fick tidig utdelning.

 

2012 var även året då Emma Jansson påbörjade sin första sejour i HIF. Sedan dess har anfallaren som bekant stått för en och annan påse, och i dag behövde hon bara tre minuter på sig för att hitta rätt. Andrabollen efter en av många hörnor slog Ellen Gibson tillbaka in mot boxen från höger, och när Alma Nygren – som turas om med Astrid Larsson att vara förkyld – inte kom åt att nickavsluta vid inspelet, så kunde kapten Jansson stöta bollen i nät från nära håll.

 

Inte riktigt den start som Assi behövde, efter några turbulenta dagar – huvudtränaren Kenth Wärja lämnade eller skiljdes från sitt uppdrag i torsdags. Och det skulle bli betydligt värre för hemmalaget, som fram till i dag spelat oavgjort genom hela Elitettan-inledningen. Frida Jacobsson rev ner Emilia Larsson strax utanför straffområdet och Bajen kunde mycket väl ha fått en målchansutvisning med sig. Nu fick man nöja sig med gult kort – och 2-0-målet. Jansson stegade fram och Assis amerikanska keeper Lauren Watson nådde inte frisparken, för att få tillräckligt mycket näve på den.

 

Och när grönvita Assi faktiskt vaskade och plaskade fram en vass reduceringschans, 20 minuter in, var det inte bara så att Britta Gynning och det tigerrandiga försvaret höll emot. Dessutom fick Hammarby, och Emma Jansson, ny utdelning i nästa anfall. Om 1-0 var påpassligt och 2-0 vackert så var 3-0 desto mer slumpartat; Watson missbedömde ett lycka till-avslut från distans och fick inte tag i det höga skottet. Den dubbla smällen blev för mycket, och Assi tappade geisten; pausledningen hade kunnat vara ännu större.

 

Efter målen handlade återstoden av matchen mest om att komma ifrån Norrbotten och det dyblöta underlaget utan skavanker – särskilt eftersom tillställningen stundtals var rätt så grinig. Emilia lyckades inte med det kreativa i dag, men sättet som forwarden gång efter annan tryckte till hemmaförsvararna i presspelet gjorde sitt till Assis fokustapp, och därmed till matchens utfall. Dock drog båda anfallarna på sig lite onödiga snackvarningar, och i Janssons fall innebär det avstängning i nästa omgång.

 

Andra halvlek blev lite mer chansartad men även chansfattig. Det ändrade inte reduceringen i 59:e heller på nämnvärt. Emelie Helmvall fick iväg ett avslut som Gynning inte kunde hålla eller styra undan, och på returen var just inbytta Fanni Pietikäinen först. Men 1-3 följdes alltså inte av så mycket mer, och nerven uteblev, även om Assi plötsligt orkade och förmådde betydligt mer än tidigare.

 

Regnet tilltog ytterligare framemot full tid, samtidigt som en omisskännlig stank av pappersmassa blåste in över fotbollsanläggningen. Det verkade i sin tur ge en extra växel åt Aktiebolaget Statens Skogsindustrier IF:s spelare. Eller så handlade det mest om att man började chansforcera. Det hade nog kunnat vara klyftigt med chansmomenten i vätan, och det var först nu som Hammarby tvingades slå ifrån sig ett par gånger. Fler reduceringschanser släpptes i alla fall inte till. Och laget kunde fira, tillsammans med tio tillresta och lokala supportrar, som hållit låda matchen igenom. 100 mil dit, 100 mil hem och tre poäng – en produktiv dagsutflykt.

 

Här finns matchfakta.

 

Tabellen hittar du på denna länk.

 

Och biljett till Hammarbys nästa hemmamatch, mot Borgeby kommande söndag, köper du här!

 

Mattias Jansson

 

Foto: Marcus Bolldén

Startelva

3.
Julia Ekholm
4.
Fanny Johansson
5.
Elin Bergkvist
6.
Felicia Saving
8.
Ellen Gibson
10.
Emma Jansson
11.
Alma Nygren
16.
Emilia Larsson
17.
Lotta Ökvist
18.
Hanna Lundkvist
24.
Britta Gynning

Arena

Billerud Korsnäs Arena

Avbytare

2
Filippa Graneld
14
Lawlaw Nazeri
15
Merlinda Shabanaj
20
Jonna Andersson
25
Ellinor Johansson

Domare

Anastasia Oberlauf, Lycksele

Mål

  • 0-1 Emma Jansson (4)
  • 0-2 Emma Jansson (14)
  • 0-3 Emma Jansson (22)
  • 1-3 Fanni Pietikäinen (59)

Kort

  • Emma Jansson (54)
  • Emilia Larsson (81)

Byten

  • Ellinor Johansson / Felicia Saving (70)
  • Filippa Graneld / Hanna Lundkvist (70)
  • Emilia Larsson / Lawlaw Nazeri (84)