toggle menu

Match | Hammarby - IF Brommapojkarna

Volkswagen Sthlm Challenge, 2021-02-14 16:00


Hammarby

4:1

(2:0)

IF Brommapojkarna

Hammarby

IF Brommapojkarna

Bajen inledde försäsongen med turneringsseger

 

Hammarby var förvarnat efter att BP välförtjänt slagit ut Djurgården i sin semifinal, men kunde rätt så komfortabelt ta hem turneringssegern i premiärupplagan av Volkswagen Stockholm Challenge. Madelen Janogy, som ju nätade mot AIK senast, slog i eftermiddag till med två nya mål och Bajen gick efter 2-0 i paus ifrån till en 4-1-seger. – En stabil insats där vi gör vad som krävs, säger huvudtränare Pablo Piñones-Arce.

 

Efter att Elsa Karlsson och Eva Nyström gjort en halvlek ihop mot AIK, så fick vi se ett minst sagt spelande mittlås i 90 minuter mot BP. Inledningsvis hade duon lite besvär med att sortera ut saker och ting när de rödsvarta pressade högt och synkat, på ett helt annat sätt än vad tvillinglagen gjort i turneringen. Det skulle dock ta sig efterhand och Bajen tog, utan att glänsa spelmässigt, över – genom att ta kommandot just tempomässigt.

 

Efter tio minuter sökte June Pedersen efter Matilda Vinberg, som släpade centralt bakom Nina Jakobsson och fanns på rätt plats, men inte kom åt inläggsbollen. Istället direktavslutade Madelen Janogy ur bortre, högra ytan – men bredsidan hamnade utanför på fel sida om burgaveln. Ledningsmålet gjorde hon istället fem minuter därpå, när hon sökte Emilia Larsson från sin högerkant men fick se inläggsbollen gå rakt igenom boxen och in vid bortre stolpen.

 

Det var alltså betydligt bättre fart än mot AIK, men därmed såg detta på sätt och vis mer ut som första träningsmatchen, då de typiska försäsongsmissarna var fler än föregående helg. Vinberg och Janogy hade var sin möjlighet att utöka framemot paus, men istället var det innermittfältets Fanny Hjelm som klev fram. Bokstavligen. Nyförvärvet tog tålmodigt med sig bollen hela vägen från sitt balansmittfält in i straffområdet, och på vägen var det som att hon kroppsfintade att hon skulle kroppsfinta. Hon gjordes sedan ner av två BP-försvarare och Larsson slog säkert dit straffen.

 

Bildbyrån

 

2-0 i paus, inför en andra halvlek där Ellen Wangerheim och Emma Jansson ersatte Larsson respektive Vinberg. Ingen dålig duo att kunna slänga in i vad som ändå var en final – och 16-åringa Wangerheim behövde bara sex minuter på planen för att hinna med tre mer eller mindre farliga avslut. Överhuvudtaget tog Bajen kommandot på ett annat sätt än i första akten, både trots och tack vare trippelbytet med halvtimmen kvar. Bland annat gjorde Mercy Sabuni Söderling sitt första riktiga avtryck i A-lagströjan.

 

Fem minuter därefter kom 3-0. Bland funktionärer och personal på plats konstaterade snabbt att man aldrig sett något liknande. Förarbetet var vackert; Nyströms precisa, långa uppspel fångades upp av Lundkvist. Hon fick inte riktigt till sitt högerinlägg, men precis när bollen enkelt skopats upp av Josephine Frigge, så rammades hon av förra HIF-mittbacken Elin Bergkvist. Bortamålvakten kunde inte hålla bollen som studsade över mållinjen – och efter några sekunder bortom tid och rum fann sig domarteamet, som inte kunde göra annat än att döma för grönvitt 3-0-mål.

 

Gästerna fick visserligen dit en reduceringsboll, och man får väl lyfta på beppehatten för tidigare Hammarby-yttern Tempest-Marie Norlins effektivitet då lägena bjuds, här bokstavligen efter ett generöst bolltapp vid egen hörnflagga. Men svaret kom snabbt – Janogy punkterade tillställningen efter att Ellen Gibson och inbytta Frida Thörnqvist serverat henne med gemensamma krafter. ”Madde” såg nästan ut att ha för god tid på sig, men var kylig då hon satte dit 4-1 vid bortre stolpen. Femettan var nära i slutminuterna när Wangerheim vek in från sin vänsterflank och sökte bortre krysset, men bollen gick i insidan av målramen – nära ett drömmål, men det kan gott sparas till tävlingssäsongen.

 

 

Pablo Piñones-Arce om 4-1-segern:
– En stabil insats där vi gör vad som krävs. Stundtals väldigt bra och emellanåt lite slarvigt, som matcher under försäsongen kan se ut. Det är viktigt att fortfarande förstå att vi är väldigt tidigt in på året, men spelarna visar en stor vilja att göra rätt saker. Vi är så klart väldigt glada över segern i en miniturnering som organiserats väldigt bra, och som vi hoppas blir av även kommande år.

 

 

Mattias Jansson

 

 

Foto överst: Henric Wauge

Startelva

1.
Anna Tamminen
2.
Eva Nyström
6.
Fanny Hjelm
7.
Hanna Lundkvist
8.
Ellen Gibson
9.
Madelen Janogy
13.
Matilda Vinberg
14.
Nina Jakobsson
15.
Elsa Karlsson
16.
Emilia Larsson
23.
June Pedersen

Arena

Tele2 Arena

Avbytare

10
Emma Jansson
11
Ellen Wangerheim
17
Hanna Folkesson
18
Alice Carlsson
19
Frida Thörnqvist
20
Jonna Andersson
21
Filippa Wallén
26
Ellika Holmberg
28
Mercy Sabuni Söderling

Domare

Laura Rapp

Mål

 • 1-0 Madelen Janogy (16)
 • 2-0 Emilia Larsson (40, str)
 • 3-0 Självmål (65)
 • 3-1 Tempest-Marie Norlin (72)
 • 4-1 Madelen Janogy (74)

Kort

Byten

 • Matilda Vinberg / Emma Jansson (46)
 • Emilia Larsson / Ellen Wangerheim (46)
 • Fanny Hjelm / Mercy Sabuni Söderling (60)
 • Nina Jakobsson / Frida Thörnqvist (60)
 • June Pedersen / Filippa Wallén (60)
 • Madelen Janogy / Ellika Holmberg (79)