Match | Hammarby - Djurgårdens IF

OBOS Damallsvenskan, 2018-05-27 13:00

Publiksiffra: 4197

Hammarby

0:1

(0:0)

Djurgårdens IF

Hammarby

Djurgårdens IF

MATCHVÄRD

Oskarpt Bajen föll sent i derbyt

 

Bajens tunga uddamålstorsk-trend fortgick även i dag. Hammarby hade trots allt en stark torsdagsinsats att ta avstamp i, och det märktes i första halvlek, där Djurgården stundtals trycktes tillbaka ordentligt. Den vassaste av flera jättechanser hade Kelly Conheeney, vars avslut strök stolpen. I andra tog DIF över och i 77:e kunde Emma Holmgren inte längre stå emot.

 

Hos de grönvita var Sejde Abrahamsson tillbaka bredvid Alexandra Lindberg i mittförsvaret, medan Kelly Conheeney och Hanna Lundqvist fick förtroendet från start på Emma Janssons och Frida Sjöbergs bekostnad – även om duon skulle släppas in senare. Jämfört med Linköpingsmatchen tog Julia Zigiotti också ett kliv upp i banan; på topp.

 

Efter avvaktande 13-14 minuter tog Bajen över initiativet rejält, med lika bra intensitet i såväl passnings- som presspelet, som mot Linköping. Chanserna lät heller inte vänta på sig. Conheeney gav Lundqvist läge för ett direktavslut tätt metern utanför, och fick minuten därpå bra träff från halvdistans – en boll som dock fastnade på Mia Sundlöv.

 

Den stora möjligheten, halvvägs mot paus, spelade sig Hammarby fram till via ett mönsteranfall värt ett bättre öde. Conheeney vann bollen högt och väggade med Olga Ekblom, innan amerikanskan tunnlade Petronella Ekroth och forsade vidare till ett fritt skottläge från vänster. Conheeney sökte Guðbjörg Gunnarsdóttirs bortre stolprot, men avslutet hamnade decimetern fel.

 

Drygt 4000 gjorde vad de kunde, med växelsång mellan läktarna, och på planen hade Djurgården inte mycket att sätta emot spelmässigt – de två blårandiga halvchanserna bjöd Bajen på. Först gav slarv på egen planhalva Mia Jalkerud utrymme att måtta, men Lindberg hann emellan. Mittbacken hade strax dessförinnan haft svårt att komma överens med Holmgren om huruvida en lycka till-boll skulle skopas upp eller rensas väck, något som redde upp sig hyfsat smärtfritt.

 

Slutminuterna innan paus blev händelserika. Zigiotti skottfintade sig till ett läge för vänsterdojan, där Sundlöv täckte till hörna. En stund senare bar en snabb attack in i straffområdet från vänster, med ännu en hörna som belöning. Elise Kellond-Knights serve möttes av Lindberg vid bortre stolpen, men volleyn gick på fel sida om den.

 

DIF stack emellan med ett inlägg från Ekroth där Michelle Wörner lobbnickade, och Holmgren fick sträcka ut – välbehövlig uppvärmning inför vad som komma skulle i andra halvlek. På tilläggstid fick HIF en märkligt tilldömd frispark på mittplan. Kellond-Knights lyftning knoppades undan till vänster, och därifrån stack Ekblom snabbt in bollen igen. Conheeney tog emot, vände bort bevakningen och fick på en halvvolley i samma moment – men Gunnarsdóttir klarade.

 

Scenförändringen var påtaglig efter vilan – blåränderna fick ordning på spelet och hade en än tydligare chansövervikt än den grönvita dittills. Dryga minuten in testade Irma Helin med en halvdistanslobb där Holmgren tippade till hörna, och på den fick Jalkerud bra träff i boxen, en boll som keepern höll, med stökig trafik runt sig.

 

Derbyts främsta prestation fick vi se kvarten in. Ekroth klev fram i högerkorridoren och via två motlägg igenom inspelet till Jalkerud. Det rappa avslutet mot första krysset hann Holmgren dit för att få en hand på – en helt vansinnig räddning. Vid den följande hörnan fick Kellond-Knight hjälpa till och mota undan bollen på mållinjen, halvsekunden innan Lindberg stod i vägen för returen, metern framför.

 

Då halvtimmen återstod tacklade Ekblom in Fanny Andersson i SVT:s studiobord, vilket såg otäckt ut, men DIF-yttern kunde återgå i spel. Ytterligare en intressant situation uppstod vid denna Hammarbys vänstra sidlinje, tio minuter därpå. Conheeney ville ta inkastet snabbt, men bollen höll Ann-Helén Grahm, och tränaren kunde handgripligen dela ut direktivet att ta det lugnt – genom att fördela inkastuppgiften till Amanda Johansson.

 

Med kvarten kvar gjordes dubbelbytet där Jansson och Sjöberg ersatte Ekblom och Lundqvist. Duon såg i de första spelsekvenserna ut att bli en injektion – men istället hann de bara vara på mattan i en minut innan 0-1 var ett faktum. Jalkerud snappade upp en andraboll och fick på ett välplacerat, lågt skott från 20 meter. Ologiskt i stunden, men inte sett till halvleken eller ens matchen i stort.

 

20 minuter är ju mer att spela på än 20 sekunder, som efter baklängesmålet mot LFC, men Hammarby lyckades inte få till speciellt mycket mer i chansväg här än i torsdags. Närmast var ett hårt pressat inlägg från Cathrine Dahlström i 91:a, där Zigiotti inte hann fram för den riktningsförändring som nog hade räckt för att överlista Gunnarsdóttir.

 

Siffror, HIF-DIF 0-1 (0-0):
Avslut 14-10 (8-3)
På mål 2-7 (1-2)
Frisparkar för 7-9 (4-6)
Varningar 0-1 (0-0)
Offside 1-3 (0-2)
Hörnor 1-6 (3-0)
Publik 4197

 

Mattias Jansson

 

Hastigt och mindre lustigt, efter två inledande segrar och fem uddamålsförluster, blir nästkommande bortamöte med Vittsjö den 17 juni viktigt för tabelläget och arbetsron inom laget. Därefter väntar ännu en bortamatch i söderled, mot IFK Kalmar den 24 juni, och i nästa hemmamatch på Hammarby IP kommer Rosengård på besök. Den 30 juni klockan 15.00 är det som gäller.

 

Foto: Peter Jonsson

Startelva

1.
Emma Holmgren
3.
Alexandra Lindberg
6.
Olga Ekblom
7.
Cathrine Dahlström
9.
Amanda Johansson
13.
Madeleine Tegström
14.
Hanna Lundqvist
15.
Julia Zigiotti
22.
Sejde Abrahamsson
24.
Kelly Conheeney
28.
Elise Kellond-Knight

Arena

Tele2 Arena

Avbytare

8
Ellen Gibson
10
Emma Jansson
17
Astrid Larsson
19
Klara Folkesson
20
Helén Eke
25
Frida Sjöberg
35
Caroline Forsgren

Domare

Tess Olofsson

Mål

Kort

Byten

  • Olga Ekblom / Emma Jansson (76)
  • Hanna Lundqvist / Frida Sjöberg (76)