Match | Hammarby - Mallbacken

Elitettan, 2019-05-04 14:00

Publiksiffra: 467

Hammarby

1:0

(0:0)

Mallbacken

Hammarby

Mallbacken

MATCHVÄRD

Uddamålsseger i underkant igen – ”Ska inte känna stress”

 

Mallbacken kom till Södermalm med en inspelad poäng hittills och var aldrig nära att utöka den skörden. Det var i dag bara en fråga om när HIF skulle få hål på gänget från Sunne, och efter två stolpträffar blev det inbytta Jonna Ståhl som omgående slog till i sin hemmadebut. Segern tog Bajen upp i serieledning, även om tätpositionen denna gång lär vara till låns tills i morgon. – Vi äger allt som händer på plan från minut ett, säger Isak Dahlin.

 

Någon chanskanonad var det, egentligen, aldrig frågan om – kvalitén i de där näst sista passningarna brast när Hammarby dominerade fullständigt spelmässigt mot det grönvita bottenlaget från Dalsland. Likväl dröjde den första jättemöjligheten bara två minuter. Julia Ekholm slog kantfrisparken, mitt på sin högerbackskant, och Emma Jansson fick tag i bollen då den nått bortre ytan. Efter att ha vänt bort sin försvarare drog anfallaren och kaptenen till – rakt i insidan av Emma Johansson första stolpe. Returen såg Hanna Lundkvist ut att få bra ordning på med förstatouchen, bara för att sedan skicka den över ribban.

 

Bajens spelövertag bestod och för Mallbackens del handlade det mest om halvdana omställningar och lycka till-bollar, samt om F17-landslagsmeriterade Hedvig Pettersson, som hade två skapliga lägen men förvaltade båda med strumprullare som seriedebuterande Britta Gynning enkelt kunde skopa upp. Kring halvlekens mitt testades bortakeepern Johansson desto mer eftertryckligt, av Astrid Larsson, och svarade för en bra limning. Ett annat ”Asta”-skott täcktes via hemmaben och vi väntade oss en ny fin hörnserve från vänster och Emilia Larsson. Istället fick Ellen Gibson lunka ut till höger och visa upp ett lika bra tillslag, där Elin Bergkvist kom upp fint, men inte fick igenom sin nick.

 

Under de avslutande fem minuterna i första halvlek gick såväl matchen som Hammarbys prestation ned sig betänkligt. Och till andra halvlek var det bara Mallbacken som kom ut för att sparka igång matchen igen. Okej, Bajen släntrade in på gränsen till för sent. Men det märktes knappt. Gästerna tilläts helt plötsligt åstadkomma ett eget spel som vi dittills inte sett skymten av. Man var också bara decimetern, med lika tätt dömd offside på nicken efter frisparkslyftning, ifrån att ordna ett ledningsmål.

 

Men det dröjde inte länge innan HIF återtog taktpinnen. Greppet hårdnade ytterligare då Jonna Ståhl och Alma Nygren ersatte Elin och Astrid. Ellen klev således ner i mittförsvaret, som vanligt under serieinledningen, och Alma tog hand om vänsterflanken. Efter tre minuter överlappade där Lotta Ökvist, och inlägget mötte Lundkvist efter en vältajmad löpning med en nästan lika välriktad nick – Hammarbys andra stolpträff för dagen.

 

Där och då fick man jobbiga flashbacks från den där 0-0-herrmatchen mot Örgryte som invigde Tele2 Arena. Men dem viftade Ståhl strax bort. Efter ett längre anfall fick innermittfältaren bollen i sidled av Lundkvist, och vristade upp den mot bortre krysset från 20-talet meter och centralt läge. En sagodebut på Södermalm, förstås, som värmde 467 frusna i vinterhalvårets dödsryckningar. Smolket i trepoängsbägaren uppkom dessvärre nästan lika snabbt; inhopparen tvingades själv byta med en axelskada, mot slutet av matchen.

 

Efter målet fortsatte Bajen att ha fullkomlig kontroll över händelserna. Och ett smolk modell mindre är förstås att ledningen aldrig blev större än att Mallbacken på tilläggstid kunde forcera, med några fasta situationer där Gynning agerade tryggt i luftrummet. Jansson har förhoppningsvis några radio- eller retroaktiva baljor att hämta ut när Hammarby härnäst beger sig långt norröver – för bortamöte med ASSI från Risögrund utanför Kalix. Det gör man trots allt med en odiskutabel trepoängare och en stark serieinledning i ryggen.

 

 

Uddamålssegern borta mot Uppsala senast följdes alltså upp med en ny sådan, mot Mallbacken, som för sin del inkasserade sin tredje torsk med samma målmarginal. Huvudtränare Isak Dahlins syn på 1-0-vinsten:

 

– En okej dag på jobbet! Jag tycker att vi från minut ett äger allt som händer på plan och en normal dag är även den här matchen stängd betydligt tidigare än efter 94 minuter. Jag är stolt och glad över hur vi utvecklat vårt anfallsspel de senaste månaderna och det tycker jag att vi visar i dag.

 

– Men vi har fortfarande steg att ta i beslutsfattande och ren teknisk kvalité i sista fas för att kunna omsätta hundraprocentiga och andra chanser till fler mål. Att bara få dit en boll är krasst bara för dåligt. Dock så tycker jag att vi ändå är så trygga i hur vi försvarar vårt straffområde, att jag hoppas och tror att spelarna inte känner någon stress då vi inte får utdelning framåt på det sättet vi önskar.

 

 

Statistik, Hammarby-Mallbacken:
Avslut 24-4 (13-2)
På 8-2 (3-2)
I ram 2-0 (1-0); Jansson 2′, Lundkvist 62′
Mål 1-0 (0-0); Ståhl (Lundkvist) 64′
Hörnor 6-2 (6-0)
Frisparkar för 8-6 (4-0)
Kort 1-0 (0-0); Jansson 88′
Offside 2-4 (1-0)
Publik 487

 

Mattias Jansson

 

 

Foto: Marcus Bolldén

Startelva

3.
Julia Ekholm
4.
Fanny Johansson
5.
Elin Bergkvist
6.
Felicia Saving
8.
Ellen Gibson
9.
Astrid Larsson
10.
Emma Jansson
16.
Emilia Larsson
17.
Lotta Ökvist
18.
Hanna Lundkvist
24.
Britta Gynning

Arena

Hammarby IP

Avbytare

2
Filippa Graneld
11
Alma Nygren
14
Lawlaw Nazeri
15
Merlinda Shabanaj
20
Jonna Andersson
22
Jonna Ståhl
25
Ellinor Johansson

Domare

Jennifer Laurin

Mål

  • 1-0 Jonna Ståhl (64)

Kort

  • Emma Jansson (88)

Byten

  • Elin Bergkvist / Jonna Ståhl (59)
  • Astrid Larsson / Alma Nygren (59)
  • Jonna Ståhl / Merlinda Shabanaj (83)