Match | Hammarby - Djurgårdens IF

Damallsvenskan, 2017-06-18 17:00

Publiksiffra: 2137

Hammarby

0:2

(0:0)

Djurgårdens IF

Hammarby

Djurgårdens IF

MATCHVÄRD

Bajen föll inför storpublik i derbyt

 

Zinkensdamms IP badade i sol när det äntligen var dags för ett damallsvenskt derby igen. Inför 2137 personer var det Djurgården som till slut stod som segrare, efter mål av Mia Jalkerud och Tempest-Marie Norlin i andra halvlek. Filippa Angeldahl och Anna Oscarsson träffade båda ribban, men ändå speglade inte 0-2-siffrorna på resultattavlan händelserna på planen alltför illa.

 

Vid seger, denna stekheta eftermiddag på Södermalm, hade Bajen gått förbi Djurgården i tabellen. Det blev istället gästerna som drog ifrån. Långa köer vid biljettluckorna gjorde att matchen fick en åtta minuter försenad avspark. Drygt 1500 biljetter var sålda i förköp och därtill slöt alltså än fler upp, vilket blev glädjeämnet för dagen – det var många år sedan så många kom för att stötta Söderbönorna.

 

De första spelminuterna blev sönderryckta av två kortare uppehåll på grund av skador. Först fick en djurgårdare bollen i huvudet, och sedan blev Elena Sadiku liggande. Mittfältaren tvingades senare utgå på grund av skadan. Första delen av halvleken präglades av lågt tempo och mycket spel i respektive backlinje. I den 15:e minuten hade Bajen en omställning, där en lång passning gick till Julia Zigiotti som nådde bollen, men inte kunde avsluta då Guðbjörg Gunnarsdóttir i DIF-målet kom ut och för nära Zigiotti. Några minuter senare hade Filippa Angeldahl ett skott i ribban, vilket var den bästa chansen i första halvlek.

 

Hammarby tog efter ramträffen över matchen lite, och halvvägs mot paus kom Cathrine Dahlström runt på sin kant och slog ett hårt och lågt inlägg, som nådde Olga Ekblom vid bortre stolpen. Bajens kapten fick inte ordning på avslutet, men bollen gick till Dahlström igen, som försökte placera in bollen. Tyvärr gick skottet rakt på Gunnarsdóttir i DIF-målet. Kort därpå byttes Ellen Gibson in istället för Sadiku.

 

Tempest-Marie Norlin fick ett bra läge att göra mål för DIF efter en dryg halvtimme, men fri i straffområdet höll hon i bollen lite länge – Alexandra Lindberg gjorde en strålande brytning. Det sista som hände innan paus var att Djurgårdens anfallare Mia Jalkerud fick en chans från nära håll, men bollen gick över målet. Ställningen var 0-0 i paus men med plus för hemmalaget.

 

Tre minuter in i andra halvlek fick Jalkerud en chans till att göra mål, men hennes nick gick utanför. I den 55:e minuten slarvade hammarbyarna i ett uppspel. Jalkerud tog bollen, avancerade framåt och den här gången lobbade hon över och förbi Emma Holmgren. Hammarby försökte att replikera, men tio minuter efter 0-1-målet för DIF kom även 0-2. Den här gången var det en snabb omställning, där Johanna Rytting Kaneryd vann bollen och spelade fram Hanna Lundqvist, som i sin tur passade till Norlin och till ett enkelt avslut där hon rullade bollen bredvid Holmgren.

 

Ett vasst reduceringsläge för Söderbönorna skapade Ekblom, som i 72:a spelade tillbaka in till Julia Zigiotti, men U23-landslagsanfallaren sköt tätt över. En andra möjlighet var ett skott från Anna Oscarsson redan i nästa minut och anfall, som träffade ribban. Men sedan kom forceringen av sig, och närmare än så kom inte Hammarby denna eftermiddag.

 

Eva Fransson

 

Foto: Bildbyrån

Startelva

1.
Emma Holmgren
3.
Alexandra Lindberg
6.
Olga Ekblom
7.
Cathrine Dahlström
14.
Anna Oscarsson
15.
Julia Zigiotti
20.
Helén Eke
22.
Sejde Abrahamsson

Arena

Zinkensdamms IP

Avbytare

2
Julia Ekholm
8
Ellen Gibson
9
Amanda Johansson
10
Therése Boström
11
Elena Sadiku
13
Madeleine Tegström
16
Filippa Angeldahl
17
Astrid Larsson
18
Kajsa Sund
91
Patricia Kaldoyo

Domare

Pernilla Larsson, Trollhättan

Mål

  • 0-1 Mia Jalkerud (55)
  • 0-2 Tempest-Marie Norlin (64)

Kort

Byten

  • Elena Sadiku / Ellen Gibson (26)
  • Madeleine Tegström / Kajsa Sund (66)