Match | Hammarby - KIF Örebro

Damallsvenskan, 2017-10-14 15:00

Publiksiffra: 1053

Hammarby

6:1

(4:0)

KIF Örebro

Hammarby

KIF Örebro

MATCHVÄRD

Bajen gjorde småsmulor av Örebrokexen

 

Hammarby släppte aldrig in KIF Örebro i dagens sexpoängsmatch. 3-0 redan efter en kvart och definitivt avgörande på tilläggstid i första halvlek, där formtoppade Alma Nygren gjorde sitt andra mål, innebar att Bajen kunde defilera till vinst med hela 6-1 mot modstulna närkingar. 1053 bjöd på årets vassaste stämning, med start redan innan målen, och HIF är nu åtta i Damallsvenskan.

 

Söderbönorna försökte få Alexandra Lindberg spelklar till det hyperviktiga streckmötet, men Helén Eke fick vikariera bredvid Sejde Abrahamsson, något som gick lika bra som mot Eskilstuna. Det var dock inte mycket i matchinledningen som kretsade kring Hammarbys straffområde. Redan med fem minuter på matchuret hade Amanda Johansson ordnat Bajens tredje hörna. Den lyfte Filippa Angeldahl förstås in, och här hade de grönvita flyt – mittbacken Frida Svensson gick omkull, till synes knuffad, vilket öppnade för Julia Zigiotti som bara hade att sätta dit foten vid bortre stolpen. Åttonde allsvenska målet för anfallaren som hamnat på det offensiva mittfältet, förstås en smakstart.

 

Redan två och en halv minut senare fick Carola Söberg plocka ut 2-0-bollen ur nätmaskorna. Angeldahl tog sig fram till höger, förbi Fanny Andersson och med ett inlägg som passerade övriga försvarare – mot bortre ytan, där Alma Nygren fanns på rätt ställe med ett öppet mål som belöning. Och HIF var inte nöjt så. När KIF försökte replikera, med 16 minuter spelade, svarade Söderbönorna istället med en klinisk omställning. Nygren nåddes av Johanssons djupledsboll och det verkade, trots knackig vinkel, väl osjälviskt att söka Frida Sjöberg centralt. Men när Marina Pettersson-Engström skulle bryta, touchade hon bara bollen vidare mellan benen på Emelie Andersson… och Sjöberg valde nättaket, med hela målet vidöppet.

 

Det skulle bli än värre för gästerna – och än roligare för Bajen. Abrahamsson kunde resa sig och fortsätta efter att ha klivit fel när hon orsakade frispark i mittcirkeln, till Hammarby-stabens lättnad. Sådan tur hade inte Söberg. Nygren forsade fram igen, efter Cathrine Dahlströms påpassligt snabba inkast halvtimmen in, och hittade Olga Ekblom i boxen. Kollisionen med både mittback och Hammarby-kapten gjorde att målvakten tvingades utgå i paus.

 

Men KIF gjorde ett försök med medicinsk tillsyn, där HIF tog en kollektiv timeout på tre minuter medan de rödklädda snackade ihop sig uppdelat, backlinje för sig och offensivare sexa för sig. Och närkingarna agerade betydligt mer aggressivt och distinkt därefter, Bajen hade problem med att freda sig – och en kort stund såg Lisa Dahlkvist på topp inte ut som ett så misslyckat drag som dittills. Men det var ju tilläggstiden. Vid en lyftning tittade Michelle De Jongh inte upp på egen planhalva, och blev omkullsprungen av Zigiotti, som först fått med sig bollen. Nygren snappade upp den, och fick på en strumprullare med vänstern som Söberg inte nådde ner till, vid sin vänsterstolpe.

 

4-0, och såklart avgjort redan till vilan, än mer så i och med att Örebro var piskat att vinna i dag för att ha en chans att hänga kvar. Man gjorde ändå ett försök att ta sig tillbaka i matchen, men fick inte dit reduceringen. Istället blev kanadensiska målvakten Nora Abolins första ingripande mindre lyckat. Ekblom avancerade i 54:e mot straffområdet från vänsterläge och tog sig förbi de två försvararna, men beslöt ändå att rulla i sidled och ge Angeldahl direktskottet. Träffen var riktigt god, men Abolins är knappast nöjd med att inte ha hållit avslutet.

 

Resten blev en transportsträcka där Söderbönorna bjöd tillbaka till de välfyllda och välljudande läktarna, när man kostade på sig ett antal godbitar på planen. Med knappa halvtimmen kvar hade dock Hammarby flax med ännu ett domslut. Eke ryckte som sista spelare tydligt i inbytta Jenny Hjohlman som var på väg förbi, domaren resonerade möjligen att hon fått åtnjuta fördel och avsluta – men det gjordes i rejäl obalans. En frilägesutvisning hade för all del ändå inte hjälpt närkingarna tillräckligt, men kort därpå kom åtminstone 5-1, när landslagsmeriterade Julia Spetsmark höll sig framme.

 

Med en fjärdedel kvar av matchen fastställde kapten Ekblom 6-1, fint friställd av inbytta Kajsa Sund. Och minuten därpå kolliderade också den inbytta målvakten, med Sjöberg, men hon kunde spela vidare och siffrorna stannade alltså där. För säkerhets skull klev Sjöberg av, och 1053 bjöds på ett läckert inhopp av Klara Folkesson, hennes andra allsvenska framträdande. Med tio minuter kvar var var hon nära ett drömsolomål, efter att ha tryckt undan den första backen och via en elegant sulfint vrickat sig förbi nästa, men Jitex-produkten fick inte till den tänkta höjden i skottet. Ändå ännu en skön glimt av framtiden, efter att jämnåriga Nygren och Astrid Larsson ju klivit fram på sistone.

 

Några bland hemmapubliken luftade ”Always look on the bright side of life”, men sången kom av sig; tillställningen var faktiskt för dyster för KIF Örebro. Efter varsin möjlighet på slutet, där Dahlström hunnit emellan framför eget mål i sista stund och där Abolins fick upp nävarna och motade Ekbloms halvvolleylobb i friläge, var det hela över. Med övriga resultat inräknade, går Hammarby upp på en åttondeplats, och i kraft av trepoängaren har man skaffat sig ytterligare andrum inför de tre slutomgångarna.

 

Statistik, HIF-KIF 6-1 (4-0):
Frisparkar för 3-11 (2-6)
Hörnor 4-7 (3-3)
Offside 2-3 (1-2)
Gula kort 1-0 (0-0); Zigiotti, hennes andra i år
Avslut totalt 15-13 (8-6)
Avslut på mål 13-9 (7-5)
I målram –
Publik 1053

 

Ytterligare matchfakta och fler sköna segerbilder följer under söndagen.

 

Foto: Peter Jonsson

Startelva

Arena

Zinkensdamms IP

Avbytare

Domare

Lovisa Johansson, Karlstad

Mål

  • 1-0 Julia Zigiotti (6)
  • 2-0 Alma Nygren (8)
  • 3-0 Frida Sjöberg (17)
  • 4-0 Alma Nygren (45+3)
  • 5-0 Filippa Angeldahl (54)
  • 6-1 Olga Ekblom (66)

Kort

Byten