toggle menu

Match | Hammarby - AIK

Volkswagen Sthlm Challenge, 2021-02-06 16:05


Hammarby

2:0

(1:0)

AIK

Hammarby

AIK

Bajen mönstrade alltså flera nya ansikten i årets första elva. Anna Tamminen fick förtroendet mellan stolparna, bakom Alice Carlsson som fick kampera ihop med keeperns landslagskamrat Eva Nyström. På innermittfältet fick vi se Fanny Hjelm bredvid Hanna Folkesson, och offensivt hade högerflankens Madelen Janogy sällskap av centrala Piteå-polaren Nina Jakobsson. Viss kemi ”gratis”, således, vilket syntes inte minst under en imponerande första halvtimme.

 

Redan i tredje minuten var Nina Jakobsson nära att hitta rätt i samband med en dubbelhörna, då hennes avslut täcktes. Även åtta minuter in osade det katt kring gästernas straffområde, då Madelen Janogy tog vid efter en fin räd signerad släpande Emma Jansson, och sånär fintade bort sista bevakningen. Och strax därpå svarade alltså ”Madde” för ledningsmålet då förra lagkamraten i PIF, June Pedersen, fick på ett perfekt vänsterinlägg. Janogy var lika klinisk i sitt avslut med pannan – tillbaka i första burgaveln.

 

Nyström kom också in rätt i sin Hammarby-debut. Minuten efter 1-0 rann Clara Härding igenom, men mittbacken bet sig kvar i löpduellen och fläkte sig i vägen för det tänkta avslutet. Och Jakobsson, hon höll med kvarten spelad på att förvalta det svepande uppspelet från just Nyström till utökad ledning. Efter att ha gjort bort Julia Laukström nere till vänster skar hon in och avslutade högt, men Milla-Maj Majasaari fick upp en hand och styrde bollen ovan ribban. Efter hörnan fick Hanna Lundkvist, i dag liksom tidvis i fjol högerback, skaplig träff men keepern kunde släppa avslutet som gick halvmetern över.

 

Nära 2-0 var också Emilia Larsson, som med utgångspunkt på vänsterflanken var högst delaktig i de besvär som Hammarbys presspel beredde de svartgula. Mitt i halvleken läste Larsson ett uppspel, avancerade några meter och uppfattade Majasaaris position – en bra bit från sin mållinje. Lobben blev dock något för hård och gick i ribbans överkant. En liknande chans tog sig AIK till ett par minuter därpå. Härdling oroade återigen Tamminen, som kom ut snabbt i den högra utkanten av straffområdet och räddade avslutet, men inte hann tillbaka då andrabollen hamnade hos Hallbera Gísladóttir. Den 117-faldiga landslagsytterbacken hittade dock inte rätt med skottet.

 

En i detta skede inte helt ologisk 2-0-boll hamnade istället i AIK:s nätmaskor kort därpå, ditförpassad av Janogy, men domarteamet hittade en möjlig men långt ifrån självklar frispark emot Folkesson som tacklat fram 1-0-nickaren till läget. ”Folke” revanscherade sig sånär för detta i 32:a minuten, efter rappt förarbete från Janogy och Jansson, men avslutet från halvmånen smet strax utanför. Istället för utökad ledning tog AIK över något framemot paus. Närmast 1-1 var Linda Hallin, som fick bollen till skänks bara ett par meter från mål efter en grönvit snedträffsrensning vid hörna. Men halvlekens sista bolltouch fick Tamminen – en riktigt saftig och rätt så avgörande fotparad.

 

Bajen gjorde fem byten i paus. Helén Eke tog över Lundkvists högerbacksroll medan ”Lunkan” ersatte Janogy längre fram i korridoren. Frida Thörnqvist tog över spjutspetsvärvet, Ellen Gibson gick in i en lika gnuggande roll som Hjelms, Elsa Karlsson ersatte Carlsson som lämnade över bindeln till Folkesson och så fick Jansson avlösning av Enskede-värvade Matilda Vinberg.

 

I början av andra halvlek var det AIK:s presspel som bet. ”Se till att få ett lugn”, manade Pablo Piñones-Arce från sidlinjen, i samband med att Tamminen klev fram med en dubbelräddning. Det var då Rosa Kafaji som snappade upp ett vänsterinspel och avslutade från nära håll – målvakten lämnade en halvdan retur, men i gengäld hann hon ner med en näve då Kafaji bara skulle raka dit bollen.

 

Inget baklängesmål, men HIF drabbades av andra sorters bakslag precis därefter. ”Thörna” fick en rätt så onödig tryckare vid sidlinjen och landade illa. Förhoppningsvis var det en säkerhetsåtgärd när hon lämnade plats för gästspelaren Filippa Wallén. Turneringsreglerna medger sex byten vid tre tillfällen, kanske inte optimalt första veckan i februari, ur sportsligt och skaderiskmässigt hänseende. Än jobbigare således att Eke blev sittande i samband med detta sjätte grönvita byte – Bajen tvingades slutföra matchen med tio spelare.

 

Desto roligare då att Hammarby höjde sig rejält i samband med decimeringen. Ett defensivt skärpt grönvitt lag släppte egentligen inte till något överhuvudtaget – bortsett från ett högst oannonserat halvdistansskott från Kafaji med knappa kvarten kvar, i ribbans översida. Och till på köpet fick vi se en blixtrande omställning resultera i 2-0.

 

Vinberg, som fått kliva upp som ”nia” efter skadorna, stod för ett riktigt fint förarbete när hon avancerade på offensiv planhalva och släppte ut bollen till höger i precis rätt ögonblick. Där tog Larsson vid – och när passningsluckan inte uppenbarade sig, så hittade hon istället en öppning invid första stolproten. Resten av matchen spelades av på ett kontrollerat sätt.

 

Axelssons tränarsyn på matchen:
– Det var en stabil insats med många bra prestationer, med tanke på att det var årets första match. Det finns en lojalitet i det vi gör som ger oss bra förutsättningar för att jobba vidare i vår process. Vi är tillfreds med de svar som vi fick i dag.

 

Mattias Jansson

Startelva

1.
Anna Tamminen
2.
Eva Nyström
6.
Fanny Hjelm
7.
Hanna Lundkvist
9.
Madelen Janogy
10.
Emma Jansson
14.
Nina Jakobsson
16.
Emilia Larsson
17.
Hanna Folkesson
18.
Alice Carlsson
23.
June Pedersen

Arena

Tele2 Arena

Avbytare

4
Eden Lind
8
Ellen Gibson
13
Matilda Vinberg
15
Elsa Karlsson
19
Frida Thörnqvist
21
Filippa Wallén
24
Britta Gynning
26
Ellika Holmberg
27
Helén Eke

Domare

Mål

  • 1-0 Madelen Janogy (13)
  • 2-0 Emilia Larsson (80)

Kort

Byten

  • Madelen Janogy / Helén Eke (46)
  • Nina Jakobsson / Frida Thörnqvist (46)
  • Fanny Hjelm / Ellen Gibson (46)
  • Alice Carlsson / Elsa Karlsson (46)
  • Emma Jansson / Matilda Vinberg (46)
  • Frida Thörnqvist / Filippa Wallén (67)