Match | Hammarby - IFK Kalmar

Elitettan, 2019-06-02 14:00

Publiksiffra: 394

Hammarby

4:0

(3:0)

IFK Kalmar

Hammarby

IFK Kalmar

MATCHVÄRD

Effektivt och resolut Bajen studsade tillbaka

 

4-0, 1-0, 4-2, 5-0, 4-0 – så lyder Bajens resultatrad på Hammarby IP. Dagens storseger mot IFK Kalmar, även de fjolårsallsvenska, bärgades med en 4-2-3-1-uppställning som stängde ner gästerna. Emma Jansson agerade ”tia” bakom Louise Lillbäck, och med hjälp av Lotta Ökvists inlägg avgjorde duon matchen innan paus. HIF tog tillbaka förstaplatsen i serien – från Umeå, som ju kommer till Södermalm på torsdag.

 

Matcherna duggar tätt för närvarande. Onsdagens 0-1-förlust i Lidköping var snöplig – men samtidigt kom Hammarby inte upp i nivå. Det gjorde man i dag, mot ett IFK Kalmar som nästan ÖFK-konsekvent valde att spela sig upp i planen. Ett första erövringsläge skapade sig Louise Lillbäck, startdebuterande som spjutspets i den nya formationen, redan halvminuten efter avspark – och avslutet ämnat för krysset tvingade Fanny Lund att sträcka ut.

 

Men det var de egenkreerade grönvita anfallen som resulterade i mål denna perfekta, soliga fotbollsdag – där det enda som saknades var att den sevärda storsegern ju krockade med herrderbyt. Fem minuter efter Lillbäcks läge spelade Lotta Ökvist precist in till Jansson, som bara hade att sätta foten till inspelet. Inte nog med detta elände för småländskorna; keepern Lund skadades dessutom i situationen och fick ersättas av Sara Björk.

 

Enda riktiga bortahotet var kanadensiskt landslagsmeriterade Christabel Oduro, som knappa kvarten in nickade precis utanför Britta Gynnings högerstolpe, efter att ett inlägg ändrat riktning. Istället för 1-1 där kom 2-0 ganska snart, i 26:e. Emilia Larsson, i dag vänsterytter, kombinerade med Ökvist och vänsterbackens utåtskruvade inlägg böjde sig utom Björks räckvidd. Kapten Jansson fanns däremot på precis rätt plats, för sin nick i nät.

 

IFK Kalmar jämnade ut spelet ju längre halvleken gick och trillade trivsamt, dock utan att nå fram till fler chanser – Hammarby-försvaret fungerade fint, inte minst defensiven på mittplan. Och det var även fortsättningsvis HIF som fick fram möjligheterna. Först var Jansson kanske lite väl sugen på ett till äkta hattrick efter det i Kalix; Emilia fanns med som alternativ och det egna skottet fotparerades. Den offensiva polaren var dock inte långsint, utan hittade kaptenen med ett flott inlägg kort därpå, men Björk hann ner och klarade även det avslutet. På tilläggstid var hon däremot maktlös. Ökvist fick tag i en andraboll efter ett längre anfall och nådde Lillbäck med sitt inlägg – och nickavslutet var vackert, tillbaka i första burgaveln. Ett äkta passnings-hattrick, åtminstone…

 

Avgjort redan i paus efter första 45 med nästan klinisk utdelning framåt. Hammarbys löp- och anfallsvilja mattades något medan IFK Kalmar inte orkade mobilisera för ett allvarligt menat upphämtningsförsök, och andra halvlek blev således en transportsträcka, om än en småtrevlig sådan. Fem minuter in hade 4-0 varit riktigt nära, då Jansson nickade i ribbans undersida från nära håll. Och efter ytterligare fem minuter sparades Lillbäcks och Felicia Savings krafter i det täta matchandet – Emma Westin som debuterade efter att ha återvänt från U23-landslagets matchläger där hon ju nätade mot Kina i går blev vänsterytter, medan Astrid Larsson som var tillbaka efter sin fotskada tog plats bredvid Ellen Gibson på balansmittfältet.

 

Emilia klev i samma veva upp på topp, men med kvarten kvar bytte hon och lagkaptenen plats. Den rockaden bar frukt omgående; i 79:e kröntes ett vackert anfall med Emilias friställande stickare till Jansson, och hennes säkra avslut till höger om Björk. Efter en vänsterkantsfrispark från Emilia var Westin dessutom, med fem minuter till full tid, nära att hitta rätt två gånger om – förhoppningsvis har nyförvärvet en balja tillgodo i torsdagens seriefinal mot Umeå IK. UIK föll i dagens nionde omgång hemma mot AIK, och Hammarby tog därmed tillbaka tätpositionen. Det är alltså upplagt för en riktigt intressant drabbning på nationaldagen, mellan två av den inhemska fotbollens riktigt klassiska klubbar.

 

 

Här köper du biljett till Bajen-UIK!

 

 

Statistik, HIF-IFKK 4-0 (3-0):
Avslut 18-10 (11-5)
På mål 8-4 (7-2)
I ram 1-0 (0-0); Jansson 50′
Hörnor 2-3 (2-3)
Frisparkar för 11-5 (1-1)
Gula 0-1 (0-0); Oduro 55′
Offside 6-4 (5-1)
Publik 394

 

Mattias Jansson

 

 

Foto: Peter Jonsson

Startelva

4.
Fanny Johansson
5.
Elin Bergkvist
6.
Felicia Saving
8.
Ellen Gibson
10.
Emma Jansson
11.
Alma Nygren
16.
Emilia Larsson
17.
Lotta Ökvist
18.
Hanna Lundkvist
21.
Louise Lillbäck
24.
Britta Gynning

Arena

Hammarby IP

Avbytare

2
Filippa Graneld
9
Astrid Larsson
13
Katja Höyer
14
Lawlaw Nazeri
15
Merlinda Shabanaj
20
Jonna Andersson
25
Ellinor Johansson
26
Emma Westin

Domare

Linn Andersson

Mål

 • 1-0 Emma Jansson (7)
 • 2-0 Emma Jansson (26)
 • 3-0 Louise Lillbäck (45+1)
 • 4-0 Emma Jansson (79)

Kort

 • Christabel Oduro (55)

Byten

 • Fanny Lund / Sara Björk (10)
 • Matilda Nilsson / Elin Bälin (46)
 • Felicia Saving / Astrid Larsson (61)
 • Louise Lillbäck / Emma Westin (61)
 • Sara Johansson / Josefine Nilsén (61)
 • Emma Jansson / Merlinda Shabanaj (84)