toggle menu

Match | KIF Örebro - Hammarby

Svenska Cupen, 2021-03-13 16:00


KIF Örebro

0:3

(0:0)

Hammarby

KIF Örebro

Hammarby

MATCHVÄRD

Bajen inledde tävlingsåret med klar cupseger

 

HIF hade en skaplig svit i ryggen inför tävlingssäsongen – och 19 raka segrar blev i dag 20 raka. Elsa Karlssons segernick mot Mallbacken den 19 september blev startskottet för den sanslösa sviten, och i dag bidrog hon från vänsterbackspositionen till 3-0-vinsten mot fjolårets allsvenska sjua KIF Örebro. Mest glänste ändå hennes kantkamrat – Emilia Larsson svarade för ett äkta hattrick på Behrn Arena. Spelarna uppvisar en fantastisk arbetsmoral, säger assisterande tränare Ludvig Axelsson.

 

Dagens domarteam var uppenbarligen ivriga att få igång tävlingsåret 2021 – bollen lades upp för avspark tre minuter före utsatt tid. Inledningsvis var det heller inte mycket som tydde på att första halvlek skulle bli en aning trevande, under stundom lite osynkad och med ett stort undantag väldigt chansfattig. Bajen öste på från avspark och lät knappt närkingarna låna bollen. Dessutom kom såväl Emma Jansson som Emilia Larsson till avslut redan innan matchuret tickat upp på två minuter. Och så var förstås de vita tröjorna en bjärt kontrast till en påfallande grå och dov matchboll.

 

Fast spelmässigt jämnade det ut sig. KIF vann lite mer boll på mitten under en period vilket visserligen inte betydde att Bajen tillät de rödklädda att ta sig till avslutslägen. Men hemmalaget höll också ihop det lite bättre bakåt. Halvtimmen in fick vi dock se den där hundraprocentiga målchansen, och den var Hammarbys. Ett längre anfall där Madelen Janogy gav Hanna Lundkvist utrymme att förlänga till Ellen Wangerheim, som hittade in till Hanna Folkesson i straffpunktstrakten. Avslutet hamnade i stolpens insida och studsade sedan ut lyckosamt för hemmaförsvaret.

 

Spelet vände, och då var det för väl att Anna Tamminen fixade en vaken utrusning vid den röda djupledsbollen. Innan paus hann Jansson vara skapligt nära att hitta bortre krysset med en vänsterhörna. HIF-målvakten stod sedan rätt när kanadensiska landslagsyttern Jenna Hellstrom rann igenom till ett vasst nickläge på tilläggstid, och därmed blev gruppspelets första halvlek mållös.

 

Det blev i gengäld inte den andra akten, där ett KIF som med sin stora truppomsättning delvis gått på inspiration kroknade. Bara fyra-fem minuter in gjordes Janogy ner i centralt läge, något till vänster, och Larsson fick förtroendet. Det förvaltade hon med den äran – och man ska ju helst inte börja prata Kennedy Bakircioglu varje gång en grönvit frispark sitter, men denna påminde om ett par av hans. Flackt och knorrat slagen, med studs i en chanslös Tove Enbloms hörn.

 

Bajen slog sig definitivt inte till ro med en erövrad uddamålsledning och även om den utökade ledningen tillkom på ett lite slumpartat sätt, så speglade den målmässiga händelseutvecklingen matchen som den utvecklade sig. Vid 0-2 i 62:a skickade Larsson iväg ett inlägg som seglade in i bortre burgaveln bakom en överrumplad målvakt. 0-3 i 71:a var frukten av ett fint anfall. Nyligen inbytta Nina Jakobsson, som skapade en hel del oreda trots att matchtajmingen efter blessyren ännu inte är helt på plats, stod för framspelningen från höger. Emilia rakade dit sitt tredje mål på 20 minuter, lågt och tillbaka mot första stolproten.

 

Med knappa kvarten kvar fick tremålsskytten avlösning av Frida Thörnqvist medan Fanny Hjelm ersattes av Ellen Gibson efter en solid tävlingsdebut på innermittfältet. Strax därefter fick Bajen göra en desto tristare förändring – Tamminen tippade ett inlägg till hörna men landade illa, och såg ut att få rejält ont. Vi kunde åtminstone konstatera att keepern linkade till bänken någotsånär för egen maskin. Jonna Andersson, sent in i matchtruppen i morse, tog matchen i hamn och Hammarby kunde räkna hem en utmärkt start på gruppspelet.

 

 

Assisterande tränare Ludvig Axelsson om 3-0-segern:
– En match där vi har full kontroll. Kanske har vi mer att önska rent offensivt, men vi gör ändå tre fina mål framåt. Det som gör en tillfreds är vårt lojala arbete i försvarsspelet. Det bäddar för att vi är det dominerande laget i dag. Spelarna uppvisar en fantastisk arbetsmoral.

 

 

I nästa cupmatch, kommande helg, beger sig Hammarby till Eskilstuna för att möta United.

 

 

Mattias Jansson

 

 

Foto: Henric Wauge

Startelva

1.
Anna Tamminen
2.
Eva Nyström
6.
Fanny Hjelm
7.
Hanna Lundkvist
9.
Madelen Janogy
10.
Emma Jansson
11.
Ellen Wangerheim
15.
Elsa Karlsson
16.
Emilia Larsson
17.
Hanna Folkesson
18.
Alice Carlsson

Arena

Behrn Arena

Avbytare

4
Eden Lind
8
Ellen Gibson
14
Nina Jakobsson
19
Frida Thörnqvist
20
Jonna Andersson
26
Ellika Holmberg

Domare

Pernilla Larsson

Mål

 • 0-1 Emilia Larsson (51)
 • 0-2 Emilia Larsson (62)
 • 0-3 Emilia Larsson (71)

Kort

 • Jenna Hellstrom (20)
 • Carly Wickenheiser (94)

Byten

 • Olivia Mattsson / Sanna Kullberg (57)
 • Emilia Pelgander / Sophia Redenstrand (57)
 • Anna Sandberg / Dessislava Dupuy (63)
 • Ellen Wangerheim / Nina Jakobsson (66)
 • Fanny Hjelm / Ellen Gibson (77)
 • Emilia Larsson / Frida Thörnqvist (77)
 • Anna Tamminen / Jonna Andersson (82)
 • Jenna Hellstrom / Jessie Scarpa (82)