Match | Hammarby - IF Brommapojkarna

Elitettan, 2019-04-13 14:00

Publiksiffra: 776

Hammarby

4:0

(2:0)

IF Brommapojkarna

Hammarby

IF Brommapojkarna

MATCHVÄRD

Islossning i premiärfesten mot BP

 

Hammarbys hemmapremiär mot serienykomlingen BP blev precis den soliga fest och start på Elitettan-spelet som vi hoppats på, med tre fina grönvita mål – och ett märkligt 2-0 i 44:e med bortautvisning i svallvågorna. Astrid Larsson både inledde och avslutade målskyttet inför 776 högljudda på läktarplats.

 

Efter att Olga Ekblom tackats av under värdiga och uppskattade former gjorde vi oss redo för att dra igång årets seriesäsong på ”Kanalplan”. Och själva premiärmatchen blev även den stabil och bejublad – en storseger i premiären lovar ju alltid gott inför de kommande 25 omgångarna.

 

Brommapojkarnas anfallsduo, DIF-bekanta Tempest-Marie Norlin och Daniella med lika blårandigt klingande efternamnet Novaković, hotade emellanåt med sin snabbhet. Jonna Andersson i buren agerade dock tryggt, med god hjälp av mittlåset med Elin Bergkvist och Fanny Johansson, som trängde BP-duon till mindre bra avslut. Och spelmässigt hade Hammarby ett tydligt grepp om taktpinnen genom hela matchen.

 

Efter halvchanser för halvt släpande Klara Folkesson och vänsterflankens Emma Jansson, och ett par tajta men sannolikt korrekta offsideflaggor, spelade sig Bajen i 27:e minuten fram till ett riktigt vackert ledningsmål. Jansson stod för inlägget och ytterkollegan Astrid Larsson för mottagningen och det behärskade höga avslutet från andra ändan straffområdet.

 

Med minuten kvar av halvlekens ordinarie tid kom också 2-0. Såklart alltid psykologiskt fördelaktigt med utökad ledning i detta skede, men den här gången dödades dessutom matchen. Lotta Ökvist väggade med Jansson och fick in bollen framför mål, även om BP-försvaret menade att den varit över kortlinjen och vänt. Det blev ändå bara en liten detalj i sammanhanget – bortakaptenen Alice Karlsson nickade undan och fick i nästa tiondels sekund Bajen-anfallaren Emilia Larsson över sig. Fullt möjlig frispark bara det, och Karlsson blev liggande med nacksmärtor. Då kunde Emilia ta emot Felicia Savings halvträff, en av få svaga prestationer från den unga innermittfältarens sida i dag, och lägga bollen i nätmaskor… som målvakten Nichole Persson övergivit för att titta till sin offsideupphävande lagkamrat.

 

Domarsignalen för huvudskada kom alltså aldrig – och såväl rödsvarta spelare som lagets läkare omringade rättskiparen. Michelle Rojas Flores, målbäst i BP under fjolåret, fick bära hundhuvudet och ta emot ett kort. När den chilenska landslagsspelaren bara fem minuter in i andra halvlek upprepade den bedriften, och alltså visades ut med två gula för snack, var premiären definitivt avgjord.

 

Det behövdes en till spik i kistan, tyckte Folkesson, som skar in från vänster och från snäv vinkel pangade dit 3-0 – någon minut efter utvisningen. Försäsongens måltakter tycks alltså sitta i för Hammarbys centertank. Sedan dröjde det bara fyra minuter till innan nästa balja. Här måttade ”Asta” från distans två gånger om – bollträffen var hårdare vid det första försöket, som sänkte närmaste BP-spelare, men den andra var nog mer välriktad. Bollen seglade upp i Perssons högra kryss.

 

Därefter var resten av speltiden en formalitet. Hanna Lundkvist, Ellinor Johansson och Lawlaw Nazeri stod för intressanta inhopp men utan att tändningen riktigt fanns där i omgivningen. Emilia hade ett par lovande frisparkslägen men sparade på fullträffarna. Och givetvis fick BP-Karlsson ytterligare en smäll mot huvudet utan att domarteamet blåste av. Spelmässigt var detta inte fulländade 90 minuter på något sätt, men från en 4-0-vinst finns givetvis alltid mycket positivt att ta med in i fortsättningen.

 

 

Premiärstatistik, Bajen-Brommapojkarna 4-0 (2-0):
Avslut 16-6 (7-3)
På mål 7-2 (4-1)
I ram –
Hörnor 4-1 (2-1)
Frisparkar för 8-11 (5-5)
Offside 8-3 (4-2)
Gula kort 2-3 (1-2)
Rött kort 0-1 (0-0); Rojas Flores 52′

 

 

Härnäst väntar tre seriematcher på behändigt avstånd. Hammarby reser till Uppland för bortamöten med AIK och Uppsala, innan Mallbacken kommer på besök den 4 maj – köp biljett här!

 

 

Foto: Bildbyrån

Startelva

3.
Julia Ekholm
4.
Fanny Johansson
5.
Elin Bergkvist
6.
Felicia Saving
8.
Ellen Gibson
9.
Astrid Larsson
10.
Emma Jansson
16.
Emilia Larsson
17.
Lotta Ökvist
19.
Klara Folkesson
20.
Jonna Andersson

Arena

Hammarby IP

Avbytare

Adina Tappert
2
Filippa Graneld
13
Katja Höyer
14
Lawlaw Nazeri
15
Merlinda Shabanaj
18
Hanna Lundkvist
25
Ellinor Johansson

Domare

Jennifer Laurin, Enköping

Mål

 • 27 Astrid Larsson (1-0)
 • 44 Emilia Larsson (2-0)
 • 55 Klara Folkesson (3-0)
 • 59 Astrid Larsson (4-0)

Kort

 • Fia Grönborg (29)
 • Ellen Gibson (45+1)
 • Klara Folkesson (50)
 • Michelle Rojas Flores (52)

Byten

 • Emma Lillbäck / Aisha Faiqi (46)
 • Klara Folkesson / Hanna Lundkvist (60)
 • Tempest-Marie Norlin / Michaela Larsson (61)
 • Felicia Thörngren / Mathilda Prim (61)
 • Julia Ekholm / Ellinor Johansson (70)
 • Astrid Larsson / Lawlaw Nazeri (76)