Match | Hammarby - AIK

Svenska Cupen, 2019-02-17 13:00

Publiksiffra: 704

Hammarby

0:3

(0:2)

AIK

Hammarby

AIK

Cupderbyfesten kom av sig

 

Med fyra plusgrader och en värmande vårvintersol var det upplagt för en skön fotbollssöndag på Hammarby IP, men årets första tävlingsmatch på hemmaplan blev en motig derbyhistoria. Bajen åkte på 0-1 och 0-2 i öppningshalvlekens andra respektive sista minut, via defensiva tabbar, och hämtade sig sedan aldrig även om andra akten var både mer kreativ och mindre släpphänt.

 

Efter en 0-3-derbytorsk är det oundvikligt att börja med ”bortförklaringarna”. 17-åriga Filippa Graneld fick tävlingsdebutera som vänsterback, och det såg alldeles utmärkt ut – så länge högeryttern hade bollen i sin ägo. Annars var det på den kanten som AIK skapade det mesta i första halvlek, och Hammarby hade haft en annan defensiv stadga om Lotta Ökvists knä hållit för spel.

 

Och det var till höger som Elsa Törnblom rann igenom, bara drygt en minut efter avsparken – fast den offside som Bajens bänk ropade på upphävdes till höger i backlinjen, där Fanny Johansson också gjorde sitt första framträdande efter inte alltför många träningar med sitt nya lag. Avslutet gick stolpe in bakom Britta Gynning – en rejäl uppförsbacke, alltså.

 

Men om det velat sig väl hade Emilia Larsson ordnat en snabb straffreplik. Domaren blåste blixtsnabbt när hon gjordes ner, men det skulle visa sig att hon befarade huvudskada såpass att den svartgula armen i ansiktet glömdes av. 1-1 hade dock inte speglat händelserna särskilt väl. Wilma Ljung Klingwall träffade ribban från distans, 17 minuter in – precis som en HIF-bekanting i AIK-skrud gjorde strax därefter; Madeleine Tegström var precis så plågsamt placeringssäker på mitten som befarat och gav stadga åt de svartgula. Likt herrarna formerade sig gästerna 3-5-2, men några moderiktiga dräktnyheter hade damerna inte fått ikläda sig.

 

Emma Jansson klev in i handlingen med besked halvvägs mot vilan. Först väggade hon med Alma Nygren, som startade på topp ihop med Klara Folkesson, fram till ett tänkt inlägg från vänster som seglade över Lovisa Koss i AIK-buren och i bortre stolpen. I nästa anfall gjordes Larsson, i dag på innermittfältet, ner. Janssons frisparksträff var något i hästsparksväg, men några decimeter för hög.

 

Å andra sidan var det utjämnat i straffsituationer halvtimmen in, då ”Gnagets” Törnblom gjordes omkull av Elin Bergkvists höfttackling. Och när mittbackskollegan Julia Ekholm täckte ett näravslut i egen box i 43:e blev hon halvliggande med bollen intrasslad – en situation där domaren hittade en indirekt frispark, som Folkesson fläkte sig i vägen för efter petningen fem-sex meter från mållinjen. 0-2 skulle ändå komma, opsykologiskt och i 45:e. AIK sökte Malin Broberg med en diagonalboll från vänster till höger, och yttern hann före utrusande Gynning, varpå hon fick ett enkelt avslut i öppet mål.

 

Till andra halvlek behövde något göras åt Hammarbys försvarsbekymmer. Åtgärden blev att Johansson bytte plats med Ekholm, och det gav något bättre stadga. Dessutom var Ekholm offensivt företagsam, dels i korridoren, men också med den hårda kantfrispark just efter avsparken som kunde resulterat… om Bergkvist lyckats vinkla nicken rätt.

 

Ett skapligt nickläge tidigt i andra hade även Ellen Gibson, på Larssons svepande inlägg, och Folkesson sökte precis som mot Ljusdal lägen för att placera dit bollen från distans – men här gick skotten utanför. Desto närmre var Emma med halvtimmen kvar. AIK-värvade Hanna Lundkvists samarbete med Nygren gav inspel från höger, och avslut från första ytan – i ribbans underkant.

 

Någon mer lika het 1-2-möjlighet fick Bajen inte till. AIK hade å sin sida flertalet omställningslägen, där Julia först stod för en avgörande brytning, och Fanny sedan distraherade Therese Simonsson såpass att inhopparen brände ett i övrigt öppet mål. Minuten efter att Larsson försökt med en frispark, där Koss hade väl fri sikt, kom också 0-3. Matilda Rosqvist kunde enkelt bredsida dit andrabollen som Hammarby inte fick undan.

 

Med tio minuter kvar släpptes Merlinda Shabanaj in i spel, och hon var inblandad i de två sekvenser som vi – ställningen i matchen till trots – orkade notera under slutminuterna. Just innan vi gick in på tilläggstid stoppade hon en omställning med ett livtag i flera sekunder på den bollförande AIK-spelaren; antagligen hela säsongens tydligaste varning redan i februari, men kortet halades aldrig upp. Och cupderbyts sista avslut blev Shabanajs, efter en fin soloaktion, dock en bit utanför.

 

Hammarby har två möjligheter till revansch i Elitettan-spelet, som båda lagen nu riktar in sig på; Piteå blir med sin målskillnad från AIK-mötet svåra att rå på i cupgruppen. I dag var en tydlig skillnad lagen emellan att de svartgula kändes klart mer samspelta, och det är ju något som bör ge sig med tiden för Bajen. Förhoppningsvis gäller detta också spelet i defensiv tredjedel där det behöver bli betydligt mer resolut.

 

Mattias Jansson

 

Foto: Bildbyrån

Startelva

2.
Filippa Graneld
3.
Julia Ekholm
4.
Fanny Johansson
5.
Elin Bergkvist
8.
Ellen Gibson
10.
Emma Jansson
11.
Alma Nygren
16.
Emilia Larsson
18.
Hanna Lundkvist
19.
Klara Folkesson
24.
Britta Gynning

Arena

Hammarby IP

Avbytare

6
Felicia Saving
9
Astrid Larsson
14
Lawlaw Nazeri
15
Merlinda Shabanaj
20
Jonna Andersson
22
Jonna Ståhl
23
Alice Ruda

Domare

Ulrica Löv, Täby

Mål

  • 0-1 Elsa Törnblom (2)
  • 0-2 Malin Broberg (45)
  • 0-3 Matilda Rosqvist (74)

Kort

  • Emma Jansson (23)

Byten

  • Alma Nygren / Astrid Larsson (62)
  • Klara Folkesson / Lawlaw Nazeri (74)
  • Hanna Lundkvist / Merlinda Shabanaj (81)