Match | Hammarby - K/Göteborg

OBOS Damallsvenskan, 2018-09-22 15:00

Publiksiffra: 868

Hammarby

2:1

(1:0)

K/Göteborg

Hammarby

K/Göteborg

MATCHVÄRD

Solid laginsats gav tre poäng mot guldkandidaten

 

Hammarby upprepade i dag bortabedriften från andra serieomgången, när det blev tre poäng även på hemmaplan, mot guldaspiranten Kopparbergs/Göteborg. Emma Jansson stressade fram tidiga 1-0 och satte dit 2-0, och en riktigt solid laginsats tillsåg att bortachanserna var lätträknade. Tabellen är nu betydligt behagligare läsning än häromveckan, och lirar Bajen så här i slutfasen kan placeringen bli fin.

 

Efter fyra raka förluster hade Hammarby radat upp två 3-1-segrar – i sexpoängsmatchen borta mot Limhamn Bunkeflo och i Svenska Cupens utslagsmöte med Bollstanäs. Dagens hemmamöte med Kopparbergs/Göteborg blev Bajens femte tävlingsmatch på 13 dygn, och den skadedrabbade truppen var nu även sliten. Ändå var det förstås främst tabellförutsättningarna, där göteborgarna kunde återta serieledningen, som gjorde att få trodde på en repris av den grönvita bortasegern i vårmötet.

 

Men så blev det – och Hammarby fick god hjälp på traven av ett saftigt misstag i de svartkläddas försvar, redan efter 55 sekunder. Emma Jansson pressade, och mittbacken Beata Kollmats missförstod målvakten Jennifer Falk så grovt att den tänkta hemåtpassningen gick i nät. Göteborgarnas andra självmål mot Bajen i år innebar förstås ett fint 1-0-resultat att spela på.

 

Det gjorde de grönvita så bra att guldkandidaten bara fick iväg ett avslut på Emma Holmgren. Å andra sidan var kvitteringen nära vid ett tillfälle, drygt halvvägs mot paus. HIF blev för en gångs skull lite övermodigt i sitt ett tillslag-spel på mitten och helt fel spelare, Olivia Schough, stegade framåt. Alexandra Lindberg höll landslagsyttern på utsidan så gott det gick, men avslutet höll ändå på att virkas in – det hamnade i utsidan av Emma Holmgrens högra stolprot.

 

För grönvitt vidkommande stod Milica Mijatović, som ju avgjorde i Limhamn, för sin bästa insats hittills i klubben bredvid Astrid Larsson på ett nykomponerat innermittfält. Motståndarna hade tydliga besvär med att flytta på och komma åt den bitiga serbiskan, som fördelade väl avvägda bollar mot Jansson och Hanna Lundqvist på flankerna.

 

Den enda riktiga 2-0-möjligheten uppstod dock ur nytt göteborgskt defensivt sjabbel – Lundqvist läste påpassligt ett uppspel och avancerade, men hade kunnat kliva in längre innan det skott som nu blev ivägstressat. Framemot pausvilan brände 50-faldigt blågula Elin Rubensson ett jätteläge, centralt, efter vänsterinspel – men 1-0 var ändå inte helt ologiska halvtidssiffror.

 

Svettigare blev det i andra. Omgående. Några sekunder efter avsparken hade högerbacken Emma Koivisto tagit sig in i straffområdet och gått omkull, utan att få gehör för sitt straffvrål. Mijatović delade ut den sortens bröstvärmare som är helt i sin ordning på många sätt – inte minst med tanke på att det ska mycket till om hon hinner dra på sig ytterligare två varningar innan seriens slutomgång… Signalen var tydlig – det här skulle åtminstone inte bli enkelt att vända. Inte på ”Kanalplan”.

 

Bajen fick rikta in sig på omställningar och med halvtimmen kvar var Jansson decimetrar ifrån att hitta rätt i en sådan. Nästa gång bollen var på defensiv planhalva varnades Amanda Johansson för att ha tagit alltför god tid på sig med ett inkast. Tufft dömt, och ett mindre bra kort sett till att hon nu missar nästa match. Domaren ville till och med att inkastet skulle bli göteborgskt. ”Så brukar inte vi göra när vi spelar fotboll”, röt Johansson, och rättskiparen var inte sämre än att det backades åtminstone på den punkten.

 

Hammarbys högerback revanscherade sig snabbt för avstängningen. Inspelet med 20 minuter kvar fick Jansson tag i – och ett snabbt avlossat näravslut senare ville det sig inte bättre för självmålande Kollmats att bollen styrdes i nät, utom Falks räckvidd.

 

Och även på vänstersidan, där Elise Kellond-Knight vikarierade, var det lika igenbommat som i mittlåset. HIF svarade i dag för en fin laginsats och det osade sällan katt framför Holmgren. I första halvlek hade KGFC en trippelchans efter hörna där avslutsförsöken täcktes av fläkande grönvita – och med åtta minuter kvar av andra upprepades detta. Saken kändes då klar, men Taylor Leach knoppade in en reducering i 89:e.

 

Då hennes mittbackskollega Kollmats burits ut på bår strax dessförinnan, blev tilläggstiden fyra-fem minuter. Närmre än en nervig hörna där bollen till slut hamnade i Holmgrens famn kom gästerna dock inte – och man ska inte ropa hej, men nu är avståndet neråt i tabellen bättre tilltaget än på länge.

 

Även nästa allsvenska match spelas hemma – nästa lördag tar Bajen emot fjärdeplacerade Kristianstad. Här köper du biljett!

 

Siffror, HIF-KGFC 2-1 (1-0):
Avslut 8-17 (4-8)
På mål 2-6 (1-1)
I ram 0-1 (0-1)
Hörnor 2-3 (2-1)
Offside 3-2 (0-1)
Frisparkar för 9-10 (2-4)
Varningar 3-2 (0-2)
Publik 868

 

Mattias Jansson

 

Foto: Bildbyrån

Startelva

1.
Emma Holmgren
3.
Alexandra Lindberg
6.
Olga Ekblom
9.
Amanda Johansson
9.
Astrid Larsson
10.
Emma Jansson
13.
Madeleine Tegström
14.
Hanna Lundqvist
22.
Sejde Abrahamsson
23.
Milica Mijatović
28.
Elise Kellond-Knight

Arena

Hammarby IP

Avbytare

5
Telma Sloma
8
Ellen Gibson
15
Merlinda Shabanaj
18
Lauren Kaskie
25
Frida Sjöberg
35
Caroline Forsgren

Domare

Sara Wiinikka, Svensbyn

Mål

  • 1-0 Självmål (1)
  • 2-0 Emma Jansson (70)

Kort

  • Milica Mijatović (53)
  • Amanda Johansson (62)
  • Elise Kellond-Knight (82)

Byten

  • Milica Mijatović / Frida Sjöberg (78)
  • Hanna Lundqvist / Lauren Kaskie (87)
  • Emma Jansson / Ellen Gibson (92)