Match | Hammarby - Kvarnsveden

Damallsvenskan, 2017-09-09 16:00

Publiksiffra: 482

Hammarby

2:1

(0:0)

Kvarnsveden

Hammarby

Kvarnsveden

Grönvit sagovändning i måstematchen

 

Hammarby låg under länge i sexpoängsmatchen mot Kvarnsveden. Damallsvenskans överlägsna skyttedrottning Tabitha Chawinga slog till direkt efter pausvilan – och regnet föll över Zinkendamm. Men två snabba mål i slutminuterna vände på steken, och gav ett skönt lyft inför uppehållet, i den täta bottenstriden. Alexandra Lindberg nickade dit 1-1 och Astrid Larssons första allsvenska balja avgjorde.

 

Kvarnsveden, en poäng före inför lördagens match, öppnade starkast och sysselsatte Hammarbys försvar med såväl ett knippe hörnor som ett voltinkast från Elizabeth Addo. Överlägsna skyttedrottningen Tabitha Chawinga hölls dock i herrans tukt och förmaning av Söderbönornas mittlås med Alexandra Lindberg och Sejde Abrahamsson.

 

Första riktiga målchansen blev istället Bajens. Efter ett hopslag rann Frida Sjöberg igenom, men fick bollen något för långt ifrån sig och Jenny Wahlén i dalkullornas mål kunde komma ut och styra avslutet över kortlinjen. Ellen Gibson tog hand om hörnorna i avstängda Filippa Angeldahls frånvaro, och här blev det farligt – Helén Eke försökte på volley, andrabollen hamnade hos Olga Ekblom som heller inte väntade på att kulan landade, men även det avslutet täcktes… mot bortre stolpen, där Julia Zigiotti sånär kunde hitta rätt med ett knepigt avslut.

 

Även halvvägs mot paus kom ett hörnläge där avslutet blev för svårt; Murielle Tiernan fick för mycket fot under bollen från nära håll. Då hade Chawinga nyss runnit igenom, men avväpnats i sista momangen av Lindberg. Malawiskan tog sig strax efter Bajens chans till ett rent friläge, men Emma Holmgren stängde igen mellan benen – och när Chawinga försökte förpassa returen i nät fanns Abrahamsson på plats och satte p. Frida Sjöberg fick en smäll mot huvudet och tillsyn, liksom gästernas Michaela Hermansson, och resten av första akten trasades sönder.

 

Den andra hann knappt börja innan det vi befarat, och var beredda på, hände. Chawinga drog nytta av ett svagt grönvitt uppspel och kunde, fri med Holmberg, ta vara på gratischansen – mål nummer 19 för året. Det enda positiva här var väl att det fanns gott om tid kvar att spela på, men redan minuten efter 0-2 var det riktigt nära utökad bortaledning, när en brytning studsade fel och smet tätt över Holmgrens ribba.

 

Snart fick ändå Bajen ordning på spelstrukturen och en metodisk jakt på 1-1 inleddes. Tio minuter efter baklängesmålet vann Gibson bollen på mittplan och spelade vidare till Zigiott, vars diagonaldjupledare nåddes av Tiernan. Sommarvärvningen tog ner bollen på höften och satte på så vis sig själv i volleyläge från tiotalet meter, men sköt över.

 

Direkt därpå var fick Holmgren åter agera, när Armisa Kuč drog till från distans. Skottet såg först ut att gå in via ramen men bollen tippades i undersidan av det amerikanska fotbollsmålets ribba på mångsidiga ”Zinken”… det vill säga någon decimeter över.c Och fem minuter därpå höll HIF-keepern åter Bajen kvar i matchen, med en stark räddning längs linjen bortemot vänsterstolpen när Brianne Reed hörnnickade.

 

En chans till fick också Chawinga, i 64:e, men hon hamnade i obalans och skottet från nära håll blev blott en fösning. Sedan var det bara Hammarby. Och med kvarten kvar ersattes Sjöberg av Astrid Larsson, gotländskans andra inhopp för Bajen, och resten är redan grönvit historia. Men lika avgörande var det att Lindberg gjorde som i bortamatchen i Borlänge – och straffade KIK vid en hörna. Vänsterlyftningen nickades invid bortre stolpen, och äntligen var den rättmätiga kvitteringen ett faktum.

 

Bajen var inte nöjt så. Och så var Larsson inte nöjd med veckan ännu, fastän hon firat 18-årsdagen i torsdags. Ekbloms delikata djupledsboll från höger snappades upp, och Larsson såg helt oberörd ut av poängfördelningens betydelse, när hon skapade sig utrymme för en biljardstöt som smet in invid Wahléns första stolprot. Vild glädje förstås – och den kunde inte ens ett till synes perfekt frisparksläge för Kvarnsveden, i den fjärde och sista tilläggsminuten, spoliera. Bollen slogs metern över och Hammarby kunde fira med 482 på läktarna – som lät ungefär som det tredubbla denna regniga eftermiddag, och bar fram laget till en magisk vändning.

 

Mattias Jansson

 

Matchfakta:

 

DJS3YN_WsAUWqpj ps

 

Foto överst: Peter Jonsson

Startelva

Arena

Zinkensdamms IP

Avbytare

Domare

Mål

Kort

Byten