Match | Hammarby - Vittsjö

OBOS Damallsvenskan, 2018-10-27 15:30

Publiksiffra: 978

Hammarby

0:3

(0:1)

Vittsjö

Hammarby

Vittsjö

MATCHVÄRD

Degradering efter förlust i måstematchen

 

Hammarby fick en mardrömsstart på dagens måstematch mot Vittsjö i OBOS Damallsvenskans slutomgång. Sejde Abrahamssons förseelse efter tre minuter bedömdes som straff, och kring halvlekens mitt hade såväl hon som Alexandra Lindberg skadats. Det var dock anspänningen i planens främre tredjedel, med bommade sistapassningar och ett par jättelägen i jakt på nödvändiga 1-1, som fällde Bajen i dag.

 

Dagens glädjeämne var Lotta Ökvists återkomst i elvan efter skada. Fler var svåra att hitta. Hammarby fick precis den start man inte behövde. Clara Markstedt, som ju har ett förflutet i Bajen, föll i kontakt med Sejde Abrahamsson som menade att förseelsen påbörjades utanför straffområdet. Men snubbel-upphakningen ansågs ha begåtts decimeter på rätt sida. Marginaler var ordet.

 

Michelle De Jongh stegade fram och var säker från elva meter – till vänster om Emma Holmgren. Eländet fortsatte med att Alexandra Lindberg gjorde sig illa, 20 minuter in, och tvingades utgå. Hanna Lundqvist ersatte efter fyra minuters omvårdnad och betänketid; Olga Ekblom fick flytta ner till ytterbackspositionen, medan Amanda Johansson klev in centralt. Den försvarsformationen blev inte heller långlivad. Tre minuter efter bytet gick även Abrahamsson sönder – och därmed var Hammarbys båda mittbackar ur spel. Ellen Gibson ersatte bredvid Johansson, men det var inte i den
lagdelen som matchen förlorades.

 

Stundens allvar-tyngden fanns överallt hos de grönvita. Efter en hemåtpassning med fem minuter till vilan fick Ökvist bollen väggad tillbaka, och var inte mer beredd på det än att den spelades åter… i knähöjd. Markstedt högg och fick en touch på den svårbemästrade kulan, som Emma Lund sedan försökte få i öppet mål, men Madeleine Tegström fläkte sig och täckte till hörna.

 

I sista ordinarie minuten visade domarteamet också nerver. Ekblom skulle lyfta in bollen från vänster, men hörnflaggan var ur gängorna och kunde inte stå för egen maskin. När kaptenen försökte rätta till detta fick hon gult kort. För fördröjning av spelet. Vid ställningen 0-1. I en allsvensk match där Bajen jagade kvitteringen. När hörnan väl kunde slås, med flaggan på sniskan, nådde Emma Jansson högst – och om Elise Kellond-Knight hade nått fram för sitt försök att riktningsförändra, så hade Shannon Lynn inte grejat det. Om var ordet.

 

Andra halvlek var inte längre gången än fem minuter, innan Kellond-Knight såg Janssons löpning till höger. Inspelet var perfekt, och ödesbestämt för Astrid Larssons direktavslut i nät. Men så kul skulle vi alltså inte ha det. Den nyblivna centrala mittfältaren fyllde på vältajmat och såg ut att kunna sikta lugnt, men ändå blev avslutet för högt. Ett mål där hade givetvis löst upp många av knutarna.

 

Strax därefter transporterade Larsson själv bollen hela vägen från mittplan, till en närkamp i straffområdet, där hon gick omkull. Med lagliga medel, men på läktarplats hade det vid det här laget kokat över så pass att straffvrålet ekade i full styrka över Södermalm. Det blev inte lugnare bland supportrarna i nästa moment, när Lund tappade humöret helt sedan Ökvist vunnit bollen av henne. Bajens vänsterback brottades omkull, utanför spelet, och när domarens kort var av gul färg garvade bara Kellond-Knight åt eländet.

 

Det blev dagens enda grönvita flabb. Markstedt var nära att göra 0-2 minuten därpå, i 59:e, men försöket att vinkla bollen i Holmgrens vänstra kryss smet precis utanför. Lynn i VGIK-buren gjorde sig å sin sida ingen vidare brådska vid insparkarna, och uppmanades att skynda på två gånger i följd, dock utan varning. Å andra sidan fick Bajen en gratis livlina i 73:e, när Tegström tilläts volleybollblocka Lunds skott i straffområdet.

 

Vid ett tillfälle, med knappa kvarten kvar, var det nära att HIF tog vara på detta. Milica Mijatović klev fram centralt, blev hårt åtgången men fick fördel, och kunde hitta Jansson. Anfallaren tog emot – och träffade en VGIK-arm med skottet, men just där och då var det svårt att uppröras… Lättare hade den desperata publiken att ondgöra sig över nästa sekvens. Ökvists fina andrabollsinlägg nådde bortre ytan, där Catherine Bott gjorde ner Lundqvist. Desperation var ordet.

 

Men närmre kom inte Hammarby det mål som, i och med Limhamn Bunkeflos parallella 1-0-seger mot Djurgården, hade varit nödvändigt för nytt kontrakt. Vittsjö ställde om till 0-2 i 84:e, och när Bajen chansspelade än mer, blev det Markstedt som satte den definitiva spiken i den grönvita kistan. 24 poäng räcker ju generellt till nytt kontrakt, men då jumbon IFK Kalmar bara spelade ihop tre pinnar blev det knalljämnt kring strecket. Och för den stora förloraren i den striden gäller det att istället bli vinnare i Elitettan 2019.

 

Mattias Jansson

 

Matchen i siffror, HIF-Vittsjö 0-3 (0-1):
Avslut 10-17 (4-6)
På mål 1-4 (1-2)
I ramen 0-0 (0-0)
Hörnor 4-7 (1-3)
Frisparkar för 4-7 (4-5)
Gula 5-2 (4-0) Abrahamsson 3’, Ekblom 45’, Gibson 49’, Johansson 47’, Mijatović 90+1′
Offside 1-4 (0-2)
Publik 978