toggle menu

Match | Piteå - Hammarby

Träningsmatch, 2021-03-07 12:30


Piteå

0:2

(0:2)

Hammarby

Piteå

Hammarby

Stark genrepsvinst på Gavlevallen

 

Hammarby spelade i dag sin sjätte försäsongsmatch, mot Piteå på Gavlevallen, den sista inför premiären i Svenska Cupen. Och facit för träningmatchandet blev hundraprocentigt med sex segrar – Ellen Wangerheim svarade för två baljor första halvtimmen i Gävle, och 2-0-siffrorna stod sig i en tillställning som hade rejäl genrepsnerv. I artikeln finns, utöver matchrapporten, också surr med tvåmålsskytten och ett tränarutlåtande.

 

Strax innan avspark fick June Pedersen kasta in handduken efter en känning som uppkom vid uppvärmningen, och hon missade därmed mötet med sin förra klubb. Elsa Karlsson kastades därmed å sin sida ut i Gavlevallens startelvaentré som vänsterback – en uppgift hon löste galant. Överhuvudtaget uppvisade Hammarbys försvarslinje ett imponerande lugn i uppspelsfasen, då Piteå pressade på minst lika hårt som Kristianstad gjorde föregående helg. Den här gången var Bajen bättre med på noterna i matchinledningen och gav heller inte PIF-backarna mycket tid med bollen.

 

Tolv minuter in fick vi se matchens första möjlighet, då Katrina Guillou rann igenom HIF-försvaret efter att ha läst motläggsbollens överskruv bättre än omgivningen. Anna Tamminen klarade frilägesavslutet, och när hon förgäves slängde sig för att få tag i returbollen, så fanns landslagskamraten Eva Nyström på plats för att avvärja. Och minuten därefter tog Hammarby istället ledningen. Hanna Lundkvist fann Ellen Wangerheim, från höger och in centralt alltså, och 16-åringen nöp till direkt och på kraft – Guro Pettersen fick bollen i semaforhöjd men hann inte reagera alls.

 

Piteå var nära att utjämna fem minuter därpå. Efter ett missförstånd befann sig både Sofia Wännerdahl och Anam Imo på rätt sida om offsidelinjen, och även om Lundkvist hann tillbaka för att skära av ett par av ytorna, så kunde bollen lika gärna ha hamnat i nät. Wännerdahls skott nickades skickligt av nigerianskan, ny från Rosengård och VM-spelare för Nigeria häromåret, men avslutet hamnade utanför Tamminens första stolpe.

 

Istället utökade HIF med halvtimmen på uret, och även detta anfall var riktigt grant. Emma Jansson djupledschippade bollen ut till höger där Madelen Janogy fångade upp den, och en ny framspelning senare hade Wangerheim återigen bollen mitt i boxen. Denna gång valde hon ett mottag innan skottet, som förpassades till vänster om Pettersen. Siffrorna stod sig; både fram till paus och matchtiden ut.

 

Henric Wauge

 

I första halvlek hade Emilia Larsson, bortsett från en fin aktion på sin vänsterkant där avslutet bommade bortre krysset, i ärlighetens namn mest utmärkt sig för en våldsam kollision med Jansson där båda Bajen-spelarna blev liggande halvannan minut. I andra hade hon stundtals lekstuga på sin flank, vilket kunde ha burit frukt. I övrigt var det emellanåt befriande grinigt på planen, som om poäng stod på spel – PIF-bänken var vid ett tillfälle vansinnig över att HIF spelade igång på egen planhalva efter ett uppkast, vi fick se efterslängar och starka reaktioner efter avblåsningar. Larsson var kvarten in så vred på Josefin Johansson, som hon menade lagt sig enkelt, att hon själv varnades.

 

Hammarby hade inte mindre skoj framåt efter att Matilda Vinberg och Frida Thörnqvist bytts in. Och defensivt gjorde de offensiva pjäserna ett riktigt fint arbete i det defensiva omställningsspelet. Både inspirerat och disciplinerat alltså. På innermittfältet vann Hanna Folkesson och Fanny Hjelm rejält med boll, liksom Ellen Gibson som under de 35 avslutande minuterna löste av Hjelm. När försvarslinjen som nämnt höll ihop både med och utan boll, så var segersiffrorna rättvisande.

 

Närmast att få hål på Bajen var ett forcerande Piteå på tilläggstid, med en handfull skottförsök från nära håll inom ett par sekunder. På något sätt lyckades Tamminen och fläkande försvarare freda mållinjen, en fin slutpunkt på träningsmatchandet att ha på näthinnan när cupspelet nu väntar.­­­­­­­­

 

 

Ellen Wangerheim, hur ser du på dagens match, 64 minuters spel och resten från bänken?
– Jag tycker att vi gör en bra match. Vi börjar från start – den här gången tycker jag att vi är med hela tiden och alla lägger ner jobbet. Vi har lite svårt i uppspelen för vi blir lite stillastående, och vi fastnar lite på en kant, men jag tycker att vi löser det därifrån. Vi står upp, även om det är väldigt mycket kamp mellan lagen.

 

Ja, båda lagen smäller på. Lite skillnad mot Kristianstadsmatchen ändå.
– Det är ju skillnad, men jag tycker att vi både förra helgen och nu visar att vi verkligen står på oss och att vi är det starkare laget, fast vi kommer från Elitettan. Motståndarna ligger ner mer än vad vi gör… vi är väldigt starka.

 

Hur var Piteå att möta jämfört med KDFF?
– Jag tycker att Piteå var lite tuffare. Det blev lite fler längre bollar, men vi hanterar det jättebra. Och jag tycker att det är vi som håller i matchen.

 

Och du är rätt effektiv första halvtimmen… berätta om baljorna.
– Vi hittar ut fantastiskt mot kanterna, och så får vi de här snett-inåt-bakåt som vi övar väldigt mycket på i träning och som vi vill ha. Det är fantastiska passningar av både Hanna och av ”Madde”, som jag får till bra avslut på.

 

 

 

Ludvig Axelsson, hur summerar du dagens seger?
– En stabil insats, där vi är extremt lojala i vårt försvarsspel. Vi uppvisar ett stort mod med boll och gör två vackra mål. Nu går vi in i säsongens första tävlingsvecka med en stor boost av energi och bra självförtroende inför vad som komma skall.

 

 

Årets tävlingspremiär går av stapeln i Örebro lördagen den 13 mars. Där tar sig Hammarby an allsvenska kollegan KIF, med avspark 16.00 på Behrn Arena.

 

 

Mattias Jansson

 

 

Foto: Henric Wauge

Startelva

1.
Anna Tamminen
2.
Eva Nyström
6.
Fanny Hjelm
7.
Hanna Lundkvist
9.
Madelen Janogy
10.
Emma Jansson
11.
Ellen Wangerheim
15.
Elsa Karlsson
16.
Emilia Larsson
17.
Hanna Folkesson
18.
Alice Carlsson

Arena

Gavlevallen

Avbytare

4
Eden Lind
8
Ellen Gibson
13
Matilda Vinberg
19
Frida Thörnqvist
20
Jonna Andersson
23
June Pedersen

Domare

Laura Rapp

Mål

  • 0-1 Ellen Wangerheim (14)
  • 0-2 Ellen Wangerheim (31)

Kort

  • Emilia Larsson (59)
  • Alice Carlsson (90)

Byten

  • Fanny Hjelm / Ellen Gibson (56)
  • Ellen Wangerheim / Matilda Vinberg (64)
  • Emma Jansson / Frida Thörnqvist (71)