toggle menu

Match | Hammarby - Älvsjö AIK

Träningsmatch, 2021-02-20 14:00


Hammarby

7:0

(5:0)

Älvsjö AIK

Hammarby

Älvsjö AIK

Storseger i årets första match på Hammarby IP

 

Bajen kom till spel med en något sargad trupp. Med Hanna Lundkvist, Anna Tamminen och Eva Nyström på landslagsåtaganden (där vi grattar våra båda finskor till Finlands EM-plats!) och ett flertal skavanker, var det knappast en uppvärmningsskada på Frida Thörnqvist laget behövde. Således fick F19-anfallaren Ellika Holmberg dra av värmningsjackan och göra sin första A-lagsstart. Grunduppställningen blev en 3-5-2-variant där June Pedersen, Ellen Gibson och gästspelande Filippa Wallén bildade försvarstrio, och med Ellen Wangerheim i en wingback-roll längs högerflanken.

 

Matchen inleddes så som det främst skulle utspela sig denna lördagseftermiddag, med ett Bajen som pressade högt och med det mesta av bollinnehavet, och ett Älvsjö som hade stora problem att etablera eget spel. I den tredje minuten hittade Nina Jakobsson in till Emilia Larsson med ett inlägg från kortlinjen, där Emilia tog emot och placerade in 1-0 nere vid Elsa Netzs ena stolprot. I anfallet efter var så Larsson nära att utöka målskörden, men hennes hårda vristskott från distans tippades i ribban och ut till hörna.

 

I tionde minuten var det Matilda Vinbergs tur att presentera sig i målprotokollet för första gången i grönvitt när hon, fint frispelad av Emma Jansson, störtade in centralt i straffområdet och behärskat placerade in tvåan med vänstern. Ett par minuter senare klippte June Pedersen till på frispark från liknande distans som Emilia tidigare. Skottet vek dock någon meter utanför målramen, men siktet skulle bättras på senare i matchen.

 

Första halvtimmen var det total Bajendominans, men under en femminutersperiod innan halvtid skulle gästerna få till tre hörnor på kort tid. Det vållade dock inga större bekymmer för hemmalägret och istället skulle siffrorna springa iväg rejält innan pausvisslan. I 43:e minuten drog Ellika Holmberg till med ett hårt avslut på halvvolley nära straffområdesgränsen, som tog en retfull styrning på täckande bortaben och in i nät – efter gott förarbete av Vinberg. Minuten senare nickskarvade Nina Jakobsson fram Ellen Wangerheim, som störtade sig fri längs högersidan och rullade in 4-0. Hammarby hann även med ett sista anfall där slutligen Emma Janssons långa högerinspel från nådde en fristående Larsson som bredsidade in 5-0 via överliggarens undersida.

 

 

Inga Bajenbyten i paus, men vi såg ett trippelbyte hos gästerna och grönvita återseenden i form av Ellinor Johansson och Moa Ekmyr Garpenbeck. Öppningen av andra halvlek blev inte helt olik den första, med mycket grönvita kombinationer och fortsatt högt presspel. I 49:e minuten lade Emilia upp bollen på straffpunkten, efter att Jansson mejats ner bakifrån, och fullbordade sitt hattrick i högra klykan. Larsson har nu inlett året med fem mål på tre matcher.

 

Bajen fortsatte sedan trycka på, oftast längs högerkanten där Wangerheim kom framstörtande om vartannat. I 54:e minuten bröt hon ett uppspelsförsök högt upp i banan och tog sig in i straffområdet. Med sig centralt hade hon Nina Jakobsson, men avslutade istället själv – tätt utanför i burgaveln. Ett par sekvenser senare fick Nina sin bästa chans för dagen. Fanny Hjelm hittade anfallaren på djupet, som rundade Netz i bortakassen, men fick bollen något för långt ifrån sig i skottögonblicket och bollen i gaveln även den gången.

 

I mitten av andra halvlek kom Älvsjös kanske bästa period offensivt sett då en del ytor öppnades upp. Först stod Jonna Andersson för en fin parad på Magda Le Therisiens högeravslut. Sedan hade gästernas Nadja Fernström ett avslut nära mål där June Pedersen fick agera räddare med täckande fötter.

 

Med tio minuter kvar av ordinarie tid fick vi se ett rakt F19-byte på anfallspositionen när 3-0-skytten Ellika Holmberg lämnade plats åt Esme Faulds, som fanns med i sin första A-lagstrupp. Hennes främsta läge kom när hon var nära att roffa åt sig bollen av Netz, som tog en färd långt ut i eget straffområde men fick till slut handskarna på lädret.

 

June Pedersen fick runda av dagen med en tidig Årets mål-kandidat när hon drev upp bollen från sin vänsterbacksposition och avlossade kanonen från drygt 25 meter upp i krysset. 7-0-skyttens egna syn på matchen, som hon inledde till höger i en trebackslinje:
– Jag har ju aldrig spelat på den positionen tidigare, så när jag fick reda på det i går har jag såklart funderat lite på extra på hur man bäst löser uppspelsbiten eftersom jag är sjukt vänsterfotad. Men det var riktigt kul att testa på och få ett annat perspektiv på det hela än man är van vid.

 

Hur ser du på insatsen i stort med tanke på att det saknades en hel del namn?
– För det första ställde vi upp på ett sätt vi inte gjort tidigare i år, och som du säger med en del spelare borta och några nya spelare in. Ska man trycka på något skulle jag säga att vi var väldigt effektiva, och det har vi varit betydligt mer än vid samma tidpunkt på försäsongen förra året, tycker jag. Vi hade många fina anfall, gjorde snygga mål och att hålla nollan är alltid lika viktigt. När man är inne i en sån här träningsperiod kan det se lite hipp som happ ut vissa stunder, så man ska inte stirra sig alltför blint på smågrejer eftersom vi alla vet hur vi vill göra saker.

 

 

Som du nämner var det ju ett par fina mål, hur rankar du din slutbalja för dagen?
– Haha, jag var faktiskt ganska sur eftersom jag gjorde ett par misstag som de var nära att göra mål på strax innan, så det kändes ju jätteskönt, såklart. Jag vill nog ändå lyfta 5-0-målet i första halvlek, där först “Gibbe” hittar mig, jag spelar till Wangerheim, som sätter den i djupet på Jansson och in till Emilia. Det går väldigt snabbt och många i laget som är involverade, så jag skulle nog säga det målet ändå, avslutar June. 

 

Ludvig Axelssons tränarsyn på insatsen:
– En match där vi är dominanta från minut ett. För oss blir den här typen av matcher en utmaning för oss själva att förhålla oss till våra principer och sätta tonen i matchen. Stundtals gör vi det bra, men faller ibland in i matchens mantra och blir något bekväma samtidigt som vi inte driver upp bolltempot tillräckligt. I det stora hela är bra och viktigt att vi fick många minuter på ett vissa spelare.

 

Marcus Bolldén

 

Foton: Henric Wauge

Startelva

6.
Fanny Hjelm
8.
Ellen Gibson
10.
Emma Jansson
11.
Ellen Wangerheim
13.
Matilda Vinberg
14.
Nina Jakobsson
16.
Emilia Larsson
20.
Jonna Andersson
21.
Filippa Wallén
23.
June Pedersen
26.
Ellika Holmberg

Arena

Hammarby IP

Avbytare

Nelly Arvidsson
17
Hanna Folkesson
18
Alice Carlsson
19
Frida Thörnqvist
28
Mercy Sabuni Söderling
29
Esme Faulds

Domare

Sofie Borck Janeheim

Mål

  • 1-0 Emilia Larsson (3)
  • 2-0 Matilda Vinberg (10)
  • 3-0 Ellika Holmberg (43)
  • 4-0 Ellen Wangerheim (44)
  • 5-0 Emilia Larsson (45+1)
  • 6-0 Emilia Larsson (49, str)
  • 7-0 June Pedersen (85)

Kort

Byten

  • Filippa Wallén / Mercy Sabuni Söderling (60)
  • Ellika Holmberg / Esme Faulds (80)