Match | Hammarby - Eskilstuna United

Damallsvenskan, 2017-10-01 15:00

Publiksiffra: 578

Hammarby

1:0

(0:0)

Eskilstuna United

Hammarby

Eskilstuna United

MATCHVÄRD

Gedigen laginsats fick tabelltrean på fall

 

Efter 1-0 mot Rosengård i våras fick HIF-publiken i dag se ännu en jätteknall på Zinkensdamm. Eskilstuna Uniteds landslagsanfallare Mimmi Skoog hade tre avslut som strök stolparna innan paus, men när 0-0 stod sig för Emma Holmgrens omkomponerade backlinje, så kom till sist segermålet – Julia Zigiotti var iskall vid Filippa Angeldahls stickare. En imponerande laginsats och tre tunga poäng.

 

Publiken på Zinkensdamm, inklusive två röststarka klackar, fick se en riktigt intensiv och tempofylld första halvlek. Tabelltrean Eskilstuna United, som hade chansen att knappa in på topplagen i kampen om en europaplats, hade tre vassa chanser – alla med landslagsanfallaren Mimmi Larsson i huvudrollen (även om kreativa Loreta Kullashi också satte avtryck). Hon snappade upp två djupledsbollar till vänster i straffområdet men sköt två respektive fyra decimetrar utanför Emma Holmgrens första stolpe, det senare avslutet i friläge.

 

Ändå var Hammarby, med Helén Eke bredvid Alexandra Lindberg i mittlåset i avstängda Sejde Abrahamssons frånvaro, riktigt imponerande försvarsmässigt i halvleken. Det duttades inte i och runt eget straffområde, överhuvudtaget, och tur var det – antagligen hade det räckt med en enda slapphänthet för de giftiga östgötskorna.

 

Och faktiskt var Bajen närmast ett ledningsmål innan paus. Halvvägs innan vilan hittade Julia Zigiotti, sedan några matcher tillbaka i en ny kreativ innermittfältsroll, in till Murielle Tiernan. Den bitiga amerikanskan höll undan bevakningen och rullade dit 1-0 bredvid Emelie Lundberg – trodde vi. Men precis samtidigt som det säkra avslutet kom domarsignalen, då assisterande på linjen tagit upp flaggan, dessvärre var det nog nte ett korrekt beslut.

 

Eskilstuna tryckte på ordentligt inledningsvis i matchens andra akt, men utan att få ordning på sistapassarna eller skotten. Den stora delikatessen på Hammarbys planhalva stod istället Lindberg för, när hon efter tio minuter lättade upp den tillbakapressade stämningen – med en perfekt brytpass via en volleyyttersida, på lagkamratens skosnöre, som sista spelare.

 

United kunde dock aldrig riktigt forcera som man nog velat. Med elva minuter kvar av ordinarie tid blev det först för trångt kring Angeldahl, Frida Sjöberg och inbytta Astrid Larsson – men den förstnämnda hittade en lucka till sist, där avslutet fräste tätt över. Och HIF-målet var egentligen inte ologiskt, när det väl gjordes. Angeldahl hittade Zigiotti med en stickare från höger till vänster, och den här gången tog stinsen ett starkt beslut – en grönvit spelare stod offside, men det var inte Julia, och avslutet prickades bergsäkert in halvlågt vid bortre stolpen.

 

Filippa Angeldahl hade kunnat ta över efter Kennedy Bakircioglu på Tele2 Arena, om vi applicerat field goal-byten på fotbollen. Hörnorna och frisparkarna har resulterat i poänggivande mål hela året, men i dag var Hammarbys offensiva fasta situationer få, och innermittfältarens manöverutrymme i öppet spel också begränsat. Angeldahl åkte på en smäll med kvarten kvar, och fick läkartillsyn, men reste sig.

 

Och tur var det, för ett gyllene läge för genomskärare uppstod i 81:a minuten. Zigiotti hade klivit framåt i banan efter att Larsson ersatt Tiernan. Ekblom vann en närkamp till vänster, högt upp på offensiv planhalva, och Amanda Johansson förlängde till Angeldahl. Zigiotti snappade elegant upp passningen, och var sedan lika kall som ”Asta” mot Kvarnsveden – en säker halvlåg bredsida invid bortre stolpen. Och här ska ”stinsen” kreddas; Sjöberg var offside, men domarteamet uppfattade anfallskollegans demonstrativa ointresse för passningen.

 

Någon rejäl kvitteringschans släppte Hammarby sedan inte till. Eskilstunas halvstora möjlighet kom nästan direkt på avspark, men Holmgren var lika påpassligt som uppoffrande ute, och skar undan bollen innan hon fick en smäll av anfallaren. Minutens tillsyn, och bytena, gjorde att vi spelade fram till dess att matchuret nått 94:59. Sedan kunde Söderbönorna jubla ihop med supportrarna, över den skrällartade men fullt rättvisa trepoängaren.

 

Statistik, Hammarby-Eskilstuna United 1-0 (0-0):
Avslut totalt 9-14 (4-6)
På mål 6-8 (3-2)
Frisparkar för 11-7 (5-5)
Offside 7-4 (4-3)
Hörnor 1-6 (1-2)
Gult kort 1-0 (1-0); Angeldahl (hennes fjärde för året)
Publik 578

 

Mattias Jansson

 

Segern gav inte något lyft räknat i placeringar, men tog laget fyra poäng ovan streckytan i tabellen. Enda smolket i den soliga glädjebägaren: tänk om avsparkstiden kunnat vara 14.30, eller om herrmatchen börjat 18.00 istället. Ynka 30 minuter (samtidigt är schemalogistiken ofta knepigare än man anar), som nog hade gjort att runt 1000 känt att de hann närvara. Fem omgångar återstår hursomhelst, och nästa chans att Bajen lira hemma är sexpoängsmatchen mot jumbon KIF Örebro, lördagen den 14 oktober klockan 15.00. Köp biljett här!

 

Foto: Peter Jonsson

Startelva

16.
Filippa Angeldahl

Arena

Zinkensdamms IP

Avbytare

Domare

Sara Wiinikka, Svensbyn

Mål

  • 1-0 Julia Zigiotti (81)

Kort

  • Filippa Angeldahl (34)

Byten