toggle menu

Match | Rosengård - Hammarby

OBOS Damallsvenskan, 2021-04-24 14:00


Rosengård

3:1

(2:0)

Hammarby

Rosengård

Hammarby

MATCHVÄRD

Rosengård numret för stort i bortapremiären

 

Som i hemmapremiären stod Hammarby upp skapligt när även omgång två bjöd på en tuff utmaning, men här var de jämna perioderna lite kortare. Rosengård visade dessutom bättre offensiv spets än Häcken och gick fram till 3-0. Hanna Folkesson spräckte den allsvenska målnollan med kvarten kvar när June Pedersen slagit Bajens första hörna, men trots en forcering med bud på fler reduceringar stod sig 3-1.

 

Staben gav hemmapremiärens elva fortsatt förtroende i bortapremiären. Mot Häcken åkte ju Hammarby på en 0-1-avgörande tidig kalldusch, och även på Malmö IP var det nära ögat just fyra minuter in. Alice Carlsson svarade för sin andra räddning framför egen tom bur på två allsvenska omgångar, när Mimmi Larsson smög in bakom de helgröna mittbackarna och fick touchen förbi Anna Tamminen. Men den överspelande målvakten räddades alltså av sin kapten. I övrigt stod Bajen för en skaplig matchinledning och ytterligare fyra minuter senare sattes även hemmamålvakten Stephanie Labbé i arbete – ett vägvinnande växelspel mellan Emilia Larsson och June Pedersen gav inlägg som dock tippades iväg.

 

Efter ett snabbt FCR-anfall tog det vitklädda hemmalaget ledningen. Olivia Schough skar in från sin vänsterkant och gick på avslut – en kanonträff som letade sig in i Tamminens bortre burgavel. Ett sådant där mål som inte är så mycket att göra åt eller säga om, men lika surt och opassligt för det, såklart. HIF blev något långa och hade svårt att orka eller hinna fylla på med spelare, då bollen väl spelades upp på offensiv planhalva. Rosengård har ju en lite nykomponerad backlinje och emellanåt bet den grönvita pressen, men de gångerna var återerövraren sedan för ensam.

 

Halvvägs mot paus, när Hammarby för första gången faktiskt gått fram med många, brast den tänkta näst sista passningen i den centrala kombinationen – och FCR kunde ställa om, men Tamminen kom ut snabbt och bröt djupledsbollen framför Mimmi Larsson. Fem minuter därpå kom 2-0-målet, men från straffpunkten. Jelena Čanković snodde åt sig bollen som Carlsson inte fått undan, gjordes ner, och väntade själv ut Tamminen från elva meter.

 

Det första riktiga Hammarby-avslutet mot mål, Ellen Wangerheims i första burgaveln från vänsterläge med 32 minuter på uret, skulle följas av fler innan vilan. I nästa anfall vann Emilia Larsson bollen åt Emma Jansson via en tuff men tydligen sjysst satsning, och Jansson fick sitt skott på mål, men inom Labbés räckvidd. Emilia snodde också påpassligt åt sig bollen strax därefter, men då hann Emma Berglund precis emellan för att täcka skottet. En otålig Pedersen gav Jonas Eidevall en hjärtlig men rå bröstvärmare, precis på rätt sida om linjen för tekniskt område, sedan FCR-huvudtränaren velat fördröja ett inkast. Det blev halvlekens behållning – för när Pedersen hittade Madelen Janogy med ett inlägg som rakades i nät precis då tilläggsminuten rann ut, så var offsideflaggan uppe.

 

 

Ellen Gibson drog på sig benskydden bara några minuter efter avspark i andra halvlek, men hon skulle få vänta på att delta. Från sidlinjen fick hon istället se Schough göra ett liknande mål som matchens första, och fem minuter efter paus betydde den välplacerade träffen efter en kanske väl ostörd färd in i skottläge 3-0. Sett till de här två tuffa inledande omgångarna så har Hammarby stundvis imponerat, men de bra perioderna i matcherna har varit rätt så beroende av vad det stått på resultattavlan. I tremålsledning sänkte kanske FCR garden en liten smula – och mer skiljer det inte mellan guldfavoriten och nykomlingen, än att Bajen kunde passa på att ta över spelmässigt och någotsånär göra match av tillställningen igen.

 

Om reduceringen kommit tidigare hade det förstås underlättat. Och konstigare straffsparkar har man sett utdömas, än för den fällning som Jansson visserligen sökte med ljus och lykta kvarten in, men också gick omkull för. I gengäld hade det kunnat vara godnatt minuten därefter – Mimmi Larsson lurade offsidefällan men via en fotparad klarade Tamminen friläget. Med 63 minuter spelade ersattes Jansson av allsvenska debutanten Matilda Vinberg och Larsson av Nina Jakobsson. Den sistnämnda användes förstås på topp och därmed fick Wangerheim flytta ut till vänster.

 

Med 73 minuter spelade tog sig Bajen fram till sin första hörna för matchen – och då kom reduceringen. Efter lyftningen från Pedersen kunde Hanna Folkesson forcera in säsongens första allsvenska mål för klubben. Och HIF hade kunnat skapa kontakt på allvar. Det ska sägas att Rosengård verkligen inte saknade omställningslägen för 4-1. Men förutom en handbollsliknande reflexräddning respektive en missad nick i öppet läge, mot inbytta Hanna Bennison och Stefanie Sanders, fick Tamminen samtliga avslut rakt i den välplacerade skopan.

 

Efter en av dessa räddningar, i 78:e, kom en lång utspark där Janogy sprangs omkull av sin försvarare – men liggande lyckades bemästra den landande bollen med en lika okonventionell som funktionell nedtagning. Hammarby vann frispark i nästa moment och även om Pedersen fick skaplig riktning på skottet så var avståndet väl långt för att hota Labbé. Gibson byttes till sist, fem minuter senare, in i Wangerheims ställe. Pedersen och Lundkvist klev fram än högre och HIF fick hemmalaget under press med fler hörnor, där Rosengård fick slå ifrån sig efter röra i egen box. Sista möjligheten att fixa nerv ordnade Eva Nyström fram då hon steg upp från mittlåset och svepte iväg en diagonalboll från vänster, där såväl Janogy som Vinberg fanns vid bortre stolpen. Det var nog en grönklädd spelare för mycket, för avslutet tajmades inte alls. Och med det var en rätt så sevärd match avgjord.

 

 

I tredje omgången, kommande lördag klockan 14.00, tar Bajen emot KIF Örebro på Hammarby IP.

 

 

Mattias Jansson

 

 

Foto: Bildbyrån

Startelva

1.
Anna Tamminen
2.
Eva Nyström
6.
Fanny Hjelm
7.
Hanna Lundkvist
9.
Madelen Janogy
10.
Emma Jansson
11.
Ellen Wangerheim
16.
Emilia Larsson
17.
Hanna Folkesson
18.
Alice Carlsson
23.
June Pedersen

Arena

Malmö IP

Avbytare

8
Ellen Gibson
13
Matilda Vinberg
14
Nina Jakobsson
15
Elsa Karlsson
19
Frida Thörnqvist
24
Britta Gynning
27
Helén Eke

Domare

Kaspar Sjöberg

Mål

  • 1-0 Olivia Schough (14)
  • 2-0 Jelena Cankovic (29)
  • 3-0 Olivia Schough (50)
  • 3-1 Hanna Folkesson (73)

Kort

  • Alice Carlsson (28)

Byten

  • Emma Jansson / Matilda Vinberg (65)
  • Emilia Larsson / Nina Jakobsson (65)
  • Mimmi Larsson / Hanna Bennison (73)
  • Stefanie Sanders / Sanna Troelsgaard (73)
  • Ellen Wangerheim / Ellen Gibson (83)