Match | Hammarby - Eskilstuna United

OBOS Damallsvenskan, 2018-08-18 15:00

Publiksiffra: 863

Hammarby

0:2

(0:1)

Eskilstuna United

Hammarby

Eskilstuna United

MATCHVÄRD

Det såg nästan ut som att Hammarby hade missuppfattat avsparkstiden, och när Eskilstuna United satte igång på utsatt tid, var det aldrig nära revansch för uddamålstorsken på Tunavallen. Bajen jämnade ut spelet hyggligt efterhand, men utan att förmå särskilt mycket konkret i jakten på kvittering, och 863 på Hammarby IP fick istället se Uniteds retroaktiva utdelning som gav 0-2 i slutminuterna.

 

Hammarby drabbades av flera avbräck inför hemmareturen mot Eskilstuna United. Olga Ekblom och Helén Eke råkade ut för smällar under början av träningsveckan, och Isak Dahlin med tränarteam fick hämta upp F19-duon Telma Sloma och Nova Bäcklund till A-bänken. Pappersarbetet för nyvärvade amerikanskan Lauren Kaskie hann inte färdigt i tid, och tillochmed ”Just idag” vevades igång för sent. Sammantaget ändå inget som kan förklara den ofas som Bajen sedan befann sig i, från spelminut ett. Det var nästan som att alla utom Emma Holmgren i buren missuppfattat avsparkstiden.

 

Redan efter några sekunder hittade de blåklädda gästerna fram till frispelade Mimmi Larsson, som från vänster rullade sitt avslut precis utanför målvaktens stolpe. Och med två minuter gångna låg 0-1-bollen i nät – Felicia Karlsson drog till rappt i fritt högerläge, och Holmgrens retur fångades upp av Julia Tunturi, som hittade rätt med en enkel halvvolley. Emma Jansson stack emellan med ett optimistiskt försök i en omställning, men annars fortgick Eskilstunas chanskanonad.

 

Sex minuter in var Larsson framme och hotade igen, och hittade Karlsson som sköt lågt. Holmgren sträckte ut och stod för en stark räddning, men Tunturi såg ut att enkelt kunna dra dit returen då de öppna nätmaskorna var många vid keeperns högerstolpe… då drogs avslutet rakt i stolpen. En skänk från ovan, och målvaktens andra bästa vän var i vägen fem minuter senare. Tunturi fick tag i ett inspel från höger och drog till i riktning tillbaka mot första gaveln, men rakt i stolpen. Kvarten in nickade skotskan Vaila Barsley vid en hörna – och antingen hade bollen återigen gått i stolpen eller in via den, om Amanda Johansson inte lyckats nicktäcka.

 

Hammarby hade alltså tur som fortfarande var med i matchen, när den halvvägs mot paus gick in i mer av ett chansfattigare ställningskrig – även om Holmgren fick stå emot för knepiga avslut från främst Larsson, hade hon nu viss hjälp av sitt försvar, som succesivt spelade upp sig till en skaplig nivå. Och 25 minuter in var Bajen rentav en ramträff ifrån 1-1. Jansson, som ju prickade ribban med en distanskanon mot IFK Kalmar senast, gjorde detsamma – en jätteträff från 30 meter som gått in ifall Emelie Lundberg inte fått några av fingrarna på bollen.

 

Vid hörnan kom Alexandra Lindberg först och högst, men inte rätt till nicken. HIF stod, även kollektivt, för en rätt så bra andra hälft av första akten. Dock höll det på att ringa igen bakåt en stund innan paus, när man helt missade att ställa Shannon Woeller offside, men Johansson lyckades få en tå emellan och göra hörna när kanadensiskan sköt.

 

Bajen var betydligt bättre på tårna i inledningen av andra än vad man varit i den första. Några minuter in tog Jansson starkt emot en lyftning, när hon vann sin luftduell med kroppen. Mer än en lång diagonal bolltransport utan att luckan för instick uppstod blev det inte, men Astrid Larsson väggade med Johansson, och ordnade en hörna. Nästa inlägg tog ”Asta” själv hand om, och det var nära att nå rätt.

 

Hammarby fortsatte att föra spelet, och det blev istället till att se upp för Uniteds omställningar. Kvarten in förde Karlsson boll en mot en med Lindberg, men Sejde Abrahamsson hann tillbaka i situationen och bröt. Mindre lyckad var Lindbergs satsning i 66:e, som var alldeles för sen, med straff som givet domslut. Lisa Dahlkvist stegade fram, men när Holmgren aldrig gick åt höger, fick den 132-faldiga landslagsliraren knappt styrfart på skottet som enkelt skopades upp.

 

En märklig sekvens, och ny livlina för de grönvita, som ersatte startdebuterande Milica Mijatović med Frida Sjöberg och med det oftast uppträdde i ett tydligare 4-3-3. Bajen förmådde dock inte skapa något av vidare värde i kvitteringsjakten – även om man hade god hjälp av de lite tombola-artade domslut som Elise Kellond-Knight fick med sig på ren rutin och cynism, så hade dessa frisparkar och hörnor behövt förvaltas bättre.

 

Det skulle bli ett mål till i matchen, och det stod inbytta Cajsa Åkerberg för, ett riktigt välriktat avslut från vänster i chanslösa Holmgrens bortre hörn, efter en snabb kontring. När sedan Kellond-Knight inte fick skottet förbi Lundberg då jätteläget slutligen dök upp, i 89:e, var matchen förlorad. Hammarby kammade således noll mot Eskilstuna United i år, och tabellen tätades till ytterligare.

 

Statistik, HIF-EU 0-2 (0-1):
Avslut 9-21 (6-16)
På mål 2-9 (1-7)
I ram 1-2 (1-2)
Hörnor 8-3 (3-2)
Frisparkar för 7-10 (2-3)
Offside 2-4 (2-2)
Gula –
Publik 863

 

Nästa uppgift för Hammarby: Linköping på bortaplan, fredagen den 24 augusti klockan 18.30. I nästa hemmamatch tar Bajen emot tabellettan Piteå, söndagen den 9 september klockan 15.00.

 

Mattias Jansson

 

Foto: Bildbyrån

Startelva

1.
Emma Holmgren
2.
Lotta Ökvist
3.
Alexandra Lindberg
9.
Amanda Johansson
10.
Emma Jansson
13.
Madeleine Tegström
14.
Hanna Lundqvist
17.
Astrid Larsson
22.
Sejde Abrahamsson
23.
Milica Mijatović
28.
Elise Kellond-Knight

Arena

Hammarby IP

Avbytare

5
Telma Sloma
8
Ellen Gibson
9
Nova Bäcklund
25
Frida Sjöberg
35
Caroline Forsgren

Domare

Sandra Almkvist

Mål

  • 85 Cajsa Åkerberg (0-2)
  • 3 Julia Tunturi (0-1)

Kort

Byten

  • Milica Mijatović / Frida Sjöberg (68)
  • Madeleine Tegström / Ellen Gibson (86)